Ben je eenzaam, maak een plan!
Eenzaamheid kan zich uiten in vele verschijningsvormen. Misschien ervaar je het bij dagelijkse dingen, wanneer je alleen op de bank ploft of in je eentje aan het koken bent. Maar soms kost het tijd voordat je ontdekt dat het onbestemde gevoel van binnen eigenlijk eenzaamheid is. Wanneer je je eenzaam voelt, dan wil je waarschijnlijk dat de situatie anders is. Maar hoe bereik je dat?
De vijfde stap
Om structureel iets te veranderen aan jouw gevoel van eenzaamheid, zul je zelf stappen moeten ondernemen. Mariska van der Zee, eenzaamheidscoach, vertelt hierover in de voorgaande artikelen waarin telkens een stap uit haar stappenplan wordt uitgelicht. Het toewerken naar een leven met minder eenzaamheid bestaat uit zeven stappen. Dit keer bespreken we de vijfde: het maken van een plan.
Weten wat je wilt
Op het moment dat je een beeld hebt van waar je naartoe wilt, is het nuttig om een plan te maken. Want je kunt wel weten wat je einddoel is, maar als je niet weet wat ervoor nodig is om daar te geraken, zal het alsnog erg lastig worden. Zo kan het zijn dat je een grotere kennissenkring wilt. Maar zonder te ontdekken wat voor type mensen jou aanspreken of waar je meer mensen kunt ontmoeten, blijft het doel ver weg.
Onderdeel van andermans plan
Een belangrijk advies is om niet te gaan afwachten tot er iets verandert. Want als je zelf niets doet, word je onderdeel van andermans plan. Als je het moeilijk vindt om je plannen concreet te maken, is het zinvol de handen ineen te slaan met een coach. Deze coach stimuleert je en kan je ideeën aanreiken waar je zelf misschien niet aan had gedacht. Ook Philine (34) zette de stap naar coaching.
Communicatie als rode draad
‘In mijn werk als logopedist is communicatie de rode draad. Je zou zeggen dat ik dan ook heel gemakkelijk connecties aanga. Dat is niet direct waar. In mijn werk richt ik me erop anderen te leren hun spieren zo te gebruiken, dat ze met meer gemak spreken, eten en slikken. En dat is nu niet perse iets waarmee je leert spontaan op iemand af te stappen. Terwijl ik dat wel graag wilde, want ondanks mijn leuke baan en lieve vriendinnen, verlangde ik erg naar een relatie.’
Na het volgen van het traject weet je wat je te doen staat
Extra alleen
‘Ik had weleens afspraakjes gehad, maar nog nooit een echte relatie. En ik weet heus wel dat ik ook waardevol ben zonder een partner, maar die verbintenis wilde ik ook meemaken. Er zit zoveel schoonheid in het delen van zo’n band, het gevoel hebben samen een team te vormen. Ik had heel duidelijk voor ogen wat ik wilde, en hoe die relatie er dan uit moest zien, maar ik had geen idee hoe ik dat kon bereiken. En omdat mijn vriendinnen, die allemaal wel een relatie hebben of hebben gehad, me niet goed begrepen, voelde ik me hier extra alleen over.’
Uit mijn schulp
‘Op een gegeven moment heb ik me tot Mariska gewend. Toen ik mijn probleem aankaartte, vond ze het heel mooi dat ik een duidelijk doel had. Maar, zo zei ze, ontdek eerst wie jij bent en wat je nodig hebt. En maak vervolgens een plan. Dat maken van een plan, daar voelde ik weerstand tegen. Ik dacht dat het zoeken naar een partner niet op die manier in zijn werk ging. Toch probeerde ik het. Aan de hand van de zeven stappen ben ik langzaam uit mijn schulp gekropen.’
Een doel én een plan
‘Doordat ik een plan had, kreeg ik houvast. Dat alleen al gaf me veel rust, waardoor ik me een stuk minder somber voelde. Ik had niet alleen een doel, maar ook een idee hoe ik me die richting op kon bewegen. Langzamerhand ontwikkelde ik meer zelfvertrouwen en ben ik veel proactiever geworden. Inmiddels is het coachingstraject al een tijdje geleden. Intussen heb ik een heel leuke partner gevonden waarmee ik het gevoel heb echt mijn leven te kunnen delen. Maar ook weet ik dat ik voor mezelf kan zorgen en mijn sociale leven naar wens kan inrichten, mocht dat nodig zijn!’
Hersenkracht
Heb jij last van eenzaamheid en wil je dat aanpakken? Dan is dat mogelijk. Bij alle stappen kan Mariska je helpen. Mariska: ‘Ben jij bereid om je gevoelens van eenzaamheid structureel aan te pakken? Dan is het tijd om voor jezelf op te komen en actie te ondernemen. Ik geloof dat iedereen zijn eigen leven kan vormgeven. In mijn praktijk, Hersenkracht, bied ik het traject ‘Stap uit je eenzaamheid’ aan om je hierbij te ondersteunen. Na het volgen van het traject weet je wat je te doen staat om uit jouw gevoel van eenzaamheid te stappen.
-
Schiet je bij het minste of geringste uit je slof? Heb je het gevoel dat je elk moment op ontploffen staat, alsof er een bom in je tikt die elk moment af kan gaan?
-
Veel liep dit jaar anders dan je had verwacht. Plannen zijn geannuleerd, aangepast of uitgesteld. Misschien ben je door alle onrust minder productief geweest en is er weinig terechtgekomen van je goede voornemens. Dat is allemaal oké.
-
Een kind wordt geboren als een onbeschreven blad. Deze heeft later nog veel lessen te leren, ervaringen door te maken en ook tijd nodig om zich te ontwikkelen.
-
Je niet gehoord of gezien voelen maakt diepe indruk. We maken dit overal mee, in relaties en/of op het werk.
-
Je draait de kalender om naar de volgende maand. Om de naam van je zus staat een grote, rode cirkel. Nu alweer?! Juist voor één van de belangrijkste personen in jouw leven, weet je nooit een goed cadeau uit te kiezen
-
We vetten onze huid in na het douchen. We vijlen, knippen en lakken onze nagels. We gaan naar de kapper om ons haar te onderhouden.
-
Weet je stiekem wel dat je beter voor jezelf zal moeten zorgen, maar weet je niet hoe je dat moet doen? We leven tegenwoordig zo op de automatische piloot, dat we nauwelijks nog kijken naar wat wij zelf nodig hebben.
-
Een vraag aan alle moeders: hoe vaak heb je écht alleen aandacht voor jezelf? Je kan bijna niet geloven hoe weinig dat is. De hele dag door loop je namelijk op je tenen, ben je aan het rennen, vliegen en dat alles zorgt voor zoveel stress.
-
Lieve hardwerkende vrouw, ik schrijf aan jou.
-
Toen mijn moeder de diagnose ‘terminale kanker’ kreeg, was het alsof de hele bodem onder ons bestaan werd weggeslagen. Na de schok kom je als vanzelf in een rouwproces en verkeer je in standje ‘overleven’.