scheiding

Een scheiding zonder verliezers

Hoe vaak lees je niet in de media over vechtscheidingen en de schadelijke invloed die deze hebben op de kinderen? Dat is het laatste wat jullie willen! Nu het hoge woord over de scheiding eruit is, vinden jullie het vooral belangrijk dat er goede afspraken gemaakt worden voor de kinderen.

Eerlijke afspraken

De vraag is alleen hoe je dat doet. Hoe maken jullie goede en eerlijke afspraken, waar jullie ook nog eens allebei achter staan? Dat blijkt een stuk moeilijker dan gedacht. Je begint zelfs bang te worden dat jij en je ex-partner straks helemaal niet meer door één deur kunnen. Dat is niet wat je voor je kinderen wilt, maar hoe voorkom je dat, nu jullie het maar niet eens lijken te worden?

Mediation: een vechtscheiding voorkomen

Een mediator kan jullie helpen. Inge Mooren is samen met twee collega’s, Vera Nijenhof en Anouk van Eijkeren, (scheidings)mediator bij TEN advocaten. Inge: ‘Ik vind het belangrijk om een vechtscheiding te voorkomen. In mediation blijven mensen in gesprek en dat beperkt de strijd en de ruimte voor een conflict. We werken toe naar oplossingen waar beide partijen achter staan. Hierdoor is een regeling die uit mediation voortkomt erg duurzaam. Dit geeft mensen ook het gevoel dat ze hun leven nog in eigen handen hebben. Daarnaast is mediation erg persoonlijk. Ook daarom blijven mensen dichter bij elkaar en dat is ook voor de kinderen het beste.’

Eigen onderneming

Inge benadrukt dat het inschakelen van een mediator niet alleen goed is voor de kinderen maar ook als één of beide van de scheidende partijen een eigen onderneming heeft, kan een mediator een waardevolle bijdrage leveren. Je kunt je voorstellen dat wanneer er een onderneming betrokken is bij een conflict, het voor de continuïteit van de onderneming en alle betrokkenen belangrijk is dat een conflict rechtstreeks met de betrokkenen wordt opgelost. Zij kennen immers alle belangen waar rekening mee moet worden gehouden. Tijdens mediation is er tijd en ruimte voor overleg en voelen mensen zich altijd veel meer gehoord dan in een procedure.

‘In mediation blijven mensen in gesprek en dat beperkt de strijd’

Duurzame oplossing

Hoewel mediation vaak goedkoper is dan een rechtszaak, mag dat volgens Inge en haar collega’s niet de enige drijfveer zijn om voor deze optie te kiezen. ‘Wij vinden het belangrijker dat je de beschadiging van betrokkenen zo veel mogelijk wilt voorkomen en een duurzame oplossing wilt vinden waar iedereen het mee eens is. Mijn collega’s en ik zien het als een uitdaging om mensen zodanig te begeleiden in het mediation proces dat er uiteindelijk geen verliezers zijn.

Aangesloten bij Mediatorsfederatie Nederland

TEN advocaten en Mediators is aangesloten bij Mediatorsfederatie Nederland (MfN). MfN is dé autoriteit op het gebied van mediaton in Nederland. Het MfN-register dient als kwaliteitsstempel binnen de mediationbranche en is daarmee de bindende factor tussen mediators met een diversiteit aan expertises en achtergronden.

Datum: 29 april 2019