Slapeloosheid en hoe ik ervan afkwam
Een hele nacht slapen is niet voor iedereen vanzelfsprekend. In de maand maart staan we daarbij stil op de Internationale Dag van de Slaap. Sarah (42) weet als geen ander wat de vervelende gevolgen van slapeloosheid zijn. Op een gegeven moment werd het zelfs zo erg, dat ze drie hele dag wakker was.
Studie
‘Sinds mijn studietijd is slapen echt een enorme opgave geweest. Nadat mijn toenmalige vriend mijn hart brak, stortte ik me volledig op mijn studie. Ik zat vaak nog tot lang te studeren en lag vervolgens klaarwakker in bed. Ik kon dan nog uren malen over van alles en nog wat. Toen ik was afgestudeerd werd dat minder, maar ik heb sindsdien nooit meer een hele nacht doorgeslapen. Totdat ik in contact kwam met Manuele Praktijk Anna.’
Slechte nachten
‘Toen mijn ouders slechter ter been werden, besloten mijn man en ik weer terug te verhuizen naar ons ouderlijke dorp om zo een oogje in het zeil te kunnen houden. Hier begonnen we allebei aan een nieuwe baan. Waar mijn man in een warm bad terechtkwam, en het ontzettend naar zijn zin had, kon ik mijn draai maar moeilijk vinden. Ik bleek een gewaardeerde collega te vervangen en daar was niet iedereen op de afdeling zo blij mee. Ik kreeg vaker ‘slechte nachten’ en was op een gegeven moment zelfs drie aaneengesloten dagen wakker. Op dat moment heeft mijn man aan de bel getrokken.’
Van medicijnen tot mediteren
‘Ik heb alles geprobeerd, maar niets hielp. Van medicijnen tot mediteren en diëten. Uiteindelijk kwam ik via de moeder van een vriendin bij Manuele Praktijk Anna terecht. Ik was eerst nogal sceptisch: hoe zou een massage mij van mijn slapeloosheid kunnen helpen? Maar mijn man bleef aandringen, als het niet zou helpen, had ik ik ieder geval een fijne massage gehad. Toch? Ik ging, en daar heb ik nog geen moment spijt van gehad.’
Shiatsu
‘Ik had verwacht dat Anna alleen maar naar mijn slaapprobleem zou vragen. Hoelang ik ‘s nachts wakker lag en wat ik allemaal deed om in slaap probeerde te komen, maar dat deed ze helemaal niet. Ze vroeg of ik ergens over piekerde en of ik stress had. Ik vertelde haar over de situatie op mijn werk en de gezondheid van mijn ouders. Anna stelde toen een shiatsu voor. Ik haalde toen alleen maar mijn schouders op. ‘Waarom ook niet?’ dacht ik. Nou, dat heb ik geweten. Tijdens de massage barstte ik in huilen uit.’
Ik heb nu eindelijk de kracht om wat tegen mijn stress te doen
Gevoelens opkroppen
‘Ik schaamde me ontzettend, maar Anna was gelukkig heel lief en begripvol. Stress bleek het probleem achter mijn slapeloosheid te zijn. Ik had door de jaren heen zoveel gevoelens opgekropt. Toen mijn studievriendje mijn hart brak bijvoorbeeld, maar ook het overmatige studeren, de wil om te presteren, de zorgen om mijn ouders en de vervelende situatie op mijn werk. Het waren voor mij allemaal dingen die zo vanzelfsprekend klonken. Iedereen zat toch wel met iets? Waarom zou dat van mij dan bijzonder zijn?’
Vieren
‘Anna leerde mij dat mijn gevoelens ervoor zorgden dat ik ‘s nachts bleef piekeren en daardoor niet kon slapen. Hoewel ik na de eerste behandeling nog steeds geen nacht kon doorslapen, bleef ik terugkomen. Na de vierde keer heb ik voor het eerste sinds een hele lange tijd een langere periode door kunnen slapen. Ik heb die ochtend een taart gehaald om het te vieren, zo blij was ik. Tijdens de massages komt niet alleen mijn lichaam tot rust, maar ook mijn gedachten. Ik ben Anna ontzettend dankbaar en heb nu eindelijk de kracht om wat tegen mijn stress te doen.’
Meer weten?
Wil jij net zoals Sarah van je slapeloosheid af, of wil je meer informatie? Neem dan contact op met Manuele Praktijk Anna. Een shiatsumassage is namelijk niet alleen de oplossing voor slapeloosheid, maar het kan ook allerlei andere klachten verlichten. Blijf dus niet met je klachten rondlopen, maar trek op tijd aan de bel, Anna kan je helpen.
-
We hebben er allemaal van tijd tot tijd last van: stress. Het woord heeft een negatieve klank, want je kunt er immers allerlei klachten door krijgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, rug- en nekklachten, concentratieverlies en slapeloosheid.
-
Een goede nachtrust is ontzettend belangrijk voor onze algehele gezondheid en welzijn, vooral in het drukke leven dat velen van ons leiden. Een goede nachtrust zorgt niet alleen voor een goede fysieke gezondheid, maar zorgt ook voor een betere mentale gezondheid. Toch hoor je steeds vaker dat veel mensen moeite hebben om voldoende slaap te krijgen.
-
Veel fysieke klachten zijn te wijten aan een slecht bed. Lang niet iedereen beseft dat voldoende, met als gevolg dat men blijft doorlopen met klachten, die eigenlijk heel simpel te verhelpen zouden zijn. In dit artikel behandelen we de meest voorkomende fysieke klachten die veroorzaakt worden door te slapen op een bed dat niet bij je past of dat zodanig versleten is dat het een gevaar vormt voor je gezondheid.
-
De wekker naast je bed geeft 03.17 uur aan. Pff, er zijn nog maar drie minuten verstreken sinds je de vorige keer keek. Je draait je maar weer eens op je andere zij.
-
We slapen wat af. Bijna een derde van ons leven verkeren we in dromenland terwijl de wekker op scherp staat om ons weer het dagelijkse leven in te trekken. Het lijkt bijna tijdverspilling, totdat je een tijdje slecht slaapt.
-
Rusteloze benen zijn geen feest. Wanneer je probeert te slapen, voelt het alsof er een mierenkolonie door je benen loopt. Prikkels, steken of kriebelen maken dat je een onbedwingbare drang krijgt om je benen te bewegen.
-
Elke avond is het weer hetzelfde liedje. Je maakt je klaar voor het slapengaan in de hoop dat je dit keer wel een goede nachtrust tegemoet gaat. Maar al snel malen de piekergedachten weer door je hoofd en is je lichaam te onrustig om de slaap te vatten.
-
Ben jij iemand die ‘s nachts onrustig in bed ligt te woelen, piekerend over van alles en nog wat? Word jij om de haverklap wakker, om vervolgens niet meer in slaap te kunnen komen?
-
Een goede nachtrust ondersteunt en reflecteert je gezondheid. Wanneer je slecht slaapt, kan dit te maken hebben met stress, een verstoring in het slaap-waakritme of een tekort aan melanine. Daarnaast zijn sommige mensen gevoelig voor omgevingsfactoren zoals licht of geluid.
-
Herken je dat? Je staat op met een zeurderige hoofdpijn en een vermoeid, protesterend lijf. Met veel moeite weet je jezelf uit bed te slepen. Op het werk aangekomen, word je gelijk overspoeld door vragen van je collega’s en kom je terecht in de dagelijkse sleur.