Laat hem niet het kind van de rekening worden
Wanneer je ex-partner en jij samen kinderen hebben, blijf je ook na de scheiding altijd aan elkaar verbonden. Je bent dan wel geen partners meer, maar houdt wel allebei als ouders de verantwoordelijkheid over jullie kinderen. Om dat in goede banen te leiden, is er een ouderschapsplan opgesteld, waarin alle afspraken over de zorg, opvoeding en omgang zijn vastgelegd.
Goed geregeld?
Ook denken jullie dat alles nóg zo goed is geregeld, tóch blijft het belangrijk om altijd de vinger aan de pols te houden. ‘Dat ouderschapsplan blijft een punt van aandacht. De belangen van de kinderen staan daarbij voorop en niet die van de ouders’, weet Ron Teiwes, scheidingsmakelaar, mediator en oprichter van FlevoScheiden. ‘Door op de stoel van het kind te gaan zitten, kan ik met mijn helikopterview goed beoordelen of voor het kind alles goed geregeld wordt.’
Afwijkend gedrag
‘Ik bespreek met de ouders dan ook altijd dat ze er alert op moeten zijn als hun kind afwijkend gedrag gaat vertonen. Dat is toch vaak een teken dat hij niet lekker in zijn vel zit. Soms is het lastig om direct achter de oorzaak daarvan te komen, omdat het kind loyaal is naar beide ouders. Hij zal tegenover jou zijn andere ouder dus niet snel afvallen.’
Een scheiding is lastige tijd voor kinderen
Pesten
‘Neem nu de ouders van Hans. Zij hadden alles goed geregeld en er als co-ouders voor gekozen om de zorg- en opvoedtaken gelijk te verdelen. Er waren goede afspraken gemaakt. Toch ontstond er bij Hans op een gegeven moment afwijkend gedrag. Zijn ouders kwam er niet goed achter wat er aan de hand was. In zo’n geval adviseer ik altijd om een derde partij in de schakelen.’
KIES-coach
‘Daar zijn diverse gespecialiseerde organisaties voor, en in dit geval raadde ik de ouders een KIES-coach aan. KIES staat voor Kinderen In Echtscheiding Situaties. Daar bleek dat Hans op school erg gepest werd, omdat hij op de wisseldag altijd bepakt en bezakt op school verscheen. ‘s Morgens was hij namelijk nog bij zijn vader om na schooltijd weer voor een paar dagen bij zijn moeder te wonen. De oplossing bleek heel eenvoudig: óf de ouders konden het wisselmoment aanpassen óf ze konden ervoor kiezen om Hans’ spullen zelf over te brengen. Het pesten was daarna snel voorbij en Hans was weer helemaal de oude.’
Trek tijdig aan de bel
Ron kan dan ook niet genoeg benadrukken om tijdig aan de bel te trekken wanneer je kind na een scheiding afwijkend gedrag gaat vertonen. ‘Als je te lang wacht, is het kwaad vaak al geschied of is er een loyaliteitsconflict ontstaan. Zorg ervoor dat je ondanks je eigen bezigheden of problemen altijd aandacht voor je kind hebt. Laat hem niet het kind van de rekening worden.’
-
Een scheiding is voor niemand een gemakkelijke periode. Het kan emotioneel en mentaal uitdagend zijn om door deze situatie heen te gaan, vooral als er kinderen bij betrokken zijn.
-
De scheiding is achter de rug en het leven lijkt zijn normale vorm weer aan te nemen. Toch zijn er nog regelmatig conflicten, omdat je ex-partner ‘dwarsligt’.
-
Het voelt alsof je de juiste persoon gevonden hebt. Al lange tijd ben je met je partner samen en je weet van elkaar dat dit nog lange tijd gaat duren. Maar soms komen er toch nog irritaties naar boven.
-
Durf je niet zo goed op anderen af te stappen? Dan ontmoet je misschien liever online nieuwe mensen dan in reallife. De mogelijkheden hiervoor zijn de laatste jaren alsmaar groter geworden. Zo kun je tegenwoordig bijvoorbeeld gebruik maken van verschillende apps en websites om nieuwe mensen te ontmoeten.
-
In een relatie draait het om het tonen van liefde en waardering voor elkaar. Een geweldige manier om je partner te laten zien hoeveel je om hem of haar geeft, is door middel van romantische cadeaus.
-
Woorden hebben kracht. Hoe je communiceert heeft invloed op je relaties en op jezelf. Welke woorden je kiest, zegt iets over je emoties en gevoelens ten aanzien van jezelf.
-
De knoop is doorgehakt. Jullie gaan uit elkaar.
-
‘Je bent niet eerlijk tegen mij.’ Een uitspraak die je persoonlijk kan raken. Je wordt ten onrechte op iets aangesproken waar je niet verantwoordelijk voor bent of wat voor je gevoel niet klopt. Je wilt je dan verdedigen, maar er wordt niet naar je geluisterd. Je vindt het onrechtvaardig.
-
‘Maar hij/zij begon!’ klinkt het met regelmaat op het schoolplein terwijl er gewezen wordt naar een ander.
-
Na veel wikken en wegen is het hoge woord er dan eindelijk uit: jullie zijn uit elkaar. Of de relatie nu lang heeft geduurd of je maar kort samen bent geweest, het staat vast. Je bent weer alleen.