haptotherapie

Als je vastgelopen bent, kan haptotherapie je verder helpen

Veel mensen zijn wel eens op een punt in hun leven beland dat ze zijn vastgelopen. Er zit geen groei meer in de situatie. Thuis loopt het niet lekker. Sleur lijkt de relatie(s) te hebben aangetast. Op het werk wordt misschien geen waardering of voldoening meer ervaren. Het één lijkt een domino-effect te hebben op het ander. Het blijft maar in het hoofd malen en een uitweg is moeilijk te vinden.

Doodlopende weg?

We kunnen vastlopen in ons gezin, in onze relatie of in ons werk. Steeds vaker borrelt de vraag naar boven wie we nu eigenlijk zijn en wat we willen in ons leven. Ergens lijken we een doodlopende weg te zijn ingeslagen. Vaak is niet goed terug te halen waar dat was en hoe we weer op je juiste weg terecht kunnen komen. Positieve gevoelens en gedachten zijn dan ver te zoeken en we neigen naar neerslachtigheid. We krijgen te maken met stress die op zijn beurt weer allerlei lichamelijke en psychische klachten kan veroorzaken.

In het hoofd

Door al dat gepieker zitten we zo ‘in ons hoofd’, dat we het gevoel met ons lichaam helemaal kwijtgeraakt zijn. Ja, natuurlijk voelen we wel die pijnlijke rug of dat zere hoofd, maar we zijn al heel lang doof voor wat het lichaam ons écht wil vertellen. We weten niet eens meer hóé we dat zouden moeten verstaan.

Voelen als een kind

Mogelijk was het als kind nog makkelijk om te voelen en niet alleen in je hoofd te zitten. Een kind met een veilige opgroeisituatie kan van jongs af aan balans in lichaam en geest ervaren. Een aanraking ging toen gepaard met een veilig gevoel: gedragen worden door vaders sterke armen, de kus van moeder op die buil op ons hoofd of het hangen op haar schoot met een troostende hand over je rug.  Het verdreef de pijn, werkte geruststellend en je kon weer verder. Ons lichaam vertelde ons iets en daar reageerden we op.

Met haptotherapie kun je leren hoe het is om te voelen wat er wél toe doet voor je

Bijna verleerd

Ergens op je levenspad kan de balans verschuiven. We zitten dan vrijwel alleen nog maar in ons hoofd. ‘Gevoel’ lijkt steeds minder belangrijk te worden. Die vermoeidheid die we voelen, negeren we want we willen door. We willen immers zoveel meer bereiken of ons niet laten kennen. De droomrelatie, dat modelgezin, die betere baan, het grotere huis en een extra vakantie. Het ideaalplaatje ons opgedrongen door anderen, ons strenge zelf of bijvoorbeeld de commercie lijkt de norm, in plaats van ons eigen voelend kompas.

Haptotherapie

Hoe zit dat dan met dat voelende kompas? Met behulp van haptotherapie kun je weer leren hoe het is om te voelen wat er wél toe doet voor je. Als haptotherapeut kan ik je begeleiden op die reis terug naar je gevoel. Eigenlijk is het lastig om uit te leggen hoe dat precies werkt. Het beste is het om het zelf te ervaren omdat het een persoonsgerichte begeleidingsvorm is met de eigen lichamelijke en emotionele ervaringen als instrument. Het helpt je de signalen van je lichaam, die zo lang zijn genegeerd, te herkennen, waardoor inzicht ontstaat in de oorzaak van de gevoelens van onvrede, mogelijk verstoorde relaties en lichamelijke en psychische klachten en ermee aan de gang te gaan. Het is het mooiste geschenk dat je jezelf kunt geven.

Datum: 28 augustus 2019