Mindfulness helpt je om compassie voor jezelf te voelen
Mijn hoofd lijkt te exploderen door alle gedachten die als pingpongballetjes door mijn hoofd vliegen. Altijd maar dat drukke hoofd. Ik wil dit niet meer! Ik wil rust en ruimte om te genieten van mijn gezin! Ik wil er wat aan doen!’, zomaar een stukje tekst uit het ‘gedachtenschrift’ van Saskia dat ze een jaar geleden opschreef.
Gedachtenschrift
“Dat gedachtenschrift had ik speciaal gekocht om al mijn hersenspinsels op te schrijven. Soms leek het te helpen, maar op andere momenten vergat ik het schriftje en ging ik helemaal op in mijn continu malende hoofd.
Aandacht
Tussen de gedachten door vroegen mijn werk, mijn partner en onze kinderen ook nog mijn aandacht en die gaf ik. Toen de bedrijfsarts me vroeg wanneer ik voor het laatst ontspannen, kalm en tevreden was, kon ik me dat niet herinneren. En gelukkig en vitaal voelde ik me al helemaal niet! Tijd voor verandering dus”, aldus Saskia.
Mindfulnesstraining in Dordrecht
De bedrijfsarts raadde haar na een aantal gesprekken aan om een mindfulnesstraining te volgen. Daar had ze zelf ook al eens aan gedacht, maar Saskia leek er nooit tijd voor te hebben.
Goede investering
“Op aanraden van een collega volgde ik bij Patries Dekkers in Dordrecht een mindfulnesstraining. Echt een heel goede investering in mezelf om minder op de automatische piloot door te razen, meer balans en rust te ervaren, minder te piekeren, meer te genieten. Maar ik werd me ook bewust van mijn kritische en oordelende gedachten, vooral over mezelf.”
Compassie en begrip
Juist voor mensen zoals Saskia die moeite hebben mild en vriendelijk naar zichzelf te zijn, is compassie zo waardevol. Uit onderzoek blijkt dat compassie heel goed te trainen is en je levensgeluk en veerkracht vergroot.
Uit onderzoek blijkt dat compassie heel goed te trainen is
Compassietraining
“Patries had ons in de mindfulnesstraining al laten kennismaken met compassie oefeningen, dus ik besloot de compassietraining ook te volgen. Mezelf verwijten maken, was zo’n automatisme geworden. Daar word je op zijn zachtst gezegd niet gelukkiger van. Door de training heb ik heel praktische tools gekregen. Al snel merkte ik dat ik mezelf milder en liefdevoller begon te benaderen.”
Gevoelens erkennen
Saskia leerde om haar lastige gevoelens te erkennen en te beantwoorden met compassie, vriendelijkheid en begrip. “Ik merk dat ik minder angstig ben om fouten te maken en voel meer sociale verbondenheid. Vaak had ik wel compassie voor een ander maar niet voor mezelf. Ook het besef dat we er als mens allemaal mee te maken hebben, en je daar niet alleen in bent, vind ik mooi.”
Tijd voor mezelf
De rust en de lichtheid begonnen bij Saskia steeds meer te overheersen, alsof er een last van haar schouders was gevallen. “Het oefenen van compassie doet me echt goed. Ik merk ook dat ik bewust meer tijd neem voor mezelf, bijvoorbeeld door naar de sauna te gaan of een boswandeling te maken.”
Na de mindfulnesstraining
Nu de training afgelopen is voor Saskia, merkt ze dat mindfulness en compassie steeds meer onderdeel worden van haar leven. “Af en toe plan ik een onderhoudssessie. Wat ik zo prettig vind aan Patries als trainer is haar nuchtere en warme benadering. Die combinatie werkt voor mij goed. Ze heeft me geleerd hoe ik zelf de rust in mijn hoofd terug vindt en hoe ik compassievoller naar mezelf kan zijn. Zó waardevol!’
-
We hebben er allemaal van tijd tot tijd last van: stress. Het woord heeft een negatieve klank, want je kunt er immers allerlei klachten door krijgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, rug- en nekklachten, concentratieverlies en slapeloosheid.
-
Naomi had er al haar hele leven last van: een vaak ongefundeerde angst die ieder moment de kop kon opsteken. Ze had geen idee hoe ze daar kon afkomen. Ze had al vele therapieën gevolgd en ondergaan.
-
In onze moderne wereld, waar stress en burn-outs helaas steeds vaker voorkomen, is het belangrijk om op verschillende manieren te zoeken naar een verbetering van de geestelijke gezondheid. Eén van die manieren, verrassend genoeg, is het leren van een nieuwe taal.
-
Wanneer je een trauma ervaart, lijkt het alsof je brein op tilt slaat. Spanning en stress hopen zich op tot het punt waarop je niet meer normaal lijkt te functioneren.
-
Eigenlijk zijn we allemaal een radertje in het grote geheel. Onderdeel van een systeem. Van je gezin, je werk, je vriendengroep. Als er één radertje stagneert, heeft dat invloed op de rest.
-
Je bent zó moe. Dagelijks ben je in de weer met vroege wekkers, je gezin, je baan, je sociale contacten, je werk. Je staat continu onder druk.
-
Het is soms heerlijk om je even onder te dompelen in een warm bad. Om dat verwenmomentje écht compleet te maken, kun je je bad verrijken met een lekkere badolie, of een lekkere combinatie van oliën.
-
Je had je het ouderschap zo anders voorgesteld. Een beetje zoals op die plaatjes in lifestyle magazines. Je zag het al helemaal voor je. En alhoewel je dol bent op je kinderen – je zou ze voor geen goud willen missen – pakte dat idyllische beeld in de praktijk toch wat anders uit.
-
Brigitte (43) is door meer inzicht in deelpersoonlijkheden rustiger en meer in balans. Maar dat was een tijd geleden wel anders. Ze heeft een erg drukke baan en daarnaast heeft ze een gezin draaiende te houden.
-
Wist je dat hypnotherapie een goede methode is om allerlei mentale en fysieke klachten aan te pakken? Iedereen loopt in het leven bepaalde littekens op. Sommige klein, anderen juist groot.