voedingsadviezen

Voedingsadviezen bij kanker

Kanker vraagt veel van je lichaam. Vaak kun je wel wat extra energie en voedingsstoffen gebruiken om in goede conditie te blijven. Ook kan het zijn dat je je voeding moet aanpassen, omdat je voedingsgerelateerde klachten hebt als gevolg van de kanker of de behandeling. De problemen rondom voeding die voorkomen bij kanker zijn zeer divers. De oncologiediëtisten van Vérian kunnen je helpen en adviseren.

Vragen over voeding

De diëtist speelt een centrale rol bij de kankerpatiënt, wanneer er vragen zijn over voeding. Wat is nu het beste om te eten? Als er sprake is van ondervoeding, kan de diëtist je adviezen en praktische tips geven om de voeding zó aan te passen dat je kunt aansterken of om te voorkomen dat je verder verzwakt. De diëtist kan beoordelen of het starten van medische drinkvoeding wenselijk is. Maar ook kan zij je helpen als er sprake is van ongewenste gewichtstoename. De diëtist geeft een persoonlijk advies en houdt hierbij rekening met jouw wensen en voorkeuren.

Vergoeding

De kosten voor de begeleiding worden 3 uur vanuit je basisverzekering vergoed. De kosten wordt verrekend met jouw eigen risico. Het bezoeken van de diëtist kan op verschillende spreekuurlocaties. Als je niet in staat bent om naar de locatie te komen, kunnen de diëtisten bij jou op huisbezoek gaan.

Nacht- en Waakzorg

Een zorgbehoefte hoeft zich niet altijd te beperken tot overdag. Dankzij het Team Ambulante Zorg is Vérian in staat om 24 uur per dag, 7 dagen in de week zorg te verlenen. Het kan zijn dat je juist laat op de avond of in de nacht zorg nodig hebt. Hiervoor biedt Vérian je Nachtzorg en Waakzorg aan.

De diëtist kan beoordelen of het starten van medische drinkvoeding wenselijk is

Waken

Waakzorg wordt onder andere gegeven aan cliënten die ernstig ziek zijn of in de laatste fase van hun leven zitten (terminale zorg). De zorgverlener komt dan in de nachtelijke uren waken bij de cliënt. Vaak is het de wens van de cliënt om thuis te kunnen sterven. Ook voor de familie is het een zorg minder als ze weten dat hun dierbare ’s nachts niet alleen is. De zorgverlener biedt alle zorg die nodig is aan de cliënt en waarschuwt de familie als het echt nodig is.

Palliatieve zorg

Vérian is gespecialiseerd in het regelen en geven van alle zorg aan cliënten in de laatste levensfase. Bij deze cliënten helpen behandelingen die op genezing gericht zijn niet of niet meer genoeg om de ziekte te bestrijden. Afhankelijk van de situatie kan dagen, weken, maanden of jaren palliatieve zorgverlening vereist zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het verbeteren van de kwaliteit van zorg voor cliënten en hun naasten, waarbij de kwaliteit van leven en waardig sterven centraal staan. Vérian levert ook huishoudelijke ondersteuning in de provincies Gelderland, Overijssel, Utrecht, Zuid-Holland en Noord-Brabant, als je dit zelf niet meer kunt.

Over Vérian

Thuiszorgorganisatie Vérian levert zorg op maat in Gelderland, Overijssel, Utrecht en Noord-Brabant. Vérian werkt samen met het Netwerk Palliatieve Zorg, Oncologie Netwerk Apeldoorn en omgeving, huisartsen, fysiotherapeuten, ergotherapeuten, logopedisten, ziekenhuizen en hospice. Daarnaast heeft Vérian een technoteam, waakteam en wondzorgteam.

Datum: 03 oktober 2018