ziek-familielid

Een ziek familielid: wat doet het met de naasten?

Na de diagnose van een familielid breekt er een tijd van veranderingen aan, waar de hele familie mee te maken krijgt. Veruit de meeste aandacht gaat dan uit naar het zieke familielid, maar de ziekte hangt als een donkere wolk boven het hele gezin. Het leven gaat door, en het valt voor de familieleden vaak niet mee om naast de zorg van de zieke, ook goed voor zichzelf te blijven zorgen. Begeleiding voor naasten tijdens het ziekteproces kan dan gewenst zijn.

Overlevingsmodus

Niet alleen degene die ziek is, maar ook de naasten komen in een overlevingsmodus terecht. Ze gaan samen, ieder op hun eigen manier, door het hele proces en leven vaak ontzettend mee. Bij het ziekteproces komt er van alles kijken. Familieleden worden overspoeld met informatie, moeten misschien moeilijke beslissingen nemen, krijgen te maken met heftige gevoelens, financiële zorgen en worden ook lichamelijk belast als mantelzorger.

Ziekteproces

Of het nu gaat om een acute of chronische ziekte, elke ziekte bestaat uit een proces met verschillende fases. Zo kan er bij een acute fase sprake zijn van woede, ontkenning of juist een vastberadenheid en een impuls om te vechten. Bij een chronische ziekte breekt er een langdurige, slopende periode aan die gepaard gaat met veel onzekerheid en ups en downs. Iedereen moet continu schakelen: je leeft van ziekenhuisbezoek tot ziekenhuisbezoek, ervaart spanning in afwachting van onderzoeken en viert goed nieuws, terwijl je je schrapzet voor slecht nieuws. Bij een chronisch zieke is er steeds sprake van een beetje gezondheidsverlies. Dit wordt wel ‘levend verlies’ genoemd en geeft dezelfde emoties als bij een rouwproces.

Gezinsdynamiek

In tijden van ziekte kan de dynamiek van het gezin veranderen. Het kan een gezin hechter maken, maar kan er ook voor zorgen dat het familie uit elkaar drijft. Dit verschilt per gezin. Hoe hecht zijn de familieleden, hoe is het vertrouwen onderling, hoe zijn de taken verdeeld en hoe gaan mensen om met veranderingen en emoties? Misschien vormt het gezin ineens een krachtig team waar iedereen voor elkaar klaarstaat, of vallen alle bouwstenen ineens om.

Een ziek familielid en hun naasten worden overspoeld met informatie, beslissingen en heftige gevoelens.

Verschillende reacties

Familieleden kunnen allemaal anders reageren. Er kunnen spanningen in het gezin ontstaan en mensen kunnen soms moeilijk omgaan met hun gevoelens. Ze lopen weg van hun emoties of reageren ze af. Ouders van een ziek kind of zieke partner moeten veel balanceren, waardoor ze emotioneel uitgeput kunnen raken. Vaak leven mensen buiten het gezin ook mee, wat positieve en negatieve reacties kan opleveren. Kinderen hebben het soms moeilijk op school, doordat ze hun aandacht niet bij de les kunnen houden. Of ze hebben het gevoel ‘anders’ te zijn dan hun klasgenoten, zijn bang voor reacties van de buitenwereld of schamen zich juist voor hun familie. Soms zonderen ze zich af of komen ze in een isolatie terecht.

Verdeelde aandacht

Wanneer er een familielid ernstig ziek is, valt een deel van de zorg voor de kinderen weg. Je verliest jezelf – en anderen – zo sneller uit het oog. Je kunt er geen andere dingen bij hebben, wordt prikkelbaar of bent emotioneel minder bereikbaar. Moeilijke gevoelens stop je misschien weg, terwijl andere familieleden er juist baat bij hebben om hierover te praten.

Individuele behoeften

Laat elkaar altijd in zijn of haar waarde en maak gevoelens daarom bespreekbaar. Leer daarin ook elkaars behoeften kennen. Soms is er behoefte aan meer fysiek en emotioneel contact: een omhelzing of goed gesprek waarbij je je gevoelens kunt delen en even kunt uithuilen. Anderen hebben het juist nodig om uit de dagelijkse realiteit van de ziekte te ontsnappen, en een uitlaatklep of afleiding op te zoeken. Het kan dan goed zijn om er even tussenuit te gaan met het gezin en afstand te nemen van het huis of ziekenhuis.

Extra ondersteuning

Als jij te maken hebt met ziekte of een ziek familielid, dan is het vaak niet gemakkelijk te weten hoe je hier het beste mee kunt omgaan. Ook extra ondersteuning voor de kinderen is in deze situatie vaak welkom. Rouw- en verliesbegeleider Sabina Krijger helpt jou en je gezin graag in deze ingewikkelde periode. Om meer te weten te komen over het type begeleiding dat Sabina biedt, kun je vrijblijvend een afspraak maken.

Datum: 23 september 2020