
Mentruatiedossier: de menstruatiecup
Opoe is op bezoek’, ‘de schilders binnenlaten’, ‘je ketchupweek hebben’ of ‘Bloody Mary’: er zijn talloze manieren om aan te geven dat je ongesteld bent. Vrouwen hebben gemiddeld maar liefst dertig (!) jaar van hun leven te maken met dit maandelijks terugkerende ongemak. Dat komt per vrouw toch al gauw neer op 11.000 tampons of maandverbanden. Die enorme berg afval kun je met een menstruatiecup eenvoudig voorkomen.
Cup vs tampon
De menstruatiecup is een klein cupje, gemaakt van medische siliconen, dat je in je vagina draagt. Eigenlijk net als een tampon, alleen met het grote verschil dat een tampon het menstruatiebloed absorbeert, terwijl de cup het opvangt. Het voordeel daarvan is, dat die de gevoelige slijmvliezen van je vagina niet beïnvloedt. Je vaginale flora blijft dus gewoon intact, zodat je minder gevoelig bent voor irritaties of bacteriële of schimmelinfecties.
Langer beschermd
Een ander groot voordeel van de menstruatiecup is dat je deze, afhankelijk van hoe heftig je menstrueert, maar twee tot vijf keer op een dag hoeft te verschonen, omdat die tot drie keer meer bloed opvangt dan een tampon of maandverband. Je kunt hem veilig tot 12 uur laten zitten, zodat je er op school, op je werk of onderweg geen omkijken naar hebt. Je kunt er veilig mee sporten, zwemmen of naar de sauna, en je kunt hem gewoon inhouden tijdens het plassen of de stoelgang. Om de cup te verschonen kun je hem eenvoudig afspoelen met water en eventueel een vaginavriendelijke zeep. Zodra je menstruatie over is, kook je de cup drie tot vijf minuten uit in een pannetje water of reinig je hem met een speciale, vaginavriendelijke zeep, zodat hij klaar is voor je volgende menstruatie.
Juiste maat
Er zijn verschillende merken menstruatiecups op de markt. Het is verstandig om je er even goed in te verdiepen voordat je er eentje aanschaft. Ieder lichaam is immers anders en het is belangrijk dat je de juiste maat koopt, om doorlekken te voorkomen. Zo maakt het bijvoorbeeld verschil hoe oud je bent en of je al kinderen hebt gebaard. De prijs van de meeste cups ligt tussen de 20 en 30 euro. Dat lijkt misschien een grote investering, maar die heb je er binnen een jaar uit. Als je dan ook nog bedenkt dat een menstruatiecup gemiddeld vijf tot tien jaar meegaat, ben je dus gewoon veel goedkoper uit. Het inbrengen van de cup vereist vaak wat oefening, maar dat is alleen in het begin even wennen. Daarna is het vooral een fijn en zero-waste alternatief voor de tampons het maandverband!
-
‘Moet je ongesteld worden of zo?’ Grr! Woest kun je worden om dergelijke zogenaamd ‘grappige’ opmerkingen. Als je al niet chagrijnig was, zou je het per direct worden. En de ellende is: het klopt ook nog.
-
Wist je dat je als vrouw in je leven gemiddeld 550 keer ongesteld bent? Reken maar uit hoeveel maandverbanden of tampons je dan verbruikt. Precies: dat zijn er nogal wat.
-
Als vrouw wordt van je verwacht dat je alsmaar doorgaat. Ook als de hormonen door je lijf gieren en je van top tot teen wordt geteisterd door vervelende pijntjes. Van een opgeblazen gevoel, hoofdpijn, pijnlijke borsten en spierklachten tot aan buikkrampen: deze klachten kunnen het dagelijks leven behoorlijk in de weg zitten.
-
Als jong meisje had Sonja veel last van menstruatieklachten. Door behoorlijk bloedverlies en hevige buikpijn, die helemaal uitstraalde naar haar onderrug en billen, moest ze regelmatig één of twee dagen van school verzuimen.
-
Het vrouwelijke lichaam is een wonderlijk geheel en zit hormonaal vernuftig in elkaar.
-
Iedere maand is daar weer dat moment. Weer ongesteld… Je bent dus nog steeds niet zwanger, terwijl je zó uitkijkt naar de komst van een kindje.
-
Hooikoorts, ook bekend als allergische rhinitis, kan een vervelende en ongemakkelijke aandoening zijn. Het wordt veroorzaakt door een allergische reactie op stuifmeel en andere allergenen in de lucht, zoals schimmelsporen en huidschilfers van huisdieren. Gelukkig hebben we enkele tips voor je uitgezocht om de symptomen van hooikoorts onder controle te houden.
-
De HPV-vaccinatie: we horen er veel over en landelijk is er zelfs een campagne gestart. Maar waar staat ‘HPV’ nu eigenlijk voor?
-
Ben had al jaren last van eczeem. De plekken bevonden zich vooral op zijn voeten en de binnenkant van zijn knieën. Plekken die voor de buitenwereld niet zichtbaar waren. Veel mensen wisten niet eens dat hij er last van had.
-
Als een baby een te strakke tongriem en/of lipband heeft, kan dit voor functionele problemen zorgen. Bij de baby kan zich dit uiten in bijvoorbeeld problemen met eten en drinken, en bij de moeder in problemen rond het geven van borstvoeding.