menstruatie

Mentruatiedossier: de menstruatiecup

Opoe is op bezoek’, ‘de schilders binnenlaten’, ‘je ketchupweek hebben’ of ‘Bloody Mary’: er zijn talloze manieren om aan te geven dat je ongesteld bent. Vrouwen hebben gemiddeld maar liefst dertig (!) jaar van hun leven te maken met dit maandelijks terugkerende ongemak. Dat komt per vrouw toch al gauw neer op 11.000 tampons of maandverbanden. Die enorme berg afval kun je met een menstruatiecup eenvoudig voorkomen.

Cup vs tampon

De menstruatiecup is een klein cupje, gemaakt van medische siliconen, dat je in je vagina draagt. Eigenlijk net als een tampon, alleen met het grote verschil dat een tampon het menstruatiebloed absorbeert, terwijl de cup het opvangt. Het voordeel daarvan is, dat die de gevoelige slijmvliezen van je vagina niet beïnvloedt. Je vaginale flora blijft dus gewoon intact, zodat je minder gevoelig bent voor irritaties of bacteriële of schimmelinfecties.

Langer beschermd

Een ander groot voordeel van de menstruatiecup is dat je deze, afhankelijk van hoe heftig je menstrueert, maar twee tot vijf keer op een dag hoeft te verschonen, omdat die tot drie keer meer bloed opvangt dan een tampon of maandverband. Je kunt hem veilig tot 12 uur laten zitten, zodat je er op school, op je werk of onderweg geen omkijken naar hebt. Je kunt er veilig mee sporten, zwemmen of naar de sauna, en je kunt hem gewoon inhouden tijdens het plassen of de stoelgang. Om de cup te verschonen kun je hem eenvoudig afspoelen met water en eventueel een vaginavriendelijke zeep. Zodra je menstruatie over is, kook je de cup drie tot vijf minuten uit in een pannetje water of reinig je hem met een speciale, vaginavriendelijke zeep, zodat hij klaar is voor je volgende menstruatie.

Juiste maat

Er zijn verschillende merken menstruatiecups op de markt. Het is verstandig om je er even goed in te verdiepen voordat je er eentje aanschaft. Ieder lichaam is immers anders en het is belangrijk dat je de juiste maat koopt, om doorlekken te voorkomen. Zo maakt het bijvoorbeeld verschil hoe oud je bent en of je al kinderen hebt gebaard. De prijs van de meeste cups ligt tussen de 20 en 30 euro. Dat lijkt misschien een grote investering, maar die heb je er binnen een jaar uit. Als je dan ook nog bedenkt dat een menstruatiecup gemiddeld vijf tot tien jaar meegaat, ben je dus gewoon veel goedkoper uit. Het inbrengen van de cup vereist vaak wat oefening, maar dat is alleen in het begin even wennen. Daarna is het vooral een fijn en zero-waste alternatief voor de tampons het maandverband!

Datum: 14 januari 2022