
Kun jij jezelf accepteren zoals jij bent?
Jezelf accepteren en van jezelf houden zoals jij bent klinkt mooi maar is niet altijd makkelijk. Als jij dit kan doen maakt het jouw leven zoveel mooier en rijker. We raken nooit uitgeleerd en ontdekken iedere dag weer iets nieuws over onszelf. Van deze ontwikkeling groei je als mens. Maar hoe doe je dat, jezelf meer ontwikkelen en ontdekken?
Jezelf ontdekken is het mooiste cadeau
Die hele reis naar zelfontdekken is me er één. Eentje met genieten, teleurstellingen, vallen en opstaan. Maar het uiteindelijke gevoel van wie je daadwerkelijk bent, ‘je mag er zijn, want je bent precies goed zoals je bent’ is de hobbelige weg naar zelfacceptatie meer dan waard. En dat gevoel is iedereen gegund. Zelfliefde is waardering hebben voor jezelf. Daarbij accepteer je jezelf zoals je bent, en daar horen ook de zogenaamde ‘minder goede kanten’ bij. Je hebt alles in je waarop jij kunt bouwen, jezelf!
Wees dankbaar
De mens is van nature geneigd om zich voor psychisch, emotioneel en lichamelijk geweld te beschermen. Dat kan nuttig zijn, vooral als er gevaar dreigt. Maar je hoeft je niet altijd op deze gevaren te concentreren. In bepaalde omstandigheden worden we geconfronteerd met minder leuke ervaringen waardoor we al snel de neiging hebben om ons op het negatieve van de situatie te focussen. Dat is jammer, want wat je aandacht geeft, dat groeit. Gelukkig kun je jezelf trainen om positiever over jezelf te denken en meer open in het leven te staan. Dat kan bijvoorbeeld door elke dag op te schrijven waar je dankbaar voor bent. Een voorbeeld: ‘ik ben dankbaar voor mijn lichaam, want het brengt mij overal heen waar ik maar heen wil’. Ook geeft je lichaam signalen af dat je beter voor jezelf moet zorgen. Zo leer je je lichaam te zien als iets wat mooie dingen voortbrengt in plaats van slechts een op uiterlijk gebaseerd visitekaartje.
Je bent goed zoals je bent
Het voelt als een open deur, maar is één van de moeilijkste dingen om te internaliseren. Niemand is perfect. Jij niet, ik ook niet, en daar hoef je dus ook niet naar te streven. Veel zinvoller is het om te streven naar meer bewustzijn van jezelf, op een mildere manier naar jezelf te leren kijken. Dat je beter weet wat je voelt en wat je wilt, en dat je op basis daarvan je leven op een prettigere manier kunt invullen. Vaak moeten we van alles van onszelf en leggen we de lat ontzettend hoog. Maar doe je die dingen omdat je denkt dat je omgeving die van jou verwacht, of omdat je er echt intrinsiek gemotiveerd voor bent? Natuurlijk moeten we soms ook lastigere dingen doen die niet altijd even leuk zijn. Maar wees geduldig met jezelf! Je mag best fouten maken en je hoeft niet alles direct te begrijpen.
Wil jij het pad naar zelfliefde bewandelen?
De weg naar zelfacceptatie
Iedereen is wel eens onzeker of heeft een slechte dag. Maar als dit geen incidenten zijn maar jouw dagelijkse realiteit, dan kun je daar veel last van hebben. Wanneer je dag in dag uit een negatief zelfbeeld hebt en jezelf niet kan accepteren zoals je bent, voelt dat alsof je niet deugd. Maar je kunt het omdraaien, naar jezelf kijken wat wel goed is. Dat gaat niet van de een op de andere dag, maar is een proces van lange adem. Jezelf accepteren zoals je bent is één van de moeilijkste, maar mooiste projecten die jij in je leven gaat ondernemen.
Leren jezelf te accepteren
Er is veel moed voor nodig om te onderzoeken wie je werkelijk bent. Inzicht krijgen in jouw kwaliteiten dragen bij aan bewustwording wie je bent. Je mag ervoor kiezen de meningen van anderen los te laten: het zijn immers alleen maar meningen. Jij bent de enige die weet wat je sterke en minder sterke kwaliteiten zijn en dat maakt je uniek.
Jezelf kennen, is het begin van alle wijsheid. – Aristoteles
-
In onze moderne wereld, waar stress en burn-outs helaas steeds vaker voorkomen, is het belangrijk om op verschillende manieren te zoeken naar een verbetering van de geestelijke gezondheid. Eén van die manieren, verrassend genoeg, is het leren van een nieuwe taal.
-
Je bent zó moe. Dagelijks ben je in de weer met vroege wekkers, je gezin, je baan, je sociale contacten, je werk. Je staat continu onder druk.
-
Je had je het ouderschap zo anders voorgesteld. Een beetje zoals op die plaatjes in lifestyle magazines. Je zag het al helemaal voor je. En alhoewel je dol bent op je kinderen – je zou ze voor geen goud willen missen – pakte dat idyllische beeld in de praktijk toch wat anders uit.
-
Veel mensen in Nederland werken fulltime, en voor die mensen klinkt het dan ook niet gek als we het hebben over de dagelijkse werksleur. Voor sommige mensen is het zelfs zo erg dat ze van s ochtends vroeg tot s avonds laat bezig zijn met hun werk. Dit hoeft niet altijd fysiek bezig te zijn, veel mensen kunnen hun gedachten niet van werk afkrijgen en blijven ook na werk nadenken over werk over hoe dingen beter kunnen of dingen die nog gedaan moeten worden.
-
Tamar (37) merkte vlak voor de feestdagen dat ze steeds meer fysieke klachten kreeg: hoofdpijn, vermoeidheid, prikkelbaar en slecht kunnen slapen omdat ze alleen maar lag te piekeren. En dan die huilbuien steeds op de meest onverwachte momenten. Jeetjemina, zo kende ze zichzelf helemaal niet.
-
Cadeaus geven aan een ander is leuker dan er zelf één krijgen, althans dat zeggen veel mensen. Dat is op het gebied van materiële zaken vaak ook zeker het geval, maar waar het gaat om echte duurzame investeringen is het vooral belangrijk om deze jezelf cadeau te doen. Hier gaan namelijk jijzelf maar ook je omgeving profijt van hebben.
-
Toen Janneke (39) voor het eerst bij me kwam, was ze aan het herstellen van een pittige burn-out. Zelf had ze die absoluut niet zien aankomen. Ze deed immers alleen maar dingen die ze leuk vond (dacht ze)? Voor haar uitdagende baan op het evenementen organisatiebureau maakte ze vaak lange dagen.
-
Iedereen is weleens moe. Maar wat als je energieniveau continu op het laagste pitje staat en de vermoeidheid je dagelijks leven gaat beïnvloeden?
-
Waar denk jij aan bij de ideale leider? Waarschijnlijk denk je dan al snel aan een leidinggevende rol, bijvoorbeeld op de werkvloer.
-
Veel mensen maken in het nieuwe jaar nieuwe plannen, zoals een bepaald doel bereiken. Je hoort dit meestal voorbij komen als ‘goede voornemens.’ Dat is niet zo gek, want veel mensen reflecteren aan het eind van een jaar. Ze vragen zich bijvoorbeeld af hoe ze het afgelopen jaar ervaren hebben, en wat ze hebben bereikt.