Waarom mensen manipuleren
In het begin is alles koek en ei. Je denkt een partner gevonden te hebben die er voor jou is, lief voor je is en bij wie je een goed gevoel hebt. Maar net op het moment dat je je veilig voelt en helemaal verliefd bent, toont je partner langzaam zijn of haar ware aard. Je doet steeds meer dingen tegen je zin om je partner een plezier te doen, totdat je eigen identiteit verliest. Zonder dat je het doorhad, hield je partner je onder de duim en werd je gemanipuleerd. Waarom manipuleren mensen en hoe kun je hiermee omgaan?
Manipulatief gedrag
Iemand die manipuleert wil invloed uitoefenen op wat je denkt, voelt en doet. Hij of zij wil alles bepalen, macht over je hebben en haalt alles uit de kast om zijn of haar zin door te drijven. Voor de lieve vrede pas jij je continu aan de wensen en verwachtingen van je partner aan. Hij of zij neemt zo alle ruimte in de relatie in. De belangen van je partner staan voorop en er wordt geen rekening gehouden met die van jou, alleen als het de manipulator uitkomt. Een manipulatief persoon is vaak agressief, neemt geen verantwoordelijkheid voor zijn of haar eigen acties en geeft anderen de schuld.
Psychologisch dwingen
De manipulator speelt in op jouw angsten, schuldgevoelens en zwaktepunten. Door gebruik te maken van bijvoorbeeld bedreigingen of chantage word je op een psychologische manier steeds meer onder druk gezet. Dit gaat vaak geleidelijk. In het begin doet degene zich voor als iemand die vriendelijk, behulpzaam en gul is. Hij of zij doet dingen voor je, overlaadt je met complimentjes en kan je zo helemaal inpakken.
In het krijt staan
Al snel blijkt dat daar wel wat tegenover staat. Je moet steeds meer dingen doen en krijgt het gevoel dat je voor eeuwig bij diegene in het krijt staat, ook omdat je het in de ogen van de ander nooit goed doet. Naast manipulatie om je dingen te laten doen, kan het ook zijn dat je juist belemmerd wordt om bepaalde dingen te doen. Je mag bijvoorbeeld niet meer uitgaan met vrienden, sporten, op bezoek bij je familie of solliciteren op die ene baan. Hierdoor krijg je het gevoel dat hij of zij de baas over jouw leven is. Je hebt geen tijd en ruimte meer voor jezelf.
Het kost veel energie om samen te leven met een manipulerende en dominante partner
Woorden verdraaien
Toch heb je vaak niet door dat je gemanipuleerd wordt. Een manipulatief persoon is namelijk heel goed in het verdraaien van woorden – zowel die van jou als die van zichzelf. Elke ‘nee’ wordt tot een ‘ja’ gemaakt en alles wat je zegt, wordt tegen je gebruikt. Zo kun je het gevoel krijgen dat je iets verkeerds hebt gedaan en wordt er een vals schuldgevoel gecreëerd. Ook kun je bang zijn dat je partner het anders uitmaakt. Je wilt immers voor de relatie blijven vechten.
Stevig in je schoenen
Het kost veel energie om samen te leven met een manipulerende en dominante partner. Zo kunnen de eindeloze discussies je uitputten. Ook kan je door je partner een slecht gevoel over jezelf krijgen. Je moet dus stevig in je schoenen staan om te zien dat je slecht behandeld wordt en de moed te vinden om dit met je partner bespreekbaar te maken. Je kunt de ander niet veranderen, alleen hoe je met jouw leven omgaat. Je partner zal niet gauw tot inzicht komen wat zijn of haar aandeel in de relatie is waarom het niet goed gaat en hieraan moet gaan werken.
Counseling
Om weer de verantwoordelijkheid van jouw leven op te pakken, is het belangrijk om bij jezelf te blijven en voor jezelf op te komen. Spreek je behoeften uit en bewaak je grenzen. Weet dat je zelf niet schuldig en verantwoordelijk bent voor het gedrag van de ander. Ook is het van belang om jezelf niet te laten isoleren en hierover te praten met anderen. Counseling kan je helpen om inzichten te krijgen en meer zelfvertrouwen op te bouwen. Onder begeleiding van Jan van Eck leer je codependentiepatronen te doorbreken en weer op weg te gaan naar een gezonde relatie.
-
Een scheiding is voor niemand een gemakkelijke periode. Het kan emotioneel en mentaal uitdagend zijn om door deze situatie heen te gaan, vooral als er kinderen bij betrokken zijn.
-
De scheiding is achter de rug en het leven lijkt zijn normale vorm weer aan te nemen. Toch zijn er nog regelmatig conflicten, omdat je ex-partner ‘dwarsligt’.
-
Het voelt alsof je de juiste persoon gevonden hebt. Al lange tijd ben je met je partner samen en je weet van elkaar dat dit nog lange tijd gaat duren. Maar soms komen er toch nog irritaties naar boven.
-
Durf je niet zo goed op anderen af te stappen? Dan ontmoet je misschien liever online nieuwe mensen dan in reallife. De mogelijkheden hiervoor zijn de laatste jaren alsmaar groter geworden. Zo kun je tegenwoordig bijvoorbeeld gebruik maken van verschillende apps en websites om nieuwe mensen te ontmoeten.
-
In een relatie draait het om het tonen van liefde en waardering voor elkaar. Een geweldige manier om je partner te laten zien hoeveel je om hem of haar geeft, is door middel van romantische cadeaus.
-
Woorden hebben kracht. Hoe je communiceert heeft invloed op je relaties en op jezelf. Welke woorden je kiest, zegt iets over je emoties en gevoelens ten aanzien van jezelf.
-
De knoop is doorgehakt. Jullie gaan uit elkaar.
-
‘Je bent niet eerlijk tegen mij.’ Een uitspraak die je persoonlijk kan raken. Je wordt ten onrechte op iets aangesproken waar je niet verantwoordelijk voor bent of wat voor je gevoel niet klopt. Je wilt je dan verdedigen, maar er wordt niet naar je geluisterd. Je vindt het onrechtvaardig.
-
‘Maar hij/zij begon!’ klinkt het met regelmaat op het schoolplein terwijl er gewezen wordt naar een ander.
-
Na veel wikken en wegen is het hoge woord er dan eindelijk uit: jullie zijn uit elkaar. Of de relatie nu lang heeft geduurd of je maar kort samen bent geweest, het staat vast. Je bent weer alleen.