lipoedeem

Eerste hulp bij lipoedeem

Hoera: de tijd van een stralend zonnetje, cocktails drinken op het terras en flaneren over het strand in je mooiste bikini is aangebroken. Niet voor iedereen is het warme weer een pretje, bijvoorbeeld als je lijdt aan lipoedeem. De huidtherapeut kan je helpen. Zo kun je toch genieten van de zomer.

Lipoedeem

Lipoedeem is een pijnlijke, chronische ziekte en betekent letterlijk ‘ophoping van vet en vocht’. Bij lipoedeem is er een verstoring in de aanmaak van vetweefsel. Daarnaast verloopt de afvoer van vocht niet optimaal. Het gevolg hiervan is een onderhuidse ophoping van vet en vocht. In de meeste gevallen komt oedeem symmetrisch voor op de heupen, bovenbenen en de knieën (ook wel ‘rijbroek’ genoemd). Ook kan het vetweefsel zich ophopen rond de enkels en bij de armen.

Kenmerken

Hoe herken je lipoedeem? Dit zijn de kenmerken:

  • Een zwaar gevoel in de benen
  • Pijn in de aangedane ledematen
  • Cellulite (sinaasappelhuid)
  • Snel blauwe plekken
  • Problemen bij het lopen (door schurende huid)
  • Gewrichtsproblemen (vooral de knie), zonder aanwijsbare redenen
  • Grote verschillen van de kledingmaat van het bovenlichaam en het onderlichaam

Lymfeoedeem

Wordt oedeem niet behandeld, dan begint ook lymfoedeem (vochtophoping) zich te ontwikkelen in een periode van vijftien jaar. Dit proces wordt versneld door overgewicht en kan gepaard gaan met spataderen. De ziekte kent verschillende stadia, van een zachte, licht door de ziekte aangedane huid tot een huid die walnootachtig toont en benen met een sterk afwijkende vorm.

Lipoedeem ben je liever kwijt dan rijk

Therapie

Hoewel lipoedeem een goedaardige ziekte is, is hieraan lijden dus absoluut geen pretje. Gelukkig kan de huidtherapeut helpen. Dat gebeurt door middel van manuele lymfdrainage (een speciale massagetechniek) en specifieke oedeemgrepen. Op deze manier wordt het vocht beter afgevoerd, waardoor de pijn minder wordt.

Endermologie

Ook kan de huidtherapeut speciale technieken inzetten, zoals endermologie (intensieve bindweefselmassage). Na de drainage volgt het zwachtelen van de behandelende ledematen. Is de situatie stabiel, dan zal er een therapeutische kous worden aangemeten. Verder krijg je uitgebreid uitgelegde bewegingsoefeningen en adviezen mee voor thuis.

Lipoedeem aanpakken!

‘Kom in beweging’ is het credo voor lipoedeempatiënten. Sport en beweging (eventueel onder begeleiding) helpen omdat de lymfvaten gestimuleerd worden. Dus wandel, zwem, fiets of fitness! Deze sporten zijn zeer geschikt. Vermijd sporten die tot overbelasting kunnen leiden (hardlopen) of sporten met veel plotselinge bewegingen (zoals squash). Daarnaast helpt het verminderen van overgewicht ook bij het verminderen van de pijn. Bespreek samen met een diëtist hoe je op een gezonde manier af kunt vallen. Verder heeft je huid speciale verzorging nodig. De huidtherapeut adviseert je hier graag over.

Datum: 20 april 2018