Kniepijn? Laat je helpen door een podotherapeut
Sinds een paar weken heb jij je hardloopschoenen weer uit het stof gehaald. Een paar keer in de week ben je lekker aan het lopen in de buitenlucht. Heerlijk! Alleen de laatste tijd krijg je steeds meer last van je knie! En dat terwijl je het lopen volgens een helemaal op jou afgestemd trainingsschema opbouwt en je altijd trouw je warming-up doet voor je van start gaat. Wist je dat een podotherapeut je kan helpen met dit soort klachten?
De podotherapeut kan helpen!
Alhoewel je bij pijn aan je knie waarschijnlijk niet direct naar een podotherapeut zal gaan, kan deze vaak wel veel knieklachten oplossen of voorkomen. Deze worden vaak veroorzaakt doordat je je voeten verkeerd neerzet of afwikkelt. ‘Wij zoeken naar de oorzaak en kunnen met behulp van op maat gemaakte inlays zorgen voor een betere voetstand en -functie’, legt podotherapeut Ruud Schreur uit. ‘En adviseren over het dragen van de juiste schoenen. Vooral hardloopschoenen moeten de juiste demping en steun bieden.’
Rennersknie
Knieklachten komen vaak voor bij hardlopers. Afhankelijk van waar de pijn precies zit, zijn er verschillende oorzaken van de pijn te onderscheiden. Bij de runner’s knee of rennersknie is de pees die aan de buitenzijde van het bovenbeen loopt, van het bekken tot aan de zijkant van de knie, geïrriteerd. De pijn zit aan de buitenzijde van de knie en kan uitstralen naar het onderbeen. Het is een veelvoorkomende klacht bij hardlopers én bergwandelaars. ‘Naast podotherapeutische aanpassingen geven we ook advies, bijvoorbeeld om aan de andere kant van de weg te gaan lopen in verband met de bolling van het wegdek.’
Corrigerende podotherapeutische zolen kunnen de voeten weer in de juiste stand brengen
Springersknie
Wanneer de pijn aan de voor- en onderzijde van de knie zit, dus ter hoogte van de knieschijf en de pees daaronder die aanhecht op het onderbeen, is er vaak sprake van een jumper’s knee of springersknie. Dit wordt veroorzaakt door een overbelasting van de pees van de spier van je bovenbeen. Je ziet het veel bij sporters die een springbeweging maken. De pijn maakt lopen en sporten lastig en wordt overigens ook erger wanneer je sport. ‘Ook hierbij is een goede controle op stands- en functieafwijkingen, een verschil in beenlengte en advies van het juiste schoeisel cruciaal’, weet Ruud.
Patellofemoraal pijnsyndroom
Tot slot kan de pijn ook áchter de knieschijf zitten. Deze irritatie tussen de knieschijf en het kniegewricht wordt ook wel het patellofemoraal pijnsyndroom genoemd. Meestal komt dit doordat de knieschijf als het ware ontspoort vanwege een verkeerde stand van de voeten. Corrigerende podotherapeutische zolen kunnen de voeten weer in de juiste stand brengen, waarna de klachten meestal geheel verdwijnen. ‘In de meeste gevallen geven we ook oefeningen mee voor thuis om de spierbalans te bevorderen en kijken we hoe we de belastbaarheid in het trainingsschema weer kan worden opgebouwd’, aldus Ruud.
-
We hebben er allemaal van tijd tot tijd last van: stress. Het woord heeft een negatieve klank, want je kunt er immers allerlei klachten door krijgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, rug- en nekklachten, concentratieverlies en slapeloosheid.
-
Honing is al eeuwenlang een geliefd natuurproduct dat niet alleen heerlijk smaakt, maar ook talloze gezondheidsvoordelen biedt. Dit gouden elixer, geproduceerd door bijen, is meer dan alleen een zoetmiddel. Van culinaire toepassingen tot medicinale gebruiken, honing heeft een unieke plaats in ons dagelijks leven.
-
Naast reguliere behandelingen tegen kanker zijn er ook andere methoden die je gevecht tegen deze ziekte kunnen ondersteunen. Zelf heb je misschien ook al wel op internet rondgeneusd naar deze verschillende methodes.
-
Je hormonen hebben een groot effect op je lichamelijke én mentale gesteldheid. Niet alleen sturen de hormonen je stofwisseling, spijsvertering en orgaanfuncties aan, maar ook je emoties en gedrag. Wanneer je hormonen uit balans raken, kan het hele kaartenhuis dus omvergeblazen worden.
-
Heb jij regelmatig te maken gehad met een blaasontsteking? Dat is erg vervelend, want je hebt constant het gevoel dat je naar het toilet moet, terwijl er vaak maar weinig urine uit komt. Nog frustrerender is het wellicht om je te realiseren dat je man of vriend eigenlijk nooit een blaasontsteking heeft.
-
Bijna iedereen herkent het. Momenten waarop het je even allemaal te veel wordt. De werkdruk die je maar niet kunt loslaten, kinderen die ruziën en een partner die zijn of haar verhaal bij je kwijt moet… Plotseling overstroomt het je.
-
Na een intensieve sportsessie voel jij je weer voldaan. Tijdens je sessie heb je al aardig wat calorieën verbrand, echter weet jij wat de volgende ochtend gaat komen. Eén stap uit bed en je voelt de stramheid en pijn weer opkomen.
-
Een hele nacht slapen is niet voor iedereen vanzelfsprekend. In de maand maart staan we daarbij stil op de Internationale Dag van de Slaap.
-
Midden in de nacht word je badend in het zweet wakker. Tijdens een vergadering probeer je achteloos de druppels van je voorhoofd te vegen, maar je weet dat dat slechts een tijdelijke oplossing is.
-
Het verhaal van Mirthe (54): ‘Toen ik relatief jong was, heb ik mijn moeder verloren. Met haar heb ik dan ook nooit kunnen praten over de overgang. Dat was echt een gemis, want ik had nooit verwacht dat het me zo moeilijk zou vallen.