grenzen

Ga jij onbewust je grenzen over?

Stel je voor: iedere morgen moet je een kruispunt passeren naar je werk. En omdat je eerst de kinderen naar school brengt, haast je je er altijd overheen. Zo ook vanmorgen, maar het verkeerslicht springt al op oranje. Je probeert er nog even snelheid te maken en het oranje licht te halen, maar moet op het laatste moment toch echt remmen. Dan breekt er iets, en barst je in tranen uit. Kun jij je dit goed voorstellen? Dan ben jij misschien langere tijd over je grenzen gegaan.

Lichaamsgerichte therapie helpt

Hoe vaak ga jij eigenlijk over je grenzen heen? Wanneer dit je tweede natuur is geworden, is er een grote kans dat er een moment komt dat je opgebrand raakt. Op een gegeven ogenblik is de rek eruit, met de mogelijke gevolgen van dien. Je wordt ziek, prikkelbaar of overspannen. Dat komt doordat je verleerd bent de signalen van je lichaam te herkennen en je gevoelens serieus te nemen. Gelukkig is niets onomkeerbaar, en kun je leren je eigen grenzen te herkennen en te bewaken. Lichaamsgerichte therapie kan je hierbij helpen.

Lichaam en geest

Onder lichaamsgerichte therapie vallen veel verschillende soorten therapie. De overeenkomst tussen deze therapieën is dat ze allemaal uitgaan van de visie dat lichaam en geest onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Met andere woorden, geestelijke klachten kunnen ook via het lichaam geuit worden. Ga maar na: veel stress levert doorgaans kwalen op als hoofdpijn, rug- en nekklachten en een hoge bloeddruk. Als je jezelf voorbij hebt gerend, merk je dit doorgaans aan slapeloosheid, emotionele instabiliteit en vermoeidheid.

Met lichaamsgerichte therapie pak je de oorzaak aan

Een betere balans

Dit soort lichamelijke klachten zitten je natuurlijk dwars. Maar als je er structureel vanaf wilt, is het raadzaam om beter inzicht te krijgen in waar je lichaam nu precies op reageert. Het doel van de lichaamsgerichte therapie is dan ook het hervinden van de balans tussen het lichaam en de geest, en vanuit die balans te leren wat je wel en wat je niet aankunt. Zo bevordert je veerkracht en kun je meer richting in het leven ervaren. Maroesja Grabijn is lichaamsgericht therapeut en werkt onder meer met een integrale benadering van therapie en yoga, waarbij mindfulness een belangrijke rol speelt.

Een veilige spiegel

Volgens de yogafilosofie zijn de bewegingen bedoeld om één te worden met lichaam en geest. Tijdens de beoefening is het dan ook van groot belang om de grenzen en de behoeften van het lichaam te respecteren. Daarom is de beoefening van yoga zo zinvol wanneer je niet goed in je vel zit – het houdt je op een veilige manier een spiegel voor. Dit is mede een reden dat Maroesja graag yoga gebruikt als lichaamsgerichte therapie: ‘Tijdens de oefeningen sta jijzelf centraal en kun je werken aan de onderwerpen en klachten die jij belangrijk vindt. En in een individuele sessie heb ik veel aandacht voor je, zodat je de oefeningen zorgvuldig uit kunt voeren.’

Binnen jouw grenzen

Maroesja vertelt dat soms slechts een paar yogalessen al voldoende zijn om inzicht en verbetering te verkrijgen. Door de verbeterde, positievere relatie met het lichaam, ben je gemotiveerder om bewust te zijn en te blijven van de behoeftes van dat lichaam. En vanuit die balans kun je de kracht en energie vinden om het leven weer vol aan te gaan. Binnen jouw eigen gestelde grenzen, natuurlijk!

Een stevige basis

Ga jij te vaak over je grenzen heen, of heb je last van een andere mentale of fysieke klacht? Maroesja Grabijn is coach en lichaamsgericht therapeut met een missie om jou te helpen begrijpen, voelen en ervaren dat je goed genoeg bent zoals je bent. Dat doet ze door mensen in staat te stellen kennis en ervaring vanuit het hoofd, lichaam en ervaring te combineren. Maroesja is ervan overtuigd dat iedereen die stevige basis kan vinden, vergroten en meenemen in het dagelijkse leven. Benieuwd? Neem vrijblijvend contact op.

Date: 23 juli 2019