paardencoaching

Paardencoaching helpt je rouwen

Iedereen krijgt vroeg of laat te maken met één of meerdere periodes van rouw. Daarbij hoeft het niet eens te gaan om het overlijden van iemand, maar het kan ook te maken hebben met het verlies van gezondheid, een relatie of een baan. Je moet leren accepteren dat de toekomst die je voor je zag anders ingevuld gaat worden dan jij voor ogen had. Hoe implementeer je dat verlies in je leven? Hoe ga je om met je verdriet?

Je sterke buitenkant

Je ziet het vaak bij een overlijden: iedereen geeft je de ruimte en heeft begrip voor je verlies. Veel mensen bieden je een schouder om op uit te huilen, maar na een maand of twee lijkt iedereen het zo’n beetje vergeten te zijn. Naar buiten toe houd jij je sterk. Dat is immers wat iedereen van je verwacht. Het leven gaat door, maar van binnen vreet het verdriet aan je.

Eenzaamheid

En dat maakt je verdriet tot een eenzame pijn. Je wilt er een ander echter niet mee lastigvallen. Iedereen heeft immers genoeg aan zichzelf en wie zit er nu op jouw verdriet te wachten? Je bent bang dat anderen zich aan je gaan ergeren als je er weer over begint. Maar toch zou je zo graag begrepen willen worden. Je wilt zo graag dat iemand je verdriet ziet en je verder helpt.

Een paard spiegelt wat hij bij jou waarneemt

Stap voor stap

Hoe vreemd het misschien ook mag klinken: een paard kan die ‘iemand’ voor je zijn. Een paard spiegelt wat hij bij jou waarneemt. Zonder waardeoordeel en zonder verwachtingen. Een paard voelt jouw onverwerkte emoties en helpt je stap voor stap verder in je rouwproces. Je mag zijn wie je bent, waardoor er ruimte komt om je emoties te voelen en ze te uiten.

Paardencoach

Als paardencoach vertaal ik voor jou wat ik bij het paard zie. Zo’n paard voelt bijvoorbeeld dat die stoere buitenkant die jij aan iedereen laat zien, helemaal niet past bij wat jij werkelijk voelt van binnen. Dat laat het dier bijvoorbeeld blijken door te gaan gapen of rollen. Hij spiegelt een spanning in zijn gedrag of lichaam omdat hij die bij jou waarneemt. Zo zijn er allemaal signalen, zoals schrapen, stampen of zwiepen met zijn staart, die hij inzet om te spiegelen wat er in jou omgaat. Zodra jij je emoties erkent en ze toestaat, zal het paard ontspannen. Door je emoties en verdriet de vrije hand te geven en toe te staan, zul je een stap verder komen in je verwerkingsproces.

Vooruit durven kijken

Het is natuurlijk niet zo dat je al na één sessie je verlies verwerkt hebt, daar zijn meer sessies en meer tijd voor nodig, maar het bied je wel inzichten en handvatten om weer vooruit te durven kijken. Je verdriet mag er zijn. Je hoeft het niet weg te duwen, maar mag er doorheen gaan. Alleen op die manier zul je het een plek kunnen geven. Dankzij paardencoaching wordt je rouw zichtbaar, tastbaar en handelbaar.

Datum: 30 januari 2019