Voedingsadviezen bij kanker
Kanker vraagt veel van je lichaam. Vaak kun je wel wat extra energie en voedingsstoffen gebruiken om in goede conditie te blijven. Ook kan het zijn dat je je voeding moet aanpassen, omdat je voedingsgerelateerde klachten hebt als gevolg van de kanker of de behandeling. De problemen rondom voeding die voorkomen bij kanker zijn zeer divers. De oncologiediëtisten van Vérian kunnen je helpen en adviseren.
Vragen over voeding
De diëtist speelt een centrale rol bij de kankerpatiënt, wanneer er vragen zijn over voeding. Wat is nu het beste om te eten? Als er sprake is van ondervoeding, kan de diëtist je adviezen en praktische tips geven om de voeding zó aan te passen dat je kunt aansterken of om te voorkomen dat je verder verzwakt. De diëtist kan beoordelen of het starten van medische drinkvoeding wenselijk is. Maar ook kan zij je helpen als er sprake is van ongewenste gewichtstoename. De diëtist geeft een persoonlijk advies en houdt hierbij rekening met jouw wensen en voorkeuren.
Vergoeding
De kosten voor de begeleiding worden 3 uur vanuit je basisverzekering vergoed. De kosten wordt verrekend met jouw eigen risico. Het bezoeken van de diëtist kan op verschillende spreekuurlocaties. Als je niet in staat bent om naar de locatie te komen, kunnen de diëtisten bij jou op huisbezoek gaan.
Nacht- en Waakzorg
Een zorgbehoefte hoeft zich niet altijd te beperken tot overdag. Dankzij het Team Ambulante Zorg is Vérian in staat om 24 uur per dag, 7 dagen in de week zorg te verlenen. Het kan zijn dat je juist laat op de avond of in de nacht zorg nodig hebt. Hiervoor biedt Vérian je Nachtzorg en Waakzorg aan.
De diëtist kan beoordelen of het starten van medische drinkvoeding wenselijk is
Waken
Waakzorg wordt onder andere gegeven aan cliënten die ernstig ziek zijn of in de laatste fase van hun leven zitten (terminale zorg). De zorgverlener komt dan in de nachtelijke uren waken bij de cliënt. Vaak is het de wens van de cliënt om thuis te kunnen sterven. Ook voor de familie is het een zorg minder als ze weten dat hun dierbare ’s nachts niet alleen is. De zorgverlener biedt alle zorg die nodig is aan de cliënt en waarschuwt de familie als het echt nodig is.
Palliatieve zorg
Vérian is gespecialiseerd in het regelen en geven van alle zorg aan cliënten in de laatste levensfase. Bij deze cliënten helpen behandelingen die op genezing gericht zijn niet of niet meer genoeg om de ziekte te bestrijden. Afhankelijk van de situatie kan dagen, weken, maanden of jaren palliatieve zorgverlening vereist zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het verbeteren van de kwaliteit van zorg voor cliënten en hun naasten, waarbij de kwaliteit van leven en waardig sterven centraal staan. Vérian levert ook huishoudelijke ondersteuning in de provincies Gelderland, Overijssel, Utrecht, Zuid-Holland en Noord-Brabant, als je dit zelf niet meer kunt.
Over Vérian
Thuiszorgorganisatie Vérian levert zorg op maat in Gelderland, Overijssel, Utrecht en Noord-Brabant. Vérian werkt samen met het Netwerk Palliatieve Zorg, Oncologie Netwerk Apeldoorn en omgeving, huisartsen, fysiotherapeuten, ergotherapeuten, logopedisten, ziekenhuizen en hospice. Daarnaast heeft Vérian een technoteam, waakteam en wondzorgteam.
-
Wanneer borstkanker wordt vastgesteld, staat je wereld op zijn kop. Er komt enorm veel op je af en je krijgt veel informatie.
-
De Franciscus Borstkliniek heeft in 2021 een topklinische erkenning gekregen van de vereniging van Samenwerkende Topklinische opleidingsZiekenhuizen (STZ).
-
Wanneer je behandeld wordt omdat je kanker hebt, kunnen daarbij ook hand- en voetproblemen ontstaan. De chemotherapie bestrijdt namelijk niet alleen de kwade cellen, maar ook de goede cellen krijgen een behoorlijke opdoffer.
-
Een kankerbehandeling heeft vaak gevolgen voor je hele lichaam. Er zijn daarom allerlei specialisten die zich bezig houden met alle aspecten van jouw gezondheid. Wat alleen vaak vergeten wordt, is het belang van een goede voetverzorging.
-
Wanneer je ziek bent, is je lichaam opeens van heel veel mensen. Medici raken het aan, onderzoeken het en opereren het wanneer nodig.
-
Jaarlijks krijgt 1 op de 7 vrouwen de nare diagnose ‘borstkanker’. Gelukkig zijn er steeds meer behandelmethoden en geneest 80% van deze ziekte.
-
Voor de laatste keer immunotherapie aan huis. Een mijlpaal om even bij stil te staan, want daarmee sluit Jenita van der Sluis haar behandeltraject voor borstkanker af. Dat bestond uit meer dan immunotherapie.
-
Het kan nog een hele opgave zijn om na het hele traject van behandelingen na borstkanker weer je ‘oude ik’ terug te vinden. Vooral wanneer je chemokuren hebt ondergaan, zul je daar nog lang de gevolgen van ondervinden. De heftige behandelingen hebben niet alleen je hele lichaam aangetast, ook mentaal hebben ze de nodige invloed gehad.
-
In de wachtkamer was er naast vrees ook ergens diep van binnen nog een hoopvol vertrouwen. En dan is er het er ineens: de diagnose ‘borstkanker’ is uitgesproken.
-
Schokkend maar waar: in Nederland krijgt 1 op de 7 vrouwen borstkanker. Gelukkig bestaan er tegenwoordig steeds meer goede behandelingen om deze ziekte te bestrijden.