De eerste vakantie na de scheiding
Camilla (45) vertelt: ‘Voor alles een eerste keer, zeggen ze wel eens. Na mijn scheiding ontdekte ik helemaal opnieuw wat de betekenis van dat gezegde is. De eerste keer alleen naar een familieverjaardag, de eerste keer alleen naar een ouderavond. Nu de scheiding achter de rug is en alles goed geregeld is met behulp van een mediator, is er ook een zorgvuldige verdeling gemaakt van alle vakantie- en feestdagen.
Alleen op vakantie
Ik heb de zomervakantie gekregen dit jaar. Heel leuk natuurlijk, maar ook enorm spannend. We gaan lekker naar Italië, naar een camping die onze kinderen goed kennen. Dat leek ons de beste oplossing voor de eerste vakantie, zodat ze zich in ieder geval vertrouwd voelen. Nu de vertrekdag langzaam dichterbij komt, lig ik ‘s nachts vaak te piekeren. Willen de kinderen wel alleen met mij op vakantie? Blijven ze niet liever bij mijn ex-partner? En wat moeten alle andere kampeerders wel niet denken?
Wennen
Ook wil ik natuurlijk voor vertrek alles goed regelen, zodat de vakantie wat dat betreft in ieder geval zorgeloos kan verlopen en ik me daar niet druk over hoef te maken. Ik vraag me af met welke dingen ik precies rekening moet houden en wat ik van te voren al kan regelen zodat ik de reis en de vakantie voor mijzelf en mijn kinderen zo fijn mogelijk kan laten verlopen. Het zal voor ons allemaal wennen zijn, maar uiteindelijk hoop ik dat de kinderen de volgende keer weer met plezier met mij mee gaan.
De eerste vakantie na je scheiding kan best wel lastig zijn
Vakantieregelingen
Ron Teiwes van Flevoscheiden: ‘In mijn praktijk zie ik rond de vakantieperiode altijd veel vragen over vakantieregelingen. Gelukkig maar, zou ik bijna zeggen, want op de voorkomen dat de vakantie uitloopt op een teleurstelling moet er het één en ander geregeld worden. Wanneer je namelijk alleen met je kind of kinderen op vakantie gaat, dan is toestemming van de andere ouder namelijk noodzakelijk. De marechaussee controleert hier ook veelvuldig op. Alleen een mondelijke toezegging is dan ook niet genoeg. Voor het geven van toestemming is er een speciaal formulier dat aan de marechaussee getoond kan worden. Dit formulier is niet verplicht, maar bevat wel alle informatie die voor een soepele grenscontrole kan zorgen. Er zijn ook landen waar meer nodig is dan zo’n toestemmingsverklaringformulier. Het lijkt misschien wat streng, maar om kinderontvoering tegen te gaan, zijn regels op dit gebied noodzakelijk.’
Kinderalimentatie en vakantie
‘Voor mensen die kinderalimentatie betalen én met hun kinderen op vakantie gaan, geldt dat ze de alimentatie gewoon door moeten betalen. Het vastgestelde bedrag aan kinderalimentatie is het gemiddelde wat per maand moet worden betaald. Bij het vaststellen van het bedrag dat je betaalt, is rekening gehouden met de tijd dat de kinderen bij de niet-verzorgende ouder verblijven. Dit wordt zorgkorting genoemd. Vandaar dat de kinderalimentatie doorbetaald te worden. Andersom houdt dit ook in dat, wanneer je kinder- en partneralimentatie ontvangt, niet automatisch recht hebt op een hoger bedrag aan alimentatie wanneer jij met de kinderen op vakantie gaat. Het is wel van belang dat je geregeld checkt of de hoogte van het bedrag dat je aan kinder- en partneralimentatie betaald of ontvangt nog klopt. Door het laten maken van een herberekening, door bijvoorbeeld een mediator, kun je daarover snel duidelijkheid krijgen.’
Rust en overzicht
Naast het verzorgen van de schriftelijke toestemming en het invullen van de juiste formulieren, zijn er natuurlijk ook een hele hoop andere factoren die de eerste vakantie mét kinderen en zonder je ex-partner spannend maken. De volgende tips kunnen je helpen om de ervaring zo aangenaam mogelijk te maken voor iedereen:
- Ga niet te snel achter elkaar op vakantie en maak de reizen niet te lang
- Je kind wil waarschijnlijk ook even thuis zijn om lekker te spelen met andere kinderen, daar moet ruimte voor blijven
- Je hoeft niet ieder jaar allebei met de kinderen op vakantie te gaan, eens thuisblijven is óók oké. Met mama op vakantie in de zomervakantie en met papa in de meivakantie is ook leuk!
- Vraag niet teveel van jezelf en gun jezelf en je kinderen genoeg rust
- Zorg dat je ruim op tijd alle paspoorten en eventuele visums in huis hebt
- Maak problemen en ongemakken bespreekbaar, zo blijft niemand hangen in een negatieve ervaring
-
Valentijnsdag is het perfecte moment om je geliefde te verrassen met een cadeau dat écht vanuit het hart komt. Of je nu groot wilt uitpakken of het juist klein en persoonlijk houdt, het gaat erom dat het cadeau laat zien hoe goed je elkaar kent. Denk buiten de standaard chocolade en bloemen, en kies iets wat echt bij jouw partner past.
-
Durf je niet zo goed op anderen af te stappen? Dan ontmoet je misschien liever online nieuw mensen dan in reallife. De mogelijkheden hiervoor zijn de laatste jaren alsmaar groter geworden. Zo kun je tegenwoordig bijvoorbeeld gebruik maken van verschillende apps en websites om nieuwe mensen te ontmoeten.
-
Een scheiding is voor niemand een gemakkelijke periode. Het kan emotioneel en mentaal uitdagend zijn om door deze situatie heen te gaan, vooral als er kinderen bij betrokken zijn.
-
De scheiding is achter de rug en het leven lijkt zijn normale vorm weer aan te nemen. Toch zijn er nog regelmatig conflicten, omdat je ex-partner ‘dwarsligt’.
-
Het voelt alsof je de juiste persoon gevonden hebt. Al lange tijd ben je met je partner samen en je weet van elkaar dat dit nog lange tijd gaat duren. Maar soms komen er toch nog irritaties naar boven.
-
Durf je niet zo goed op anderen af te stappen? Dan ontmoet je misschien liever online nieuwe mensen dan in reallife. De mogelijkheden hiervoor zijn de laatste jaren alsmaar groter geworden. Zo kun je tegenwoordig bijvoorbeeld gebruik maken van verschillende apps en websites om nieuwe mensen te ontmoeten.
-
In een relatie draait het om het tonen van liefde en waardering voor elkaar. Een geweldige manier om je partner te laten zien hoeveel je om hem of haar geeft, is door middel van romantische cadeaus.
-
Woorden hebben kracht. Hoe je communiceert heeft invloed op je relaties en op jezelf. Welke woorden je kiest, zegt iets over je emoties en gevoelens ten aanzien van jezelf.
-
De knoop is doorgehakt. Jullie gaan uit elkaar.
-
‘Je bent niet eerlijk tegen mij.’ Een uitspraak die je persoonlijk kan raken. Je wordt ten onrechte op iets aangesproken waar je niet verantwoordelijk voor bent of wat voor je gevoel niet klopt. Je wilt je dan verdedigen, maar er wordt niet naar je geluisterd. Je vindt het onrechtvaardig.