groep

Functioneren in een groep: hoe moet dat?

Praktisch iedereen heeft zo nu en dan te maken met groepen. Je werkt in een team, je hebt een groepje vrienden om je heen, je gaat op stap met familie, een verjaardag, enzovoorts. Voor de één is dat een heel natuurlijk ‘habitat’, bij een ander gaan klotsende oksels en knikkende knieën aan zo’n groepsactiviteit vooraf. Mogelijk heb je het gevoel dat je vaak op een ander spoor zit dan de rest van de groep, je weet niet hoe je je moet gedragen en voelt je zelfs alleen. Maar groepen zijn niet altijd te vermijden. Wat kun je dan doen?

Alleen in een groep

Het is voor veel mensen herkenbaar. Je bevindt je in een groep, bijvoorbeeld op een netwerkbijeenkomst, en iedereen lijkt het goed met elkaar te kunnen vinden. Allerlei mensen praten met elkaar, maar jij voelt je al het vijfde wiel aan de wagen. Of je bent met een groep vrienden op pad en iedereen lijkt heel andere dingen te willen. Alleen maar de kroeg in, clubs opzoeken en diep de nacht in doorzakken, terwijl jij juist liever overdag cultuur wil snuiven. Of iedereen neemt elke dag genoeg met een wandelingetje, terwijl jij juist zin had om lange fietstochten in de omgeving te maken. Het kan zo gaan lijken alsof je niet echt bij de groep past. Hoewel je je in een groep bevindt, kun je je toch alleen voelen. Je wilt graag aansluiting ervaren. Je bent ook best bereid je zelf anders op te stellen, maar weet niet goed hoe.

Je eigen pad

Wat kun je tegen dit vervelende gevoel beginnen? Soms ebt het langzaam weg wanneer je iedereen leert kennen en ontdekt dat je meer met deze persoon of zelfs de groep gemeen had dan je dacht. Het kan dus ook zijn dat je een of een paar mensen vindt die zelf ook iets anders willen dan de rest van de groep. Het is bijna nooit zo dat iedereen in zo’n gezelschap precies hetzelfde wil, al kan dat zo lijken wanneer je er vanaf de buitenkant naar kijkt. Misschien zijn er wel anderen zoals jij die een eigen pad willen bewandelen, maar zich laten meeslepen door de wens van ‘de groep’. Jullie kunnen je dan samen losmaken van ‘de groep’ en dit pad betreden – zodat je alles wat je zou willen doen niet in je eentje hoeft te doen. Wanneer jij deze rol durft in te nemen, zul je merken dat er vanzelf meer volgen.

Allereerst is het belangrijk om na te gaan wat je zou willen doen en wat jijzelf vindt

Wat jij wilt doen

Je eigen rol innemen geeft blijk van zelfleiderschap. Maar hoe kun jij nu jouw rol leren innemen? Allereerst is het belangrijk om na te gaan wat je zou willen doen en wat jijzelf vindt, zelfs al ben je in een groep die je kan beïnvloeden. Wanneer jij goed weet wie je bent, wat je wilt en waar je voor staat, dan lukt het ook om te accepteren dat je soms tegen de stroom ingaat of compromissen moet sluiten. En wanneer jij laat zien dat je je eigen plan kunt en mag trekken, kun je daarmee bovendien een inspiratiebron zijn voor andere mensen die daar moeite mee hebben.

Uit de spiraal

Mariska van der Zee van Hersenkracht Coaching & Training helpt mensen die last hebben van een gevoel van onrust of onvrede in het leven. Het gevoel dat je niet blij bent met je eigen rol in het leven, kan je namelijk enorm in de weg gaan staan. Het maakt dat je aan jezelf begint te twijfelen en in een spiraal van negatieve gedachtes terecht komt. Dit heeft invloed op je werk, je vriendschappen, en uiteindelijk op je algehele gezondheid. Mariska biedt een coachingstraject aan om je weer uit die negatieve spiraal te helpen en het plezier in het leven zo terug te vinden. Het lijkt misschien af en toe dat de situatie uitzichtloos is. Maar ook jij kunt vaak heel veel doen om weer lekker in je vel te zitten, je hebt alleen een zetje in de juiste richting nodig!

Datum: 03 september 2020