Weer toe aan een nieuwe relatie?
Na een relatie die op een vervelende manier is geëindigd, denk je misschien dat je niet klaar bent om een nieuwe relatie aan te gaan. Het heeft veel pijn gedaan toen het uitging. Je zit met veel vragen als: wat had ik anders moeten doen? Ben ik niet goed genoeg? Durf ik me ooit weer open te stellen voor de liefde? Je hoopt dat je hier wel klaar voor bent. Je bent bang dat dit nooit zal gebeuren en vlucht in je werk, gaat veel weg om het gevoel van het alleen-zijn te ontvluchten. Je bent even te druk, je bent tevreden in je eentje, je geniet ook wel van de vrijheid – je grijpt allerlei excuses aan, maar vaak is het bindingsangst. Je wil immers niet opnieuw gekwetst worden. Het vergt moed om je weer kwetsbaar op te stellen. Als je hier hulp bij nodig hebt dan staat Jan van Eck voor je klaar, counselor en relatietherapeut in Alphen aan den Rijn. Hij kan je helpen om de zorgvuldig opgebouwde bescherming los te laten en mensen weer te vertrouwen en in je leven toe te laten.
Dicht bij je hart
Een relatie kan zo mooi zijn. Je staat niet meer alleen in je leven en kunt al je lief en leed met iemand delen die dicht bij je hart staat. Relaties kunnen ook pijn doen. Het gebeurt maar weinig dat mensen echt op een respectvolle manier uit elkaar gaan. Vaak gaat dit gepaard met ruzie, met verdriet en met kwetsende woorden.
Deukjes in je vertrouwen
Weinig relaties hebben zoveel impact als je eerste liefdesrelatie. Het is helaas zo dat je eerste relatie vaak niet je hele leven in stand blijft. In een relatie staat vertrouwen centraal. Na een moeilijke breuk kan je deuken gekregen hebben van je zelfbeeld, in het vertrouwen in mensen, in de liefde. Je weet niet of je een nieuwe relatie wel ziet zitten, want je weet niet of je weer gekwetst gaat worden. Je bent bang om iemand weer te vertrouwen, jezelf open te stellen en weer te verbinden aan de ander. Je durft niet opnieuw verliefd te worden omdat je niet weet hoe het gaat aflopen. Word je gelukkig of eindig je juist weer alleen?
De muur
Om jezelf te beschermen zie je eigenlijk maar één mogelijke uitkomst: je begint een muur om jezelf heen te bouwen om niet nog een keer zo gekwetst te worden. Je besluit nog niet klaar te zijn voor een nieuwe relatie en zoekt nieuwe liefde ook niet meer op. Je sust je met gedachten dat het beter is om alleen te blijven en dat je niet klaar bent voor een nieuwe relatie. Je zegt tegen degene die je erg leuk vindt dat je het rustig aan wil doen, dat je nog geen nieuwe relatie zoekt. Zo hou jij je muur in stand.
Je kunt iemand niet binnenlaten als je de muren om je heen laat staan
Vermijden van conflict
Bindingsangst maakt ook dat de relaties die je wel aangaat, moeizaam kunnen verlopen. Je kunt bijvoorbeeld alles gaan doen om conflicten te vermijden. Je loopt op je tenen omdat je bang bent om jouw behoeften, gedachten en gevoelens te delen omdat je bang bent diep gekwetst te worden. Of je geeft je partner altijd gelijk waarbij je jouw wensen verzwijgt. Meningsverschillen kunnen lijken alsof het tot een mogelijk einde van de relatie is. Vaak ontstaat hierdoor verwarring. Iemand spreekt je aan op jouw gedrag, maar is niet boos op jou als persoon. Door conflict te vermijden, zorg je er juist voor dat er geen verbondenheid tussen jullie kan ontstaan, wat alleen mogelijk is door open en eerlijk met elkaar om te gaan.
De muren afbreken
Je kunt iemand niet binnenlaten als je de muren om je heen laat staan om jezelf achter te verschuilen. Wil je liefde geven en ontvangen dan mag je jouw muur langzaam afbreken door jezelf kwetsbaar op te stellen. En ja, als je de muren afbreekt, loop je het risico om weer gekwetst te worden. Dat is eng: het vraagt dus ook om moed en vertrouwen in jezelf. Je kunt ervoor kiezen om de hulp van een coach hierbij in te schakelen. Jan van Eck is counselor, coach en relatietherapeut en begeleidt je op jouw weg wat er nodig is voor een gezonde relatie. Hij kan je helpen om je muur af te bouwen en je bindingsangst weer te overwinnen om al het mooie dat een relatie je kan brengen, weer volop mee te kunnen maken.
-
Een scheiding is voor niemand een gemakkelijke periode. Het kan emotioneel en mentaal uitdagend zijn om door deze situatie heen te gaan, vooral als er kinderen bij betrokken zijn.
-
De scheiding is achter de rug en het leven lijkt zijn normale vorm weer aan te nemen. Toch zijn er nog regelmatig conflicten, omdat je ex-partner ‘dwarsligt’.
-
Het voelt alsof je de juiste persoon gevonden hebt. Al lange tijd ben je met je partner samen en je weet van elkaar dat dit nog lange tijd gaat duren. Maar soms komen er toch nog irritaties naar boven.
-
Durf je niet zo goed op anderen af te stappen? Dan ontmoet je misschien liever online nieuwe mensen dan in reallife. De mogelijkheden hiervoor zijn de laatste jaren alsmaar groter geworden. Zo kun je tegenwoordig bijvoorbeeld gebruik maken van verschillende apps en websites om nieuwe mensen te ontmoeten.
-
In een relatie draait het om het tonen van liefde en waardering voor elkaar. Een geweldige manier om je partner te laten zien hoeveel je om hem of haar geeft, is door middel van romantische cadeaus.
-
Woorden hebben kracht. Hoe je communiceert heeft invloed op je relaties en op jezelf. Welke woorden je kiest, zegt iets over je emoties en gevoelens ten aanzien van jezelf.
-
De knoop is doorgehakt. Jullie gaan uit elkaar.
-
‘Je bent niet eerlijk tegen mij.’ Een uitspraak die je persoonlijk kan raken. Je wordt ten onrechte op iets aangesproken waar je niet verantwoordelijk voor bent of wat voor je gevoel niet klopt. Je wilt je dan verdedigen, maar er wordt niet naar je geluisterd. Je vindt het onrechtvaardig.
-
‘Maar hij/zij begon!’ klinkt het met regelmaat op het schoolplein terwijl er gewezen wordt naar een ander.
-
Na veel wikken en wegen is het hoge woord er dan eindelijk uit: jullie zijn uit elkaar. Of de relatie nu lang heeft geduurd of je maar kort samen bent geweest, het staat vast. Je bent weer alleen.