
Paardencoaching helpt je rouwen
Iedereen krijgt vroeg of laat te maken met één of meerdere periodes van rouw. Daarbij hoeft het niet eens te gaan om het overlijden van iemand, maar het kan ook te maken hebben met het verlies van gezondheid, een relatie of een baan. Je moet leren accepteren dat de toekomst die je voor je zag anders ingevuld gaat worden dan jij voor ogen had. Hoe implementeer je dat verlies in je leven? Hoe ga je om met je verdriet?
Je sterke buitenkant
Je ziet het vaak bij een overlijden: iedereen geeft je de ruimte en heeft begrip voor je verlies. Veel mensen bieden je een schouder om op uit te huilen, maar na een maand of twee lijkt iedereen het zo’n beetje vergeten te zijn. Naar buiten toe houd jij je sterk. Dat is immers wat iedereen van je verwacht. Het leven gaat door, maar van binnen vreet het verdriet aan je.
Eenzaamheid
En dat maakt je verdriet tot een eenzame pijn. Je wilt er een ander echter niet mee lastigvallen. Iedereen heeft immers genoeg aan zichzelf en wie zit er nu op jouw verdriet te wachten? Je bent bang dat anderen zich aan je gaan ergeren als je er weer over begint. Maar toch zou je zo graag begrepen willen worden. Je wilt zo graag dat iemand je verdriet ziet en je verder helpt.
Een paard spiegelt wat hij bij jou waarneemt
Stap voor stap
Hoe vreemd het misschien ook mag klinken: een paard kan die ‘iemand’ voor je zijn. Een paard spiegelt wat hij bij jou waarneemt. Zonder waardeoordeel en zonder verwachtingen. Een paard voelt jouw onverwerkte emoties en helpt je stap voor stap verder in je rouwproces. Je mag zijn wie je bent, waardoor er ruimte komt om je emoties te voelen en ze te uiten.
Paardencoach
Als paardencoach vertaal ik voor jou wat ik bij het paard zie. Zo’n paard voelt bijvoorbeeld dat die stoere buitenkant die jij aan iedereen laat zien, helemaal niet past bij wat jij werkelijk voelt van binnen. Dat laat het dier bijvoorbeeld blijken door te gaan gapen of rollen. Hij spiegelt een spanning in zijn gedrag of lichaam omdat hij die bij jou waarneemt. Zo zijn er allemaal signalen, zoals schrapen, stampen of zwiepen met zijn staart, die hij inzet om te spiegelen wat er in jou omgaat. Zodra jij je emoties erkent en ze toestaat, zal het paard ontspannen. Door je emoties en verdriet de vrije hand te geven en toe te staan, zul je een stap verder komen in je verwerkingsproces.
Vooruit durven kijken
Het is natuurlijk niet zo dat je al na één sessie je verlies verwerkt hebt, daar zijn meer sessies en meer tijd voor nodig, maar het bied je wel inzichten en handvatten om weer vooruit te durven kijken. Je verdriet mag er zijn. Je hoeft het niet weg te duwen, maar mag er doorheen gaan. Alleen op die manier zul je het een plek kunnen geven. Dankzij paardencoaching wordt je rouw zichtbaar, tastbaar en handelbaar.
-
Op een of meer momenten in ons leven ervaren we allemaal een soort verlies. Het kan het verlies van een relatie zijn als gevolg van een relatiebreuk of scheiding, van een baan of bedrijf, van een huisdier, van een geliefde, van gezondheid of het gevoel van veiligheid na een traumatische gebeurtenis. Wat de tragedie ook is, de natuurlijke reactie is om te rouwen.
-
Rouwen is iets dat meeslepend kan zijn, en het is belangrijk om te begrijpen dat je hier de tijd voor moet nemen. Het is net zo belangrijk om te onthouden dat rouw niet eeuwig hoef te duren en je na verloop van tijd zal leren omgaan met verdriet. Een van de moeilijkste ervaringen in het leven is het verlies van een dierbare of een geliefde.
-
Een goede uitvaart kan helpen om afscheid te nemen en je verlies te verwerken.
-
Samen een dierbare herdenken kan zó belangrijk zijn. Vorig jaar leidde dat weleens tot ingrijpende beslissingen. Zo ging vroeg op een ochtend in november mijn telefoon.
-
Na de uitvaart is de periode van rouw eigenlijk pas net begonnen. Het verlies is nog heel recent.
-
Je wist dat het moment een keer zou komen, maar nu het er is bijt het nog meer dan verwacht. Na het verlies voelde je jezelf verbonden met iedereen om je heen. Op den duur had je alleen het idee dat je contacten steeds meer afstand begonnen te nemen. Tot het voelde alsof je jouw verdriet alleen nog kon voelen wanneer je alleen was.
-
Eigenlijk wil je dat kinderen zo min mogelijk met de dood te maken hebben. Toch krijgen mensen regelmatig op jonge leeftijd al te maken met de dood. Soms een ver familielid, soms iemand die heel dichtbij staat.
-
Een jong gezin in de bloei van hun leven heeft net hun tweede kind gekregen, maar ze zitten op een donkere wolk. Wat een fijne tijd moet zijn met elkaar als jong gezin, is nu elke dag weer een gevecht en een grote uitdaging.
-
Er waren eens drie bomen. Tijdens een harde storm verloren ze alle drie een tak waarvan ze erg hielden.
-
Een verlies is altijd ingrijpend. Op het moment zelf, waarop schok en onbegrip de boventoon kunnen voeren. Maar zeker ook achteraf: waarna een vaak lang verwerkingsproces van rouw en verlies begint.