(Pre)diabetes? Stimuleer je bloedsomloop!
Diabetes (type 2) komt vaker voor op een steeds jongere leeftijd. Steeds meer mensen krijgen diabetes, op een steeds jongere leeftijd (vooral diabetes type 2). Volgens een studie van het Maastrichts Universitair Medisch Centrum zijn er op het moment dat de diagnose diabetes type 2 wordt gesteld soms al ernstige complicaties. Klachten als schade aan netvlies, nieren, hart, zenuwen en hersenen. Gemeenschappelijk aan al die complicaties is schade aan de kleine bloedvaten, die al aanwezig blijkt in het voorstadium van diabetes, prediabetes genoemd. In Nederland heeft maar liefst één op de vier volwassenen prediabetes. Lees snel verder om te leren wat je zelf kunt doen om de schade aan je gezondheid zoveel mogelijk te voorkomen!
Microcirculatie
De bloedsomloop voorziet het lichaamsweefsel en de organen van voedingstoffen en zuurstof. Ook voert het bloed afvalstoffen af. Wat je misschien nog niet wist, is dat dit proces voor driekwart plaatsvindt in de kleinste bloedvaten: de microcirculatie.
Immuunsysteem
Uit het Maastrichtse onderzoek is onder andere gebleken dat de microcirculatie een belangrijke rol speelt in de totale doorbloeding en bij het immuunsysteem. Het doel van ademhalen en eten is dat alle cellen in je lichaam zuurstof en voedingsstoffen krijgen.
Verstoppingen
Wanneer er verstoppingen optreden in de microcirculatie, worden cellen minder goed verzorgd en reststoffen van de stofwisseling worden slecht afgevoerd. Ook je immuunsysteem functioneert zo minder goed. Helaas kan de medische wereld niet ingrijpen op het gebied van de microcirculatie. Er zijn geen receptoren voor medicijnen.
De bloedsomloop voorziet het lichaamsweefsel en de organen van voedingstoffen en zuurstof
Gevolgen
Tekenen van een verslechterde microcirculatie zijn:
- vermoeidheid, slecht slapen
- pijnklachten
- opgezwollen ledematen (oedeem)
- paarse en blauwe vlekken op de voeten of onderbenen
- wonden die slecht genezen
- een zwakker immuunsysteem
- chronische ontstekingen
Doorbloeding verbeteren
Helaas gaat ook bij gezonde mensen de microcirculatie achteruit. ‘Dat proces begint al vanaf je 25ste’, weet Sonia van Nispen. ‘Daarom is de therapie waar ik mee werk voor iedereen van levensbelang. Het is mogelijk om in zestien minuten per dag de doorbloeding in je kleine bloedvaten met ongeveer 30 procent te verbeteren! In mijn natuurgeneeskundige en orthomoleculaire praktijk maak ik dagelijks bijzondere resultaten mee. Natuurlijk is naast deze unieke therapie, die de onderliggende oorzaak van veel klachten aanpakt, een gezonde leefstijl ook belangrijk. Maar al eet je nog zo gezond, als je doorbloeding niet goed is bereiken de voedingsstoffen je cellen niet goed en worden de afvalstoffen niet goed afgevoerd. Ook medicijnen werken daardoor minder goed.’
-
We hebben er allemaal van tijd tot tijd last van: stress. Het woord heeft een negatieve klank, want je kunt er immers allerlei klachten door krijgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, rug- en nekklachten, concentratieverlies en slapeloosheid.
-
Honing is al eeuwenlang een geliefd natuurproduct dat niet alleen heerlijk smaakt, maar ook talloze gezondheidsvoordelen biedt. Dit gouden elixer, geproduceerd door bijen, is meer dan alleen een zoetmiddel. Van culinaire toepassingen tot medicinale gebruiken, honing heeft een unieke plaats in ons dagelijks leven.
-
Naast reguliere behandelingen tegen kanker zijn er ook andere methoden die je gevecht tegen deze ziekte kunnen ondersteunen. Zelf heb je misschien ook al wel op internet rondgeneusd naar deze verschillende methodes.
-
Je hormonen hebben een groot effect op je lichamelijke én mentale gesteldheid. Niet alleen sturen de hormonen je stofwisseling, spijsvertering en orgaanfuncties aan, maar ook je emoties en gedrag. Wanneer je hormonen uit balans raken, kan het hele kaartenhuis dus omvergeblazen worden.
-
Heb jij regelmatig te maken gehad met een blaasontsteking? Dat is erg vervelend, want je hebt constant het gevoel dat je naar het toilet moet, terwijl er vaak maar weinig urine uit komt. Nog frustrerender is het wellicht om je te realiseren dat je man of vriend eigenlijk nooit een blaasontsteking heeft.
-
Bijna iedereen herkent het. Momenten waarop het je even allemaal te veel wordt. De werkdruk die je maar niet kunt loslaten, kinderen die ruziën en een partner die zijn of haar verhaal bij je kwijt moet… Plotseling overstroomt het je.
-
Na een intensieve sportsessie voel jij je weer voldaan. Tijdens je sessie heb je al aardig wat calorieën verbrand, echter weet jij wat de volgende ochtend gaat komen. Eén stap uit bed en je voelt de stramheid en pijn weer opkomen.
-
Een hele nacht slapen is niet voor iedereen vanzelfsprekend. In de maand maart staan we daarbij stil op de Internationale Dag van de Slaap.
-
Midden in de nacht word je badend in het zweet wakker. Tijdens een vergadering probeer je achteloos de druppels van je voorhoofd te vegen, maar je weet dat dat slechts een tijdelijke oplossing is.
-
Het verhaal van Mirthe (54): ‘Toen ik relatief jong was, heb ik mijn moeder verloren. Met haar heb ik dan ook nooit kunnen praten over de overgang. Dat was echt een gemis, want ik had nooit verwacht dat het me zo moeilijk zou vallen.