ziekte

De verborgen boodschap van jouw ziekte

Wist je dat er in Nederland 5,1 miljoen mensen zijn die zorg ontvangen voor een chronische ziekte? Dat is ongeveer dertig procent van alle Nederlanders. Een schokkende hoeveelheid mensen, want chronische ziektes zijn ziektes waarbij geen uitzicht is op (volledig) herstel. Chronisch zieken hebben naast lichamelijke pijn vaak ook last van geestelijk lijden vanwege de beperkingen die met de ziekte op hun pad komen.

Elke dag

Van die ruim vijf miljoen chronisch zieken, kampt meer dan een miljoen met diabetes mellitus, vroeger bekend als suikerziekte. Deze ziekte beïnvloedt het leven elke dag, omdat patiënten continu hun bloedsuikerspiegel in de gaten moeten houden. Doen zij dit niet, dan krijgen ze last van aanvallen waarbij ze onder andere overmatig zweten, duizelig zijn en humeurwisselingen kunnen hebben. Dit kan, onbehandeld, zelfs resulteren in coma.

Leren van ziekte

Een chronische ziekte als diabetes is natuurlijk naar, en je wilt er liever vanaf. Maar heb je er ooit bij stilgestaan dat de ziekte jou misschien iets wil vertellen? Misschien klinkt dit je gek in de oren. In onze maatschappij doen we er immers van alles aan om ziektes te mijden en er zo snel mogelijk vanaf te komen. Maar zeker in het geval van chronische ziektes is dat misschien niet de meest zinvolle benadering.

Ziekte als symptoom

Een andere manier om naar ziekte te kijken, is door een systemische benadering. De kern van systemisch werken is dat bepaalde terugkerende patronen die in je leven voorkomen, hun oorsprong vinden in het familiesysteem waarin we zijn geboren. Chronische ziekte of terugkerende klachten kun je zien als zo’n terugkerend patroon, en als signaal van het lichaam om iets dat nog onbewust is, zichtbaar te maken. Zo kan ziekte bijvoorbeeld functioneren als bescherming, en resoneren met een verborgen pijn of verhaal van een (voor)ouder. Deze verborgen verhalen zijn verhalen die in het leven van die (voor)ouder geen plek hebben gekregen. Ze worden onbewust doorgegeven aan volgende generaties, als opgeslagen herinneringen in ons celgeheugen.

Ziekte kan resoneren met een verborgen pijn of verhaal van een (voor)ouder

Het familiesysteem

Systemisch werk helpt om te ontdekken uit welk onderliggend en verborgen verhaal uit de familiegeschiedenis een ziekte voortkomt. Verhalen uit onze familiegeschiedenis die geen plek hebben gekregen, kunnen voelbaar zijn in ons lichaam. Ziekte kan hiervoor een oplossing proberen te bieden, en functioneert zodoende als boodschapper van een belangrijk bericht. Maar hoe kun je nu goed naar dit bericht luisteren? Een ziekteopstelling kan je helpen bewust te worden van relatiepatronen tussen jou, jouw lichaam, de ziekte, je huidige relaties en de mogelijk verborgen verhalen uit de familiegeschiedenis.

Verborgen boodschap

Zo ontdek je gaandeweg de verborgen boodschap die de klacht of ziekte (mogelijk) voor je heeft. Opstellingen helpen je de taal van je lichaam te begrijpen, door de spanning en fysieke signalen of klachten te volgen naar het moment in de familiegeschiedenis waarop ze zijn ontstaan. Een opstelling geeft je meer zicht op de patronen, en laat je ervaren wat tot dan toe is onderdrukt in het familiesysteem. Hierdoor kunnen de opgeslagen herinneringen in onze cellen oplossen, omdat ze hun eigen plek weer krijgen. Wanneer dit gebeurt, is dit direct voelbaar als meer ruimte, rust en levenskracht in je lichaam.

Voor jou?

Stefanie Bussing is gediplomeerd opsteller en oprichter van Praktijk Be all you can Be, waarin ze mensen ondersteunt met het hervinden van hun eigen innerlijke kracht en balans. Zij weet uit eigen ervaring, dat de antwoorden die uit jezelf komen de grootste groei en/of veranderkracht hebben. Haar lichaamsgerichte opstellingenwerk ondersteunt je in het ontsluiten van de antwoorden die al in jou aanwezig zijn. Kun jij de antwoorden horen, dan hervind je jouw eigen kracht.

Datum: 31 mei 2019