stemmingswisselingen

Menstruatiedossier #3 – Stemmingswisselingen

‘Moet je ongesteld worden of zo?’ Grr! Woest kun je worden om dergelijke zogenaamd ‘grappige’ opmerkingen. Als je al niet chagrijnig was, zou je het per direct worden. En de ellende is: het klopt ook nog. Elke keer als het weer bijna ‘die tijd van de maand’ is, ben jij niet te genieten. Het is sterker dan jij. Je kunt er gewoon niets aan doen. Toch?

Klachten

Vaak begint je stemming zo’n vier dagen voor je menstruatie te dalen. Je wordt snel boos, bent gespannen en hebt depressieve klachten. Je borsten doen zeer, je hebt een opgeblazen gevoel en een onbedwingbare behoefte aan zoetigheid. Je houdt vocht vast, je gewrichten doen zeer en hebt geen of minder zin in vrijen. Zodra de menstruatie dan eenmaal echt begint, kun je vreselijke buikkrampen ervaren, pijn onderin je rug, heb je hoofdpijn, is je stoelgang ontregeld en kun je nog weleens behoorlijk emotioneel of explosief reageren. Zeg nou zelf: dan is het toch logisch dat je niet je vrolijkste zelf bent?

Hormonen

De oorzaak van je stemmingswisselingen is voor het grootste deel toe te schrijven aan hormoonwisselingen. De schommelingen in het niveau van je geslachtshormonen kunnen ertoe leiden dat je lichaam minder serotonine aanmaakt. Dit hormoon helpt je om een goed gevoel te krijgen. Het wordt dan ook niet voor niets vaak het ‘gelukshormoon’ genoemd.

Behoefte aan zoetigheid

Een te laag niveau van het geslachtshormoon oestrogeen en het ‘gelukshormoon’ serotonine zorgen ervoor dat je lichaam snakt naar zoetigheid en snelle koolhydraten. Want daardoor gaat je lichaam namelijk meer serotonine en dopamine aanmaken. Dopamine is eenzelfde soort stofje als serotonine: het zorgt ervoor dat je jezelf tevreden en beloond voelt.

Premenstruele syndroom

Je klachten kunnen versterkt worden als je moe bent of stress hebt. Sommige vrouwen zijn zó gevoelig voor de hormoonveranderingen dat ze rond de eisprong compleet van karakter veranderen. In dat geval is er sprake van het premenstruele syndroom, ook wel PMS genoemd. Gelukkig komt dat niet heel veel voor. Slechts 3 à 4 procent van de vrouwen lijdt aan PMS.

Oplossingen

Je menstruatiecyclus is een natuurlijk proces en je zou denken dat je weinig aan de bijbehorende klachten lijkt te kunnen doen. Toch is dit niet helemaal waar. Zoals je zojuist hebt kunnen lezen, hebben de hormoonschommelingen invloed op je eetgedrag. Maar het omgekeerde is ook waar: met je voeding heb je een grote invloed op je hormonen. En juist daaruit kun je je voordeel halen.

Ga je menstruatieklachten met de juiste voeding en leefstijl te lijf!

Insulineresistentie

Dat hongergevoel tussen je eisprong en menstruatie wordt vaak veroorzaakt door een te hoge bloedsuikerspiegel. Als je eet, worden suiker en zetmeel uit je voeding als bloedsuiker in je bloed opgenomen. Het hormoon insuline zorgt ervoor dat dat bloedsuiker in je cellen komt om te worden gebruikt als energie. Insuline zorgt ervoor dat je bloedsuikergehalte niet te hoog wordt. Bij een te hoge bloedsuikerspiegel zijn je cellen minder gevoelig geworden voor insuline. Dit wordt ook wel insulineresistentie genoemd. Bij insulineresistentie neemt je behoefte aan zoetigheid doen toenemen.

Pas je voeding aan

Door vooral in de eerste twee weken van je cyclus, dus de periode tussen menstruatie en eisprong, je leefstijl aan te passen en je insulineresistentie te verminderen, zul je veel minder last hebben van je (vr)eetbuien. Dit kun je doen door het gebruik van alle vormen van zoetigheid en de zogenoemde ‘snelle koolhydraten’ (zoals frisdranken, vruchtensappen, alcohol) te beperken of zoveel mogelijk uit te bannen. Vervang ze door gezonde vetten en eiwitten, eet extra groente, gebruik minder zout en drink veel water. Er zijn ook voedingsmiddelen die juist een gunstig effect hebben als je ongesteld bent, zoals rundvlees, zalm, banaan, watermeloen en gemberthee. Doe er je voordeel mee!

Leefstijl

Naast je voeding kun je met je leefstijl ook veel menstruatieklachten verminderen.

  • Zorg voor voldoende ontspanning
  • Verminder je buikkrampen of rugpijn met een warme kruik, een warm bad of ontspanningsoefeningen
  • Beweeg minimaal een half uur per dag
  • Zorg voor een goede nachtrust

Huisarts

Natuurlijk is het niet zo dat je met bovenstaande tips van al je klachten af bent. Maar de kans dat je wat gemakkelijker en gezelliger door je ongesteldheid heen komt, is groot. Denk je dat je aan het premenstruele syndroom leidt, je tijdens de menstruatie veel pijn hebt of bloed verliest, of als je ongerust bent, breng dan een bezoek aan de huisarts.

Datum: 08 maart 2022