Gedragsverandering begint bij je gedachten
Het lijkt af en toe alsof je op de automatische piloot staat. Je legt dagelijks dezelfde weg af naar je werk, maakt je koffie of thee op dezelfde manier klaar en voert min of meer dezelfde gesprekken met collega’s. Deze dagelijkse routines gaan als vanzelf. Je doet ze zonder erover na te denken. Wel zo handig, aangezien jouw hersenen het al druk genoeg hebben. Minder handig is dat je jezelf op deze manier bepaalde denk- en gedragspatronen hebt aangeleerd die niet altijd even gunstig zijn. Hoe bewust ben jij je van jouw gedachten en het daaruit volgende gedrag?
Overtuigingen en gewoontes
We beschikken allemaal over een bepaald denkpatroon en overtuigingen die ons telkens weer naar een bepaald gedrag leiden. Hierdoor ontwikkelen we gewoontes, die zich niet zo gemakkelijk laten veranderen. Hoe langer de gewoontes bestaan, hoe hardnekkiger ze worden. Voordat je jouw gedrag kunt veranderen, moet je dus eerst kijken naar wat er voorafgaat. Dat betekent dat je bewust wordt van het oude gedrag, maar ook hoe jouw gedachten in elkaar steken. Want alleen dan kun je er invloed op uitoefenen.
Gedachten sturen
Vanuit je gedachten stuur je alles. Je gedachten bepalen hoe je je voelt, hoe je omgaat met gevoelens, hoe je je gedraagt en hoe je in het leven staat. Het vormt dus de basis voor alle facetten van het leven: fysiek, mentaal, sociaal-emotioneel en spiritueel. Denk maar eens aan jouw relaties. Onbewust kunnen jouw overtuigingen leiden tot conflicten, doordat je bijvoorbeeld negatief reageert of snel je oordeel klaar hebt.
Negatief denkpatroon
Daarnaast zal een negatief denkpatroon ook zijn weerslag hebben op je mentale welzijn. Je bent bijvoorbeeld minder snel geneigd om nieuwe uitdagingen aan te pakken. Op het moment dat een kans zich aandient, slaan de negatieve gedachten toe en verzin je allerlei redenen waarom je iets vooral niet zou moeten doen. Bij tegenslag geef je sneller op, wat de overtuiging voedt dat je iets niet kunt. Omdat je zo gefocust bent op alles wat er aan iets mankeert, zie je de positieve kant van het verhaal niet meer. Je denkt alleen nog maar in problemen in plaats van oplossingen. Dit heeft invloed op je mentale weerbaarheid.
Zelfreflectie en krachtig zelfleiderschap staan centraal
Gezonde keuzes
Bovendien kan het gevolgen hebben voor je fysieke gezondheid. Negatieve gedachten leiden ertoe dat je minder snel gezonde keuzes maakt. Ook al had je je voorgenomen om gezonder te gaan leven, grijp je ’s avonds toch terug naar een zak chips en verkies je jouw comfortabele bank boven de sportschool. Daar blijf je nog een extra uurtje (of twee) hangen voordat je naar bed gaat, waardoor je steevast opstaat met een lamlendig gevoel. Al deze keuzes bij elkaar opgeteld zorgen ervoor dat je in een ongezond patroon blijft hangen.
Bewuste gedachten
Een gedachte sluipt er vaak in voordat je er erg in hebt. Het kan daarom in het begin moeilijk zijn om je hiervan bewust te zijn, maar door veel te blijven oefenen zal je hier meer grip op krijgen. Met coaching krijg je de nodige handvatten en begeleiding. Je gaat eerst op zoek naar de diepere oorzaken van jouw gedrag. Vervolgens ga je aan de slag om jouw drijfveren en passie te hervinden en weer stappen voorwaarts maken vanuit een proactieve mindset.
Over HOEZO?
Kun je wel wat hulp gebruiken bij gedragsverandering? HOEZO? Leefstijlcoaching & training helpt je op weg naar een vitale toekomst door een bewuste, gezonde en positieve leefstijl. Aan de hand van een vijf-dimensioneel model werk je samen met coach Sjaak Muller aan een betere balans in je leven. Zelfreflectie en krachtig zelfleiderschap staan hierbij centraal. Doordat je je bewust wordt van je eigen belemmerende gedachten, groeit je vermogen om je leven te sturen. Zo ga je mentaal, emotioneel en fysiek in je kracht staan.
-
Schiet je bij het minste of geringste uit je slof? Heb je het gevoel dat je elk moment op ontploffen staat, alsof er een bom in je tikt die elk moment af kan gaan?
-
Veel liep dit jaar anders dan je had verwacht. Plannen zijn geannuleerd, aangepast of uitgesteld. Misschien ben je door alle onrust minder productief geweest en is er weinig terechtgekomen van je goede voornemens. Dat is allemaal oké.
-
Een kind wordt geboren als een onbeschreven blad. Deze heeft later nog veel lessen te leren, ervaringen door te maken en ook tijd nodig om zich te ontwikkelen.
-
Je niet gehoord of gezien voelen maakt diepe indruk. We maken dit overal mee, in relaties en/of op het werk.
-
Je draait de kalender om naar de volgende maand. Om de naam van je zus staat een grote, rode cirkel. Nu alweer?! Juist voor één van de belangrijkste personen in jouw leven, weet je nooit een goed cadeau uit te kiezen
-
We vetten onze huid in na het douchen. We vijlen, knippen en lakken onze nagels. We gaan naar de kapper om ons haar te onderhouden.
-
Weet je stiekem wel dat je beter voor jezelf zal moeten zorgen, maar weet je niet hoe je dat moet doen? We leven tegenwoordig zo op de automatische piloot, dat we nauwelijks nog kijken naar wat wij zelf nodig hebben.
-
Een vraag aan alle moeders: hoe vaak heb je écht alleen aandacht voor jezelf? Je kan bijna niet geloven hoe weinig dat is. De hele dag door loop je namelijk op je tenen, ben je aan het rennen, vliegen en dat alles zorgt voor zoveel stress.
-
Lieve hardwerkende vrouw, ik schrijf aan jou.
-
Toen mijn moeder de diagnose ‘terminale kanker’ kreeg, was het alsof de hele bodem onder ons bestaan werd weggeslagen. Na de schok kom je als vanzelf in een rouwproces en verkeer je in standje ‘overleven’.