lymfoedeem

Lymfoedeem: blijf er niet mee zitten!

De behandelingen die je hebt moeten ondergaan in de strijd tegen kanker, kunnen vervelende bijwerkingen met zich meebrengen. Eén van die bijwerkingen is ophoping van lymfevocht in het behandelde gebied. Dit wordt ‘secundair lymfoedeem’ genoemd en ontstaat wanneer lymfeklieren en lymfvaten zijn beschadigd door bijvoorbeeld de operatie of de bestralingen. Het geeft klachten als zwelling, spanningspijn, een zwaar gevoel in de arm of geopereerde borst, stijfheid en vaak een bewegingsbeperking van de schouder.

Overtollig vocht

De huidtherapeut kan lymfoedeem, en de bijbehorende klachten, door middel van oedeemtherapie verminderen. Bij deze therapie wordt geprobeerd het overtollig vocht toch nog af te voeren. Naast het behandelen van de huid, is er bij Huid- en Oedeemtherapie Kempers ook veel aandacht voor de psychologische gevolgen die een ziekte met zich kan meebrengen. Met het bieden van een luisterend oor, advies en ondersteuning wordt niet alleen de huid hersteld, maar ook het zelfvertrouwen!

MTC de Viergang

Het kan voorkomen dat er aanvullend onderzoek en of revalidatie nodig is. In dat geval is er een uitstekende samenwerking met het Medische Trainings Centrum (MTC) de Viergang. In het MTC werken meerdere fysiotherapeuten met een oncologische aantekening. Ook wordt er gebruikgemaakt van echografie waardoor het behandelplan nog beter afgestemd kan worden op de unieke behoeften van de patiënt.

Bij Huid- en Oedeemtherapie Kempers wordt oedeemtherapie op verschillende manieren en in verschillende combinaties toepast.

Manuele lymfedrainaige

Wanneer oedeemtherapie manueel wordt uitgevoerd, spreken we van ‘manuele lymfedrainage’ (MLD). Het is een massagetechniek waarbij de therapeut probeert de vochtopname in de lymfevaten te stimuleren door specifieke handgrepen toe te passen.

IPC

Intermitterende pneumatische compressie (IPC) is een apparaat met een automatisch massagesysteem. Er wordt een manchet om de oedemateuse arm gedaan. De verschillende luchtkamers in de manchet worden afwisselend met lucht gevuld, waardoor de afvoer van vocht wordt gestimuleerd.

Lymfoedeem is een vervelend gevolg van kanker.

Lymf-tape

Als ondersteuning van de behandeling in de praktijk wordt soms gekozen voor het plakken van lymf-tape. Dit tape wordt volgens een speciale techniek op het probleemgebied geplakt. De tape tilt de huid als het ware op waardoor er onder de opperhuid meer ruimte ontstaat. Hier liggen de uiteindes van de lymfevaatjes die ervoor zorgen dat het lymfevocht uit het weefsel wordt opgenomen en afgevoerd.

LPG

Sinds kort is de praktijk uitgerust met de LPG Alliance, een apparaat dat bindweefselmassage geeft. Dit versoepelt het weefsel, waardoor ook weer de lymfafvloed kan herstellen. Ook de (harde) littekens en de door bestraling beschadigde huid kunnen hiermee behandeld worden.

Compressietherapie

Wanneer een ledemaat ernstig in omvang is toegenomen door een toename van lymfevocht, is compressietherapie noodzakelijk. Bij compressietherapie wordt het ledemaat ingezwachteld. Bij lymfeoedeem ten gevolge van borstkanker gaat het vaak om één of beide armen. Door de constante druk die hierdoor ontstaat, vermindert de ophoping van lymfevocht en wordt de bloedstroom richting het hart bevorderd.

Elastische kous

Om het resultaat van de behandeling te behouden, kan het nodig zijn een therapeutische elastische kous te dragen. Deze wordt door de huidtherapeut opgemeten en zorgt ervoor dat er een constante druk is op het behandelde gebied, zodat vochtophopingen worden voorkomen. Ook kan er gekozen worden voor een thoraxbandage. Dit is een speciaal drukhemd, dat zorgt voor druk op de borstkas, zodat de lymfe-afvloed weer op gang komt en minder vocht zich ophoopt.

Datum: 11 september 2018