Lymfoedeem: blijf er niet mee zitten!
De behandelingen die je hebt moeten ondergaan in de strijd tegen kanker, kunnen vervelende bijwerkingen met zich meebrengen. Eén van die bijwerkingen is ophoping van lymfevocht in het behandelde gebied. Dit wordt ‘secundair lymfoedeem’ genoemd en ontstaat wanneer lymfeklieren en lymfvaten zijn beschadigd door bijvoorbeeld de operatie of de bestralingen. Het geeft klachten als zwelling, spanningspijn, een zwaar gevoel in de arm of geopereerde borst, stijfheid en vaak een bewegingsbeperking van de schouder.
Overtollig vocht
De huidtherapeut kan lymfoedeem, en de bijbehorende klachten, door middel van oedeemtherapie verminderen. Bij deze therapie wordt geprobeerd het overtollig vocht toch nog af te voeren. Naast het behandelen van de huid, is er bij Huid- en Oedeemtherapie Kempers ook veel aandacht voor de psychologische gevolgen die een ziekte met zich kan meebrengen. Met het bieden van een luisterend oor, advies en ondersteuning wordt niet alleen de huid hersteld, maar ook het zelfvertrouwen!
MTC de Viergang
Het kan voorkomen dat er aanvullend onderzoek en of revalidatie nodig is. In dat geval is er een uitstekende samenwerking met het Medische Trainings Centrum (MTC) de Viergang. In het MTC werken meerdere fysiotherapeuten met een oncologische aantekening. Ook wordt er gebruikgemaakt van echografie waardoor het behandelplan nog beter afgestemd kan worden op de unieke behoeften van de patiënt.
Bij Huid- en Oedeemtherapie Kempers wordt oedeemtherapie op verschillende manieren en in verschillende combinaties toepast.
Manuele lymfedrainaige
Wanneer oedeemtherapie manueel wordt uitgevoerd, spreken we van ‘manuele lymfedrainage’ (MLD). Het is een massagetechniek waarbij de therapeut probeert de vochtopname in de lymfevaten te stimuleren door specifieke handgrepen toe te passen.
IPC
Intermitterende pneumatische compressie (IPC) is een apparaat met een automatisch massagesysteem. Er wordt een manchet om de oedemateuse arm gedaan. De verschillende luchtkamers in de manchet worden afwisselend met lucht gevuld, waardoor de afvoer van vocht wordt gestimuleerd.
Lymfoedeem is een vervelend gevolg van kanker.
Lymf-tape
Als ondersteuning van de behandeling in de praktijk wordt soms gekozen voor het plakken van lymf-tape. Dit tape wordt volgens een speciale techniek op het probleemgebied geplakt. De tape tilt de huid als het ware op waardoor er onder de opperhuid meer ruimte ontstaat. Hier liggen de uiteindes van de lymfevaatjes die ervoor zorgen dat het lymfevocht uit het weefsel wordt opgenomen en afgevoerd.
LPG
Sinds kort is de praktijk uitgerust met de LPG Alliance, een apparaat dat bindweefselmassage geeft. Dit versoepelt het weefsel, waardoor ook weer de lymfafvloed kan herstellen. Ook de (harde) littekens en de door bestraling beschadigde huid kunnen hiermee behandeld worden.
Compressietherapie
Wanneer een ledemaat ernstig in omvang is toegenomen door een toename van lymfevocht, is compressietherapie noodzakelijk. Bij compressietherapie wordt het ledemaat ingezwachteld. Bij lymfeoedeem ten gevolge van borstkanker gaat het vaak om één of beide armen. Door de constante druk die hierdoor ontstaat, vermindert de ophoping van lymfevocht en wordt de bloedstroom richting het hart bevorderd.
Elastische kous
Om het resultaat van de behandeling te behouden, kan het nodig zijn een therapeutische elastische kous te dragen. Deze wordt door de huidtherapeut opgemeten en zorgt ervoor dat er een constante druk is op het behandelde gebied, zodat vochtophopingen worden voorkomen. Ook kan er gekozen worden voor een thoraxbandage. Dit is een speciaal drukhemd, dat zorgt voor druk op de borstkas, zodat de lymfe-afvloed weer op gang komt en minder vocht zich ophoopt.
-
Veel vrouwen krijgen na de behandelingen van borstkanker last van vochtophoping in de arm: lymfoedeem. De oorzaak is vaak een verwijdering of beschadiging van de lymfevaten en/of lymfeklieren. Lymfoedeem komt meestal voor aan armen en benen, maar kan ook in andere lichaamsdelen ontstaan.
-
Het menselijk lichaam bestaat voor bijna 80% uit vocht. Dit vocht bevindt zich in lichaamscellen, lymfebanen, hersenbanen en bloedbanen.
-
Je merkt sinds enkele weken dat je steeds lastiger in je broeken past. Oké, een pondje erbij gebeurt iedereen weleens. Maar wanneer je je in een paar enkellaarsjes probeert te wurmen, pauzeer je een paar tellen.
-
Na de diagnose ‘borstkanker’ volgt er vaak een traject in het ziekenhuis: operatie, wel of geen bestraling, chemotherapie, medicatie. Er komt een heleboel op je af. Na deze periode komt er een tijd van herstel.
-
Het lymfatisch stelsel is een vernuftig afweer- en reinigingssysteem dat ons lichaam beschermt tegen schadelijke stoffen en infecties.
-
In je lichaam bevinden zich verschillende vatenstelsels. Je kent natuurlijk je bloedvatenstelsel, maar je hebt ook een lymfestelsel met vele lymfeklieren en -vaten.
-
Twee jaar geleden stond het leven van Annette ineens op zijn kop toen er bij haar borstkanker werd geconstateerd. Ze had het knobbeltje in haar borst zelf ontdekt toen ze onder de douche stond.
-
Diane (35): ‘Eigenlijk ben ik ermee geboren, met lymfoedeem. Maar pas later in mijn leven kwam het echt tot uiting. Er ontwikkelde zwelling in mijn beide benen. In het begin was de zwelling wat wisselend aanwezig, en stoorde ik me er dus ook weinig aan.
-
In je lichaam zitten verschillende vatenstelsel. De bekendste is ongetwijfeld het bloedvatenstelsel.
-
Het krijgen van de diagnose ‘borstkanker’ is een ingrijpende gebeurtenis.