Kun jij jezelf accepteren zoals jij bent?
Jezelf accepteren en van jezelf houden zoals jij bent klinkt mooi maar is niet altijd makkelijk. Als jij dit kan doen maakt het jouw leven zoveel mooier en rijker. We raken nooit uitgeleerd en ontdekken iedere dag weer iets nieuws over onszelf. Van deze ontwikkeling groei je als mens. Maar hoe doe je dat, jezelf meer ontwikkelen en ontdekken?
Jezelf ontdekken is het mooiste cadeau
Die hele reis naar zelfontdekken is me er één. Eentje met genieten, teleurstellingen, vallen en opstaan. Maar het uiteindelijke gevoel van wie je daadwerkelijk bent, ‘je mag er zijn, want je bent precies goed zoals je bent’ is de hobbelige weg naar zelfacceptatie meer dan waard. En dat gevoel is iedereen gegund. Zelfliefde is waardering hebben voor jezelf. Daarbij accepteer je jezelf zoals je bent, en daar horen ook de zogenaamde ‘minder goede kanten’ bij. Je hebt alles in je waarop jij kunt bouwen, jezelf!
Wees dankbaar
De mens is van nature geneigd om zich voor psychisch, emotioneel en lichamelijk geweld te beschermen. Dat kan nuttig zijn, vooral als er gevaar dreigt. Maar je hoeft je niet altijd op deze gevaren te concentreren. In bepaalde omstandigheden worden we geconfronteerd met minder leuke ervaringen waardoor we al snel de neiging hebben om ons op het negatieve van de situatie te focussen. Dat is jammer, want wat je aandacht geeft, dat groeit. Gelukkig kun je jezelf trainen om positiever over jezelf te denken en meer open in het leven te staan. Dat kan bijvoorbeeld door elke dag op te schrijven waar je dankbaar voor bent. Een voorbeeld: ‘ik ben dankbaar voor mijn lichaam, want het brengt mij overal heen waar ik maar heen wil’. Ook geeft je lichaam signalen af dat je beter voor jezelf moet zorgen. Zo leer je je lichaam te zien als iets wat mooie dingen voortbrengt in plaats van slechts een op uiterlijk gebaseerd visitekaartje.
Je bent goed zoals je bent
Het voelt als een open deur, maar is één van de moeilijkste dingen om te internaliseren. Niemand is perfect. Jij niet, ik ook niet, en daar hoef je dus ook niet naar te streven. Veel zinvoller is het om te streven naar meer bewustzijn van jezelf, op een mildere manier naar jezelf te leren kijken. Dat je beter weet wat je voelt en wat je wilt, en dat je op basis daarvan je leven op een prettigere manier kunt invullen. Vaak moeten we van alles van onszelf en leggen we de lat ontzettend hoog. Maar doe je die dingen omdat je denkt dat je omgeving die van jou verwacht, of omdat je er echt intrinsiek gemotiveerd voor bent? Natuurlijk moeten we soms ook lastigere dingen doen die niet altijd even leuk zijn. Maar wees geduldig met jezelf! Je mag best fouten maken en je hoeft niet alles direct te begrijpen.
Wil jij het pad naar zelfliefde bewandelen?
De weg naar zelfacceptatie
Iedereen is wel eens onzeker of heeft een slechte dag. Maar als dit geen incidenten zijn maar jouw dagelijkse realiteit, dan kun je daar veel last van hebben. Wanneer je dag in dag uit een negatief zelfbeeld hebt en jezelf niet kan accepteren zoals je bent, voelt dat alsof je niet deugd. Maar je kunt het omdraaien, naar jezelf kijken wat wel goed is. Dat gaat niet van de een op de andere dag, maar is een proces van lange adem. Jezelf accepteren zoals je bent is één van de moeilijkste, maar mooiste projecten die jij in je leven gaat ondernemen.
Leren jezelf te accepteren
Er is veel moed voor nodig om te onderzoeken wie je werkelijk bent. Inzicht krijgen in jouw kwaliteiten dragen bij aan bewustwording wie je bent. Je mag ervoor kiezen de meningen van anderen los te laten: het zijn immers alleen maar meningen. Jij bent de enige die weet wat je sterke en minder sterke kwaliteiten zijn en dat maakt je uniek.
Jezelf kennen, is het begin van alle wijsheid. – Aristoteles
-
In onze moderne wereld, waar stress en burn-outs helaas steeds vaker voorkomen, is het belangrijk om op verschillende manieren te zoeken naar een verbetering van de geestelijke gezondheid. Eén van die manieren, verrassend genoeg, is het leren van een nieuwe taal.
-
Wanneer je een trauma ervaart, lijkt het alsof je brein op tilt slaat. Spanning en stress hopen zich op tot het punt waarop je niet meer normaal lijkt te functioneren.
-
Naomi had er al haar hele leven last van: een vaak ongefundeerde angst die ieder moment de kop kon opsteken. Ze had geen idee hoe ze daar kon afkomen. Ze had al vele therapieën gevolgd en ondergaan.
-
Eigenlijk zijn we allemaal een radertje in het grote geheel. Onderdeel van een systeem. Van je gezin, je werk, je vriendengroep. Als er één radertje stagneert, heeft dat invloed op de rest.
-
Je bent zó moe. Dagelijks ben je in de weer met vroege wekkers, je gezin, je baan, je sociale contacten, je werk. Je staat continu onder druk.
-
Het is soms heerlijk om je even onder te dompelen in een warm bad. Om dat verwenmomentje écht compleet te maken, kun je je bad verrijken met een lekkere badolie, of een lekkere combinatie van oliën.
-
Je had je het ouderschap zo anders voorgesteld. Een beetje zoals op die plaatjes in lifestyle magazines. Je zag het al helemaal voor je. En alhoewel je dol bent op je kinderen – je zou ze voor geen goud willen missen – pakte dat idyllische beeld in de praktijk toch wat anders uit.
-
Brigitte (43) is door meer inzicht in deelpersoonlijkheden rustiger en meer in balans. Maar dat was een tijd geleden wel anders. Ze heeft een erg drukke baan en daarnaast heeft ze een gezin draaiende te houden.
-
Wist je dat hypnotherapie een goede methode is om allerlei mentale en fysieke klachten aan te pakken? Iedereen loopt in het leven bepaalde littekens op. Sommige klein, anderen juist groot.
-
Tamar (37) merkte vlak voor de feestdagen dat ze steeds meer fysieke klachten kreeg: hoofdpijn, vermoeidheid, prikkelbaar en slecht kunnen slapen omdat ze alleen maar lag te piekeren. En dan die huilbuien steeds op de meest onverwachte momenten. Jeetjemina, zo kende ze zichzelf helemaal niet.