Bevorder je herstelproces met deze tips!
Na een intensieve sportsessie voel jij je weer voldaan. Tijdens je sessie heb je al aardig wat calorieën verbrand, echter weet jij wat de volgende ochtend gaat komen. Eén stap uit bed en je voelt de stramheid en pijn weer opkomen. Die spierpijn maakt het niet altijd even makkelijk voor jou om door te zetten. Hoe kun je je spieren optimaal laten herstellen?
Spierpijn
Vrijwel iedereen kent het fenomeen spierpijn. Een lange wedstrijd of zware work-out kan ervoor zorgen dat de spieren overbelast worden. De spierpijn kan onmiddellijk optreden of pas één of twee dagen daarna. Als de spierpijn al tijdens de inspanning komt, kan dit komen doordat de spieren hun afvalstoffen niet meer kwijt kunnen. De later optredende spierpijn wordt vooral veroorzaakt door zware belastingen waarbij de spieren als het ware worden uitgerekt. De spieren raken een beetje beschadigd met een combinatie van ontstekingsreacties. Herstel is nodig!
Herstel
Na de training gaat het lichaam van start met het opbouwen en sterker maken van je spieren. Het proces om de spieren te laten herstellen is uitermate belangrijk. Misschien ben je net een dag van je spierpijn af en is de volgende training alweer in aantocht! Geef je spieren daarom ook de tijd om te herstellen. Echter kun je met een paar dingen het herstel bevorderen namelijk: tijd (rust), voeding en doorbloeding.
Sterker worden
Je spieren en lichaam rust geven is minstens zo belangrijk als het trainen zelf, want wist je dat je sterker wordt in de rusttoestand? Net als wij informatie moeten verwerken, moet het lichaam de sportprestaties verwerken. In het algemeen duurt dit ongeveer twee dagen. Mocht het zo zijn dat je binnen deze dagen wel gaat sporten kan dat negatieve gevolgen hebben op het effect. Je lichaam zit namelijk nog midden in het herstel! Dit kun je vergelijken met een halfvolle batterij. Die zal ook niet alle energie kunnen leveren.
Een massage kan helpen om het herstel te bevorderen
Voeding
Een andere belangrijke factor om voor een snel herstel te zorgen is gezonde voeding. Gezond eten is in het algemeen niet verkeerd, maar voor een resultaat bij spierpijn is het zeker essentieel. De energie die het lichaam nodig heeft, haalt het uit voedingstoffen en mineralen van voedsel. Door verschillende gezonde producten kan het lichaam goed herstellen om vervolgens weer beter te presteren.
De doorbloeding
Om spierherstel te bevorderen, helpt het ook wanneer je de doorbloeding verbetert, en dan voornamelijk op de plek waar de pijn zit. Bloed is de geleider van alle bouwstoffen die je lichaam nodig heeft. Om dit te verbeteren kun je een warm bad nemen of naar de sauna gaan. Maar massage is vooral bijzonder effectief! Door de handgrepen wordt de doorbloeding gestimuleerd en zal het lichaam meer en sneller bloed voorzien van zuurstof, ook wel ‘zuurstofrijk bloed’ genoemd.
Massage door een specialist
Een massage kan dus helpen om het herstel te bevorderen. Hierbij is het van belang dat er gelet wordt op de hoeveelheid compressie die op de spier wordt uitgeoefend. Een professionele sportmasseur weet precies welke technieken en druk nuttig zijn. Bij de Oosterse Hand wordt gefocust op het herstel van spieren na sport en sportblessures. Maar daarnaast bieden we ook mogelijkheden op het gebied van bedrijfsmassages, hersteltherapie, sportspecifieke hersteltrainingen en wellnessmassages. Wil jij je herstelproces versnellen? Kom langs bij De Oosterse Hand of wordt op locatie behandeld!
-
Ineens realiseer je je dat karweitjes die je voorheen moeiteloos deed ineens meer moeite kosten. Iets zwaars optillen of verplaatsen bijvoorbeeld. Dat komt omdat je spierkracht afneemt naarmate je ouder wordt.
-
Tintelingen en een doof gevoel in je vingers, ’s nachts wakker van de pijn?
-
Je staat er misschien niet direct bij stil dat kinderen ook stress kunnen ervaren. Bij stress denk je misschien vooral aan een overvolle agenda en te veel dingen moeten.
-
Spierpijn: we hebben er allemaal wel eens last van. Van stijve spieren bij het opstaan na een intensieve work-out, dagje klussen of tuinieren, tot aan pijnscheuten na het verrekken van een spier. Maar wanneer je dag na dag spierklachten ervaart, is het een ander verhaal.
-
Matthijs (6) ging altijd met plezier naar school. Tot twee maanden geleden. Hij kon zich ineens slecht concentreren, was snel afgeleid en was vooral moe. De oorzaak was dat hij de laatste tijd slecht sliep. Vrijwel iedere nacht werd hij wakker met hevige pijn in zijn schenen.
-
Voor het eerst sinds lange tijd heb je weer eens fanatiek gesport. Het voelde heerlijk, maar de dag erna is het een stuk minder prettig.
-
Wanneer je last hebt van pijnklachten, kan dit je flink belemmeren in je dagelijks leven. Denk aan onder andere schouder-, rug- of nekklachten.
-
Pijnlijke spieren kunnen verschillende oorzaken hebben. Het uitoefenen van een bepaald beroep, een verkeerde (werk) houding, stress, onverwachte of juist een repeterende beweging, (mentale) overbelasting of onderbelasting kunnen voor spanning in de spieren en bindweefsel zorgen.
-
Het gaat maar niet over. Die pijn onderin je rug zit er al lang en het beperkt je soms behoorlijk in je dagelijkse bezigheden. Het is overigens niet alleen je rug die zeer doet, maar het trekt ook helemaal over je bil heen door naar je been.
-
Pijn en ongemak zijn een signaal van jouw lichaam dat er iets aan de hand is. Pas als je naar deze signalen gaat luisteren, kun je er iets aan veranderen. Dagelijks krijg je een bepaalde hoeveelheid spanning te verwerken.