geluk

De kracht van betekenis

Voel jij je ongelukkig omdat je de aandacht van je man mist? Heb je misschien het idee dat je eigen kind je niet meer begrijpt? Of ervaar jij steeds dezelfde frustraties met je collega’s? Los het op met systeemtherapie!

Najagen van geluk

Kijk eens om je heen, naar je familieleden, vrienden en collega’s. En naar jezelf. We jagen geluk na door ons te storten op onze carrière en die mooie baan binnen te slepen. We zijn jaloers op het grote huis of de mooie auto van onze overburen en werken ons over de kop om dat ook te bereiken. We willen nóóit strubbelingen in onze relatie en met onze kinderen ervaren, zodat het nét lijkt alsof we een perfect gezinsleven hebben. En we storten ons massaal op de crosstrainer voor dat perfecte lijf. En als we dat dan allemaal hebben, dán zijn we gelukkig. Of toch niet?

Meer

Wetenschappers doen al járen onderzoek naar hoe je meer plezier en voldoening uit je leven kan halen. Hun belangrijkste aanbevelingen? Stop met het nastreven van het grote geluk! Die mooie auto of dat afgetrainde lijf boosten je geluksgevoel namelijk voor eventjes, maar daarna willen we weer meer. Het gevolg? Stress en ontevredenheid.

Zinvol

Het is volgens onderzoekers juist veel belangrijker dat je het gevoel hebt dat je een zinvol bestaan leidt. Een bestaan waarin jij van betekenis bent voor jezelf én voor anderen, en dat je het gevoel hebt dat je bijdraagt aan de wereld. Maar uh, hoe bereik je dát dan?

Sociale contacten

Hoe ervaar je dan een zinvol bestaan met betekenisvolle contacten? Dat is eigenlijk best simpel. Net als ieder mens heb jij de behoefte om ‘ergens bij te horen’. Je maakt onderdeel uit van allerlei ‘sociale systemen’: je werkteam, een sportclub, een gezin en een liefdesrelatie.

De eerste voorwaarde is dat de communicatie tussen jullie aangenaam en prettig is

Betekenisvol

Als de contacten binnen een sociaal systeem aan twee voorwaarden voldoen, kun deze als ‘betekenisvol’ ervaren. We nemen even het uitgangspunt van je liefdesrelatie. De eerste voorwaarde is dat de communicatie tussen jullie aangenaam en prettig is. De tweede voorwaarde is dat binnen je relatie sprake moet zijn van wederzijdse zorg en aandacht, en dat jullie belangrijk willen zijn voor elkaar. Kun je ze allebei afstrepen, dan zul je veel voldoening en plezier uit je relatie halen. Jij blij, hij of zij blij!

Het grotere geheel

Net als iedereen maak jij onderdeel uit van sociale systemen: van de samenleving in z’n geheel, maar ook van je gezin, je werkomgeving en je liefdesrelatie. Een belangrijk uitgangspunt is dat niet alleen jijzelf centraal staat, maar ook de mensen in jouw omgeving en hoe de omgang en communicatie met hen is. Soms is er een kink in de kabel. Deze kun je verhelpen door middel van systeemtherapie.

Wat is systeemtherapie?

Systeemtherapie is een vorm van psychotherapie die gericht is op de relaties tussen mensen. Een systeemtherapeut kijkt behalve naar jouw problemen en ervaringen, ook naar de manier van communicatie met jouw omgeving. Vanuit daar kunnen er stappen worden gezet om de communicatie binnen de relatie prettiger en aangenamer te maken. Bij systeemtherapie kun je voor zowel voor individuele therapie als voor partnerrelatietherapie terecht.

Date: 17 december 2017