De impact van kanker is groter dan je denkt
Wanneer jij geconfronteerd wordt met een ernstige ziekte als kanker, begint de medische molen meteen te draaien. Alles is gericht op jouw fysieke herstel. Er komt een behandelplan wat al snel in werking treedt en vaak is er amper tijd om te beseffen wat er allemaal gebeurt. De mentale én praktische gevolgen van je ziekte op jouw leven, én dat van de mensen om je heen, is enorm. En daar is vaak minder aandacht voor.
Kanker
Want hoe vertel je dit alles bijvoorbeeld aan je kinderen? En hoe ga je om met de grote impact die chemotherapie en bestraling hebben? Jij bent niet de enige die daarmee te maken krijgt. Ook je partner en kinderen plukken daar de zure vruchten van en hoe moet je daarmee omgaan? Als je kanker hebt of lijdt aan een chronische of levensbedreigende ziekte als ALS, Parkinson of MS gaat doorgaans alle aandacht uit naar jou. Logisch, want het is ook niet niks wat jou overkomen is en waar je doorheen gaat. De mensen om je heen hebben vaak de neiging om zichzelf weg te cijferen, maar het is ook zó belangrijk dat hun verhaal gehoord wordt. Dat daar aandacht voor is, want ook hún leven is compleet veranderd.
Voor patiënt én partner
Counselor Claudia Koehoorn counselt veel patiënten, én hun partners, die te maken hebben met kanker of een chronische ziekte. Als geen ander weet zij wat haar cliënten op hun pad kunnen tegenkomen. Ze heeft zelf te maken gehad met kanker. Ze is daardoor rolstoelafhankelijk geworden én ervaringsdeskundige op het gebied van chronische pijn. ‘Ik help je om te leren omgaan met alle emoties die op je afkomen. Ondanks wat je hebt meegemaakt, kun je namelijk voor een groot deel je eigen geluksgevoel bepalen. Ik probeer mijn cliënten echt te leren om naar hun mogelijkheden te kijken in plaats van wat niet meer kan. Zo kan vermoeidheid bijvoorbeeld enorm je leven kleuren, maar je hebt zelf de keuze of je die vermoeidheid je leven laat bepalen of dat je heel bewuste keuzes gaat maken. Ga je gewoon maar door totdat je niks meer kunt of besteed je je energie aan dingen die je echt de moeite waard vindt. Zo zoeken we samen naar heel praktische handvatten. Voor patiënt én partner.’
Mannenbrein vs vrouwenbrein
Claudia heeft zich gespecialiseerd in de verschillen tussen het mannen- en vrouwenbrein. ‘Mannen zijn meestal heel praktisch ingesteld, terwijl vrouwen over het algemeen vooral even vastgehouden willen worden. Vrouwen spreken vaak niet uit wat ze willen, omdat ze geneigd zijn te denken dat de ander het wel snapt. En dat zorgt vaak voor teleurstellingen en onbegrip. Want al ken je elkaar al 25 jaar, door die ziekte zijn jullie in een nieuwe situatie beland. Daarom is het zó belangrijk om te blijven communiceren en aan te geven waar je behoefte aan hebt.’
Ik help je om te leren omgaan met alle emoties die op je afkomen
Houd je mindset goed
‘Het gaat erom hoe jij omgaat met de dingen die op je pad komen’, vervolgt Claudia. ‘Ik ben er dan ook stellig van overtuigd dat als je die mindset goed blijft houden, dit van invloed is op je ziektebeeld. Veel mensen lijden door te focussen op wat niet meer kan, maar het is zo belangrijk om je te richten op wat je nog wel kan of kunt bereiken. En heb ook oog voor de mensen om je heen. Heb aandacht voor je partner en je kinderen, zodat die relaties gelijkwaardiger blijven. Zij zorgen met en uit liefde voor je, maar er ligt wel een soort grens.’
Terminaal
Claudia begeleidt ook terminale patiënten. ‘Als je hebt gehoord dat je niet meer beter wordt, kan het heel fijn zijn om daar met een buitenstaander over te praten. Soms wil je je partner of de mensen heen niet belasten met de dingen die je dwars zitten. Maar van onuitgesproken zaken kun je nog zieker worden en het laatste wat je wilt, is stress hebben. Daarom kan het zo fijn zijn om je gedachten te delen met iemand die er niet emotioneel bij betrokken is.’
Test jezelf!
Toegeven dat je ergens last van hebt, is niet gemakkelijk. Er is een aantal vragen waar je over kunt nadenken:
- Denk je alleen nog maar aan wat je niet meer kunt?
- Ben je erg negatief gericht?
- Heb je weinig oog voor je partner en kinderen?
- Is er weinig meer waar je plezier uit haalt?
- Slaap je slecht?
- Heb je een kort lontje, of last van huilbuien?
Als je meer dan 2 vragen met ‘ja’ hebt beantwoord, wordt het misschien tijd om hulp in te roepen. Boek een gratis klikgesprek via info@jouwtransformatie.nl.
-
In onze moderne wereld, waar stress en burn-outs helaas steeds vaker voorkomen, is het belangrijk om op verschillende manieren te zoeken naar een verbetering van de geestelijke gezondheid. Eén van die manieren, verrassend genoeg, is het leren van een nieuwe taal.
-
Wanneer je een trauma ervaart, lijkt het alsof je brein op tilt slaat. Spanning en stress hopen zich op tot het punt waarop je niet meer normaal lijkt te functioneren.
-
Naomi had er al haar hele leven last van: een vaak ongefundeerde angst die ieder moment de kop kon opsteken. Ze had geen idee hoe ze daar kon afkomen. Ze had al vele therapieën gevolgd en ondergaan.
-
Eigenlijk zijn we allemaal een radertje in het grote geheel. Onderdeel van een systeem. Van je gezin, je werk, je vriendengroep. Als er één radertje stagneert, heeft dat invloed op de rest.
-
Je bent zó moe. Dagelijks ben je in de weer met vroege wekkers, je gezin, je baan, je sociale contacten, je werk. Je staat continu onder druk.
-
Het is soms heerlijk om je even onder te dompelen in een warm bad. Om dat verwenmomentje écht compleet te maken, kun je je bad verrijken met een lekkere badolie, of een lekkere combinatie van oliën.
-
Je had je het ouderschap zo anders voorgesteld. Een beetje zoals op die plaatjes in lifestyle magazines. Je zag het al helemaal voor je. En alhoewel je dol bent op je kinderen – je zou ze voor geen goud willen missen – pakte dat idyllische beeld in de praktijk toch wat anders uit.
-
Brigitte (43) is door meer inzicht in deelpersoonlijkheden rustiger en meer in balans. Maar dat was een tijd geleden wel anders. Ze heeft een erg drukke baan en daarnaast heeft ze een gezin draaiende te houden.
-
Wist je dat hypnotherapie een goede methode is om allerlei mentale en fysieke klachten aan te pakken? Iedereen loopt in het leven bepaalde littekens op. Sommige klein, anderen juist groot.
-
Tamar (37) merkte vlak voor de feestdagen dat ze steeds meer fysieke klachten kreeg: hoofdpijn, vermoeidheid, prikkelbaar en slecht kunnen slapen omdat ze alleen maar lag te piekeren. En dan die huilbuien steeds op de meest onverwachte momenten. Jeetjemina, zo kende ze zichzelf helemaal niet.