
Lekker in je vel tijdens je menstruatie
Het vrouwelijke lichaam is een wonderlijk geheel en zit hormonaal vernuftig in elkaar. De maandelijkse menstruatie met alle bijkomende klachten is daar een mooi, maar soms ook vervelend, voorbeeld van.
Elke maand
De menstruatie: de ene vrouw doorloopt deze dagen zonder problemen en de andere vrouw is er echt ziek van. Ook de dagen voordat je ongesteld moet worden, kunnen vreselijk zijn. Iedere vrouw met PMS, Premenstrueel Syndroom, kan daarover meepraten. Je voelt je depressief en doodop, de emoties vliegen door je lijf en je snakt continu naar vet voedsel. En dat iedere maand weer…
Hormonen bepalen menstruatie
Ieder hormonaal stelsel werkt weer anders, maar wat voorop staat is dat er een balans moet zijn. Je zou dus kunnen stellen dat als je veel menstruatieklachten hebt, je hormonaal niet in balans bent. Vrouwen met menstruatieklachten denken vaak dat ze hier mee moeten leren omgaan, maar het is mogelijk om de klachten op te lossen en ook tijdens je menstruatie weer lekker in je vel te zitten.
Verademing!
Om de hormonale balans te herstellen, is shiatsu een mooie en effectieve methode. Deze Japanse drukpuntenmassage bevordert het spierstelsel, verwijdert afvalstoffen, reguleert het zenuwstelsel en heft blokkades op. Na iedere shiatsubehandeling komen je lichaam en geest meer in balans. Je gaat merken dat PMS vermindert en de menstruatie met minder klachten verloopt. Wat een verademing! Zo kun je steeds meer gaan genieten van jouw vrouwelijke proces en de wonderlijke kant ervan inzien.
Sharon: ‘Iedere maand was het weer hetzelfde liedje
Ziek melden
Sharon: ‘Iedere maand was het weer hetzelfde liedje. De dagen voordat ik ongesteld moest worden, zat mijn huid onder de puistjes, hield ik veel vocht vast en kon ik de mensen om me heen wel wat aandoen. Als ik dan eenmaal ongesteld was, had ik hevige buikkrampen en voelde ik me duizelig. Ik moest me bijna iedere maand ziek melden op mijn werk. Dit kon zo niet langer.’
Klachten verminderd
‘Een vriendin gaf de tip om een shiatsubehandeling te ondergaan. Dit zou goed helpen tegen menstruatieklachten. En dat klopt! Ik heb inmiddels zes behandelingen gehad en mijn menstruatie is een stuk minder pijnlijk. Ook zijn mijn PMS-klachten verminderd. Ik ben een leuker mens geworden en dat is fijn voor mezelf én mijn omgeving!’
-
‘Moet je ongesteld worden of zo?’ Grr! Woest kun je worden om dergelijke zogenaamd ‘grappige’ opmerkingen. Als je al niet chagrijnig was, zou je het per direct worden. En de ellende is: het klopt ook nog.
-
Wist je dat je als vrouw in je leven gemiddeld 550 keer ongesteld bent? Reken maar uit hoeveel maandverbanden of tampons je dan verbruikt. Precies: dat zijn er nogal wat.
-
Opoe is op bezoek’, ‘de schilders binnenlaten’, ‘je ketchupweek hebben’ of ‘Bloody Mary’: er zijn talloze manieren om aan te geven dat je ongesteld bent. Vrouwen hebben gemiddeld maar liefst dertig (!) jaar van hun leven te maken met dit maandelijks terugkerende ongemak.
-
Als vrouw wordt van je verwacht dat je alsmaar doorgaat. Ook als de hormonen door je lijf gieren en je van top tot teen wordt geteisterd door vervelende pijntjes. Van een opgeblazen gevoel, hoofdpijn, pijnlijke borsten en spierklachten tot aan buikkrampen: deze klachten kunnen het dagelijks leven behoorlijk in de weg zitten.
-
Soms heb je last van vervelende klachten die niet echt een oorsprong lijken te hebben. Een vervelende pijn in de nek, een zeurende steek in je zij waar je maar niet van afkomt. In andere gevallen is de oorsprong wat meer voor de hand liggend.
-
De Franciscus Borstkliniek heeft in 2021 een topklinische erkenning gekregen van de vereniging van Samenwerkende Topklinische opleidingsZiekenhuizen (STZ).
-
Longziekten die worden veroorzaakt of worden verergerd door het werk komen vaker voor dan gedacht wordt.
-
Heb je last van klachten als stemmingswisselingen, opvliegers, slapeloosheid en concentratieverlies? Of heb je te maken met menstruatieveranderingen?
-
Binnen de grote groep mensen die te maken hebben gehad met corona, is er een groep die gedurende langere tijd klachten blijft houden: ‘long covid’.
-
De overgang: iedere vrouw krijgt er op een gegeven moment mee te maken.