S.O.S. stemmingswisselingen!
Je hebt eens een nachtje goed geslapen, en je stapt goedgemutst en opgewekt je bed uit. Fluitend stap je onder de douche, kleed je je aan en maak je zélfs een dansje voor de spiegel. ‘Ik kan ertegenaan!’ denk je. Maar dan kom je er bij aankomst in de keuken erachter dat de koffie op is, terwijl je gisteravond nog boodschappen hebt gedaan. Ineens krijg je het warm, bal je je vuisten en bijt je jezelf wat scheldwoorden toe. Gisteren had je ook al zo’n moment dat je emoties flink met je aan de haal gingen: je kreeg een onaangekondigde huilbui toen je naar huis fietste na een fijne dag werken..
Lisette Tiggelaven
Stemmingswisselingen tijdens de overgang
Zo herken je ze!
- Je bent prikkelbaar, en je lontje is een stuk korter
- Je reageert vaak boos, en hebt soms zelfs woede-uitbarstingen
- Je hebt last van huilbuien, of voelt je verdrietig en melancholisch
- Je voelt je neerslachtig of zelfs depressief
- Je voelt je lusteloos en hebt weinig zin om dingen te ondernemen
- Je hebt veel stress en spanning, ook al is er geen acute oorzaak
- Je merkt dat je een stuk kritischer bent op jezelf en op anderen
Stemmingswisselingen: zo ontstaan ze
Stemmingswisselingen vormen misschien wel de meest vervelende klacht die bij de overgang hoort. De zogenaamde ‘moodswings’ komen in elke fase van de overgang voor, maar doen hun intrede vaak al in het prille begin. Dit is namelijk de fase waarin de hormoonspiegel uit balans raakt. De hoeveelheid oestrogeen in je lijf gaat schommelen, en dat is weer bepalend voor de aanmaak van onder andere serotonine. Een van de vele stofjes die je humeur en stemming beïnvloeden. Door deze hormoonschommelingen gaat je
stemming ook schommelen, waardoor je ineens dus die huilbui of woede-uitbarsting krijgt, of je humeur in elk geval omslaat.
Onaangekondigd en onbewust
Omdat je tijdens deze periode ook vaak last hebt van andere klachten, zoals slecht slapen en opvliegers, kunnen de ‘moodswings’ heviger worden. Vaak moet je ook nog eens omgaan met het onbegrip van anderen, zoals je partner, kinderen of collega’s. Dit maakt dat je ze als een van de meest vervelende overgangsklachten kunt zien. Immers: stemmingswisselingen komen totaal onverwacht. Voelde je je net nog vrolijk en opgewekt of op zijn minst ‘neutraal’, word je nu ineens overvallen door een onaangekondigde huilbui of intense boosheid. Ook lijkt het net alsof je tijdens de stemmingswisselingen je eigen emoties niet meer onder controle hebt. Zo’n huilbui of woede-uitbarsting gebeurt namelijk compleet onbewust, alsof iemand anders dan jijzelf ze aanstuurt. Op zulke momenten is het goed om je te realiseren dat de stemmingsklachten worden veroorzaakt door een schommelende hormoonspiegel. Ze zeggen dus niets over hoe (waardevol) jij bent als persoon.
Begeleiding naar een goede relatie tussen je leefstijl en je hormonen
Hulp bij stemmingswisselingen
Ook al horen ze er misschien wel bij, stemmingswisselingen kunnen knap vervelend zijn. Gelukkig zijn er wel methodes om je beter te voelen! Om de verstoring in je hormoonhuishouding te verhelpen, zijn de Hormoonfactorconsulten die ik aanbied een uitkomst. Als gediplomeerd Hormoonfactortrainer begeleid ik jou naar een goede relatie tussen je leefstijl en je hormonen. Met de juiste voeding, beweging en het anders omgaan met stress kom je weer in hormonale balans. Hierdoor zullen de stemmingswisselingen en je andere klachten aanzienlijk verminderen, en zul je ervaren dat je een stuk meer ‘in control’ bent.
Advies op maat
Tijdens een consult kijken we samen naar de verstoringen in je hormonen en je klachten, en krijg je advies op maat. Waarschijnlijk raad ik je aan om regelmatig een reflexmassage te ondergaan. Deze geven je lichaam nét dat extra zetje dat het nodig heeft om zichzelf weer in (hormonale) balans te brengen. Daarbij zorgen ze ervoor dat jij weer de nodige rust en ontspanning ervaart, waardoor de irritaties en stress je lichaam kunnen verlaten en je weer opgewekter door het leven gaat.
Voor jou!
Heb jij last van stemmingswisselingen? Of zit jij om andere redenen niet zo lekker in je vel? Heb je bijvoorbeeld last van slaapproblemen, opvliegers, buikkrampen, of is er iets anders aan de hand? Als reflexoloog en Hormoonfactortrainer is het mijn missie om ervoor te zorgen dat jij weer in (hormonale) balans komt en minder klachten ervaart. Zo ga jij weer energieker, gezonder en blijer door het leven! Samen gaan we kijken wat er precies aan de hand is. Hierbij kijken we niet alleen naar de klachten. Omdat ik ervan overtuigd ben dat ‘goed voor jezelf zorgen’ een ‘totaal’ omvat, nemen we ook de situatie rondom voeding, beweging, werk en leefstijl onder de loep. Wil je meer weten? Neem gerust vrijblijvend contact met me op, ik vertel je graag over alle mogelijkheden.
-
Er kunnen allerlei momenten in het leven zijn waarop je gevoelsmatig op een kruispunt staat. Een moment waarop je niet weet of wat je doet nog wel het juiste is. Ga je door, of gooi je het roer om?
-
Er zijn vrouwen die op een andere leeftijd hormonale overgangsklachten ervaren en dus vervroegd in de overgang komen.
-
De overgang: iedere vrouw krijgt er op een gegeven moment mee te maken.
-
Heb je last van klachten als stemmingswisselingen, opvliegers, slapeloosheid en concentratieverlies? Of heb je te maken met menstruatieveranderingen?
-
Of je het nu ziet zitten of niet: er komt een moment dat je in de overgang komt. Grote kans dat je in die periode ook een baan hebt.
-
Overgangsklachten: het hoort erbij. Of toch niet? Veel vrouwen wordt verteld dat ze er maar mee moeten leven. Maar wist je dat lichaamsstress klachten kunnen verergeren? Door Body Stress Release kun je deze spanning weer loslaten.
-
Je zit net middenin een belangrijke vergadering als je hitte voelt opkruipen vanuit je borst. Al snel verspreidt de warmte zich via je nek naar je hoofd en je voelt dat je begint te zweten. Je probeert ongezien je hoofd te deppen, maar wat heeft het voor zin?
-
Het verhaal van Mirthe (54): ‘Toen ik relatief jong was, heb ik mijn moeder verloren. Met haar heb ik dan ook nooit kunnen praten over de overgang. Dat was echt een gemis, want ik had nooit verwacht dat het me zo moeilijk zou vallen.
-
Elke vrouw krijgt ermee te maken: de overgang. Gemiddeld op de leeftijd van 50 jaar dient de overgang zich aan, hoewel dat ook ruim eerder óf veel later het geval kan zijn.
-
Midden in de nacht word je badend in het zweet wakker. Tijdens een vergadering probeer je achteloos de druppels van je voorhoofd te vegen, maar je weet dat dat slechts een tijdelijke oplossing is.