Menstruatieklachten zijn er om te worden opgelost
Als jong meisje had Sonja veel last van menstruatieklachten. Door behoorlijk bloedverlies en hevige buikpijn, die helemaal uitstraalde naar haar onderrug en billen, moest ze regelmatig één of twee dagen van school verzuimen. Later, toen ze verkering kreeg en aan de pil ging, verdwenen de ergste klachten, maar nu Sonja tegen de 50 loopt, en geen anticonceptiemiddelen meer gebruikt, heeft ze weer last van heftig bloedverlies. Het is zelfs zó erg, dat haar gynaecoloog al heeft geopperd dat haar baarmoeder eventueel verwijderd moet worden.
Wemeltje Eising
Baarmoeder verwijderen
Sonja kwam hier op een maandagochtend, nadat ze weer een periode heftig gevloeid had. Ze zag erg witjes en voelde zich moe. Sonja was de afgelopen tijd al regelmatig bij de huisarts geweest. Door het continue bloedverlies had ze bloedarmoede en verder voelde ze zich emotioneel labiel. Ze was nogal geschrokken van het voorstel van haar gynaecoloog om haar baarmoeder te laten verwijderen. Bij haar moeder was dit ook gebeurd, en die kampte daarna met een verzakking van haar blaas, waardoor ze vaak last had van ongewild urineverlies. Sonja kwam bij mij met de vraag of ik niet iets voor haar kon betekenen.
Onderzoek rug
Onder het genot van een kopje thee hebben we eerst een uitgebreid intakegesprek gehad. Daarna heb ik Sonja’s wervelkolom aan een grondige inspectie onderworpen. Door deze van boven naar beneden helemaal na te lopen, kan ik namelijk zien waar de hoofdoorzaak zit en welke organen ondersteuning nodig hebben. Sonja’s wervelkolom stond niet helemaal recht. Deze heb ik wel gecorrigeerd, dat gaf even verlichting, maar uit ervaring weet ik dat het lichaam, onder invloed van haar hormonale onbalans, toch weer scheef trekt. Dat komt doordat de energiebanen dan niet in balans zijn.
Opgebouwde spanning
Ik voelde dat Sonja’s lichaam veel spanning had opgebouwd, en ik heb haar tips gegeven om haar lichaam te leren ontspannen. Om geestelijke bewustwording te krijgen. Voor haar klachten heb ik haar homeopathische middelen voorgeschreven en haar lichaam nog dieper in ontspanning gebracht. Ondertussen is Sonja zelf met haar gynaecoloog in overleg gegaan. De gynaecoloog heeft een mirenaspiraal geplaatst en houdt Sonja nauwlettend onder controle.
Sonja kwam bij mij met de vraag of ik niet iets voor haar kon betekenen
Helemaal opgeknapt
Drie weken later kwam Sonja weer in de praktijk. Ze had weer kleur op haar wangen en maakte een veel fittere indruk. De homeopathie bleek aan te slaan. In combinatie met de aanpak van de gynaecoloog werden de menstruatieklachten al vrij snel minder, en het hevige bloedverlies hield op. Ze was zichtbaar opgelucht en vertelde dat ze zich in tijden niet zo goed had gevoeld.
Vervelende menstruatieklachten
Menstruatie kan bij veel vrouwen, zowel op jonge leeftijd als tegen de overgang, soms vervelende klachten met zich meebrengen: van hevig bloedverlies, darmklachten en pijn tot (maandelijkse) migraine, extreme emoties en acne. Soms ook ontstaan de menstruatieklachten na een moeilijke bevalling waarbij de ontsluiting lang op zich laat wachten. Dat kan te maken hebben met een hormonale onbalans of met bekkenbodemspieren die moeilijk tot ontspanning kunnen komen, bijvoorbeeld wanneer de vrouw in kwestie de paardensport beoefent.
Veel aan te doen
In veel gevallen kunnen die klachten rond de menstruatie goed verholpen worden. Bij jonge vrouwen wordt door de huisarts vaak de pil voorgeschreven, zodat het probleem is opgelost. Het zou echter beter zijn dat er eerst rust in het lichaam wordt gebracht om latere problemen te voorkomen. Veel menstruatieklachten worden voor lief genomen, omdat ‘het er nu eenmaal bij hoort’. Maar het is goed om te weten, dat er, op een heel natuurlijke manier, veel aan gedaan kan worden.
-
‘Moet je ongesteld worden of zo?’ Grr! Woest kun je worden om dergelijke zogenaamd ‘grappige’ opmerkingen. Als je al niet chagrijnig was, zou je het per direct worden. En de ellende is: het klopt ook nog.
-
Wist je dat je als vrouw in je leven gemiddeld 550 keer ongesteld bent? Reken maar uit hoeveel maandverbanden of tampons je dan verbruikt. Precies: dat zijn er nogal wat.
-
Opoe is op bezoek’, ‘de schilders binnenlaten’, ‘je ketchupweek hebben’ of ‘Bloody Mary’: er zijn talloze manieren om aan te geven dat je ongesteld bent. Vrouwen hebben gemiddeld maar liefst dertig (!) jaar van hun leven te maken met dit maandelijks terugkerende ongemak.
-
Als vrouw wordt van je verwacht dat je alsmaar doorgaat. Ook als de hormonen door je lijf gieren en je van top tot teen wordt geteisterd door vervelende pijntjes. Van een opgeblazen gevoel, hoofdpijn, pijnlijke borsten en spierklachten tot aan buikkrampen: deze klachten kunnen het dagelijks leven behoorlijk in de weg zitten.
-
De menstruatie: de ene vrouw doorloopt deze dagen zonder problemen en de andere vrouw is er behoorlijk ziek van. Ook de dagen voordat je ongesteld moet worden, kunnen daardoor zwaar zijn.
-
Het vrouwelijke lichaam is een wonderlijk geheel en zit hormonaal vernuftig in elkaar.
-
Dat bijen bijzonder zijn, dat is je ongetwijfeld bekend. En dat hun honing ontzettend veel voordelen heeft, dat blijkt ook keer op keer. Het is niet voor niks dat we bijvoorbeeld honing in de thee doen wanneer we keelpijn hebben.
-
Een goede nachtrust is ontzettend belangrijk voor onze algehele gezondheid en welzijn, vooral in het drukke leven dat velen van ons leiden. Een goede nachtrust zorgt niet alleen voor een goede fysieke gezondheid, maar zorgt ook voor een betere mentale gezondheid. Toch hoor je steeds vaker dat veel mensen moeite hebben om voldoende slaap te krijgen.
-
Je ziet het in steeds meer huidverzorgingsmiddelen terugkomen: tea tree oil. En terecht, want deze essentiële olie, afkomstig uit Australië, heeft verschillende krachtige eigenschappen. Zo kan het gebruikt worden voor de huishouding van mens en dier.
-
Het kan best een uitdaging zijn om een cadeau te vinden waar de ontvanger echt blij mee is. Of het nu gaat om een verjaardag, jubileum, feestdag of gewoon als blijk van waardering, je wilt een cadeau geven dat echt in de smaak valt.