
Als je vastgelopen bent, kan haptotherapie je verder helpen
Veel mensen zijn wel eens op een punt in hun leven beland dat ze zijn vastgelopen. Er zit geen groei meer in de situatie. Thuis loopt het niet lekker. Sleur lijkt de relatie(s) te hebben aangetast. Op het werk wordt misschien geen waardering of voldoening meer ervaren. Het één lijkt een domino-effect te hebben op het ander. Het blijft maar in het hoofd malen en een uitweg is moeilijk te vinden.
Doodlopende weg?
We kunnen vastlopen in ons gezin, in onze relatie of in ons werk. Steeds vaker borrelt de vraag naar boven wie we nu eigenlijk zijn en wat we willen in ons leven. Ergens lijken we een doodlopende weg te zijn ingeslagen. Vaak is niet goed terug te halen waar dat was en hoe we weer op je juiste weg terecht kunnen komen. Positieve gevoelens en gedachten zijn dan ver te zoeken en we neigen naar neerslachtigheid. We krijgen te maken met stress die op zijn beurt weer allerlei lichamelijke en psychische klachten kan veroorzaken.
In het hoofd
Door al dat gepieker zitten we zo ‘in ons hoofd’, dat we het gevoel met ons lichaam helemaal kwijtgeraakt zijn. Ja, natuurlijk voelen we wel die pijnlijke rug of dat zere hoofd, maar we zijn al heel lang doof voor wat het lichaam ons écht wil vertellen. We weten niet eens meer hóé we dat zouden moeten verstaan.
Voelen als een kind
Mogelijk was het als kind nog makkelijk om te voelen en niet alleen in je hoofd te zitten. Een kind met een veilige opgroeisituatie kan van jongs af aan balans in lichaam en geest ervaren. Een aanraking ging toen gepaard met een veilig gevoel: gedragen worden door vaders sterke armen, de kus van moeder op die buil op ons hoofd of het hangen op haar schoot met een troostende hand over je rug. Het verdreef de pijn, werkte geruststellend en je kon weer verder. Ons lichaam vertelde ons iets en daar reageerden we op.
Met haptotherapie kun je leren hoe het is om te voelen wat er wél toe doet voor je
Bijna verleerd
Ergens op je levenspad kan de balans verschuiven. We zitten dan vrijwel alleen nog maar in ons hoofd. ‘Gevoel’ lijkt steeds minder belangrijk te worden. Die vermoeidheid die we voelen, negeren we want we willen door. We willen immers zoveel meer bereiken of ons niet laten kennen. De droomrelatie, dat modelgezin, die betere baan, het grotere huis en een extra vakantie. Het ideaalplaatje ons opgedrongen door anderen, ons strenge zelf of bijvoorbeeld de commercie lijkt de norm, in plaats van ons eigen voelend kompas.
Haptotherapie
Hoe zit dat dan met dat voelende kompas? Met behulp van haptotherapie kun je weer leren hoe het is om te voelen wat er wél toe doet voor je. Als haptotherapeut kan ik je begeleiden op die reis terug naar je gevoel. Eigenlijk is het lastig om uit te leggen hoe dat precies werkt. Het beste is het om het zelf te ervaren omdat het een persoonsgerichte begeleidingsvorm is met de eigen lichamelijke en emotionele ervaringen als instrument. Het helpt je de signalen van je lichaam, die zo lang zijn genegeerd, te herkennen, waardoor inzicht ontstaat in de oorzaak van de gevoelens van onvrede, mogelijk verstoorde relaties en lichamelijke en psychische klachten en ermee aan de gang te gaan. Het is het mooiste geschenk dat je jezelf kunt geven.
-
In onze moderne wereld, waar stress en burn-outs helaas steeds vaker voorkomen, is het belangrijk om op verschillende manieren te zoeken naar een verbetering van de geestelijke gezondheid. Eén van die manieren, verrassend genoeg, is het leren van een nieuwe taal.
-
Je bent zó moe. Dagelijks ben je in de weer met vroege wekkers, je gezin, je baan, je sociale contacten, je werk. Je staat continu onder druk.
-
Je had je het ouderschap zo anders voorgesteld. Een beetje zoals op die plaatjes in lifestyle magazines. Je zag het al helemaal voor je. En alhoewel je dol bent op je kinderen – je zou ze voor geen goud willen missen – pakte dat idyllische beeld in de praktijk toch wat anders uit.
-
Veel mensen in Nederland werken fulltime, en voor die mensen klinkt het dan ook niet gek als we het hebben over de dagelijkse werksleur. Voor sommige mensen is het zelfs zo erg dat ze van s ochtends vroeg tot s avonds laat bezig zijn met hun werk. Dit hoeft niet altijd fysiek bezig te zijn, veel mensen kunnen hun gedachten niet van werk afkrijgen en blijven ook na werk nadenken over werk over hoe dingen beter kunnen of dingen die nog gedaan moeten worden.
-
Tamar (37) merkte vlak voor de feestdagen dat ze steeds meer fysieke klachten kreeg: hoofdpijn, vermoeidheid, prikkelbaar en slecht kunnen slapen omdat ze alleen maar lag te piekeren. En dan die huilbuien steeds op de meest onverwachte momenten. Jeetjemina, zo kende ze zichzelf helemaal niet.
-
Cadeaus geven aan een ander is leuker dan er zelf één krijgen, althans dat zeggen veel mensen. Dat is op het gebied van materiële zaken vaak ook zeker het geval, maar waar het gaat om echte duurzame investeringen is het vooral belangrijk om deze jezelf cadeau te doen. Hier gaan namelijk jijzelf maar ook je omgeving profijt van hebben.
-
Toen Janneke (39) voor het eerst bij me kwam, was ze aan het herstellen van een pittige burn-out. Zelf had ze die absoluut niet zien aankomen. Ze deed immers alleen maar dingen die ze leuk vond (dacht ze)? Voor haar uitdagende baan op het evenementen organisatiebureau maakte ze vaak lange dagen.
-
Iedereen is weleens moe. Maar wat als je energieniveau continu op het laagste pitje staat en de vermoeidheid je dagelijks leven gaat beïnvloeden?
-
Waar denk jij aan bij de ideale leider? Waarschijnlijk denk je dan al snel aan een leidinggevende rol, bijvoorbeeld op de werkvloer.
-
Veel mensen maken in het nieuwe jaar nieuwe plannen, zoals een bepaald doel bereiken. Je hoort dit meestal voorbij komen als ‘goede voornemens.’ Dat is niet zo gek, want veel mensen reflecteren aan het eind van een jaar. Ze vragen zich bijvoorbeeld af hoe ze het afgelopen jaar ervaren hebben, en wat ze hebben bereikt.