Geluk begint met ademen
Ze vraagt of ik haar kan helpen gelukkiger te worden. Ik haal mijn toverstokje, zeg ik glimlachend. Wat is geluk voor jou? Ik snap dat het leven niet alleen bestaat uit Instagrammomenten, verzucht ze. Gelukkig, denk ik, want ik ben het eens met psychiater Dirk de Wachter dat het soms lijkt of we met z’n allen geobsedeerd zijn door geluk.
Fokje Westerling
‘Gewone’ momenten
Ons leven moet op alle vlakken fantastisch zijn, anders is er beslist iets mis. Met vermoeidheid en depressieve symptomen tot gevolg. Verwachtingen bijstellen en genieten van ‘gewone’ momenten kan misschien helpen. En er is meer… Want waar zoek je het geluk? Hoe ga je om met minder leuke situaties en gevoelens? En welke keuzes maak je in je leven, op grond waarvan?
Een serie
Ik word gebeld door ForYou. Of ik weet dat de deadline nadert. ‘Ik kan niet kiezen uit onderwerpen!’, roep ik uit. ‘Er valt zoveel te schrijven over geluk, het kan wel een serie worden.’ Goed idee, vinden ze. Een zucht van verlichting… En die brengt me meteen bij het eerste onderwerp: de ademhaling, bron van ontspanning en energie. Een belangrijke basis voor geluk dus.
Stressvolle gedachten
Zoogdieren kunnen zich na een uitputtende jacht of een gevaarlijke ontmoeting snel ontspannen. Helaas zijn wij mensen in staat overal gevaren en tekorten te bedenken, ook als ze er niet (meer) zijn. Hierdoor blijft ons lichaam voortdurend in spanning, zelfs als we ‘rustig’ op de bank liggen. Een aanhoudende stroom stressvolle gedachten kan ervoor zorgen dat onze adem in rust dezelfde snelheid heeft als bij fietsen in volle vaart. We hebben dit zelf meestal niet in de gaten, tot er klachten komen. Lichamelijk, psychisch of allebei.
Ons leven moet op alle vlakken fantastisch zijn, anders is er beslist iets mis
Ademhaling verlengen
In rust is een ademhaling van 6 à 7 cycli per minuut (in + uit) door de neus voldoende. Tel je meer dan 10 cycli? Train jezelf dan om rustiger te ademen. Dit kun je doen door je uitademing te verlengen. Een lange(re) uitademing ontspant het zenuwstelsel. Het wordt rustiger in je hoofd, de natuurlijke veerkracht van je lichaam herstelt zich en je kunt de uitdagingen van het leven beter aan.
Tip!
Vijf minuten per dag bewust ademen kan al verschil maken. Bijvoorbeeld met een ‘vierkante’ ademhaling: 4 tellen in – 4 tellen vasthouden – 4 tellen uit – 4 tellen vasthouden. Beginnen met 3-3-3-3 kan ook. Je ademt in naar je zijkanten, waarna je buik opbolt (vermijd de neiging je schouders op te trekken en een flinke teug te nemen). Je kunt ook 4-7-8 ademen: 4 tellen in, 7 vasthouden en 8 uit. Succes!
-
Schiet je bij het minste of geringste uit je slof? Heb je het gevoel dat je elk moment op ontploffen staat, alsof er een bom in je tikt die elk moment af kan gaan?
-
Veel liep dit jaar anders dan je had verwacht. Plannen zijn geannuleerd, aangepast of uitgesteld. Misschien ben je door alle onrust minder productief geweest en is er weinig terechtgekomen van je goede voornemens. Dat is allemaal oké.
-
Een kind wordt geboren als een onbeschreven blad. Deze heeft later nog veel lessen te leren, ervaringen door te maken en ook tijd nodig om zich te ontwikkelen.
-
Je niet gehoord of gezien voelen maakt diepe indruk. We maken dit overal mee, in relaties en/of op het werk.
-
Je draait de kalender om naar de volgende maand. Om de naam van je zus staat een grote, rode cirkel. Nu alweer?! Juist voor één van de belangrijkste personen in jouw leven, weet je nooit een goed cadeau uit te kiezen
-
We vetten onze huid in na het douchen. We vijlen, knippen en lakken onze nagels. We gaan naar de kapper om ons haar te onderhouden.
-
Weet je stiekem wel dat je beter voor jezelf zal moeten zorgen, maar weet je niet hoe je dat moet doen? We leven tegenwoordig zo op de automatische piloot, dat we nauwelijks nog kijken naar wat wij zelf nodig hebben.
-
Een vraag aan alle moeders: hoe vaak heb je écht alleen aandacht voor jezelf? Je kan bijna niet geloven hoe weinig dat is. De hele dag door loop je namelijk op je tenen, ben je aan het rennen, vliegen en dat alles zorgt voor zoveel stress.
-
Lieve hardwerkende vrouw, ik schrijf aan jou.
-
Toen mijn moeder de diagnose ‘terminale kanker’ kreeg, was het alsof de hele bodem onder ons bestaan werd weggeslagen. Na de schok kom je als vanzelf in een rouwproces en verkeer je in standje ‘overleven’.