
Geluk begint met zelfcompassie
Steeds meer mensen kampen met burn-outklachten. Mensen in alle leeftijdsfasen. Denk aan de vele millennials die zich ellendig voelen, opgebrand en uitgeblust, ook al houden ze op social media de schijn op. Hoe komt dit eigenlijk? En wat helpt? Zelfcompassie draagt substantieel bij, constateren wetenschappers.
Fokje Westerling
Zelfwaardering
Decennialang gold niet zelfcompassie, maar zelfwaardering als ultieme graadmeter voor psychische gezondheid. Een lage zelfwaardering is gelinkt aan uiteenlopende psychologische problemen. Nu blijkt dat het stimuleren van een hoge(re) zelfwaardering – in opvoeding en onderwijs – eveneens tot problemen heeft geleid. Zoals toenemend narcisme en mensen die zich (online) afzetten tegen anderen om zichzelf beter te voelen. Met uitingsvormen als pesten, racisme en grenzeloze competitie. Het probleem is niet dat je waardering hebt voor jezelf, wel hoe je die verkrijgt.
Zelfcompassie
We vergelijken ons voortdurend met anderen, twijfelen of we wel goed genoeg zijn, voelen ons snel bedreigd, en zijn koortsachtig bezig met ‘meer en beter’. Een moeilijk te stillen honger, zo wijst onderzoek uit. Zelfwaardering blijkt doorgaans afhankelijk van ‘hoe doe ik het ten opzichte van anderen, en hoeveel waardering hebben anderen voor mij?’. Gevolg is dat we inwendig kunnen instorten zodra we onszelf minder voelen dan anderen, of geen waardering van anderen ervaren. Wat is een gezonder alternatief? Iets wat van binnenuit komt in plaats van buitenaf. Iets wat losstaat van ‘de ander’. Zelfcompassie.
Relatie
Bij zelfcompassie gaat het niet om het positief beoordelen van jezelf, maar om het aangaan en onderhouden van een vriendelijke relatie met jezelf. Je staat geregeld stil bij wat er in je omgaat en leert jezelf accepteren zoals je bent, ook je minder mooie en kwetsbare kanten. Die horen immers bij het menszijn.
Je ontwikkelt een innerlijke helper in plaats van een innerlijke criticus
Helper
Je opent je hart voor alles van jezelf, zoals je dat ook doet bij de mensen van wie je houdt. Je gaat met jezelf om zoals een goede vriend of vriendin met je omgaat. ‘Wat vervelend dat dit niet goed is gegaan. Ik ben er voor je. Hoe kan ik je helpen?’ En dan voor jezelf. Je ontwikkelt een innerlijke helper in plaats van een innerlijke criticus.
Goede prestaties
Werkt het ook in onze prestatiemaatschappij? Zeker. Onderzoek laat zien dat je vanuit zelfcompassie gemakkelijker tot goede prestaties komt dan vanuit de jacht op zelfwaardering. Succes!
Mini-oefening zelfcompassie
Wens jezelf iedere dag iets vriendelijks toe: ‘Ik wens mezelf …’ Geluk, gezondheid, mildheid, rust, ontspanning, succes… of iets anders dat je jezelf gunt of graag zou gunnen. Mag ik aardig zijn voor mezelf, mezelf accepteren zoals ik ben, me veilig voelen, mezelf vergeven. Vind de woorden die jij nodig hebt, op dit moment in je leven. Ook al voelt het misschien eerst onwennig. En laat deze wens een paar keer door je heengaan op het ritme van je adem. Een hele zelfcompassietraining doen? Kijk op de website!
-
Veel liep dit jaar anders dan je had verwacht. Plannen zijn geannuleerd, aangepast of uitgesteld. Misschien ben je door alle onrust minder productief geweest en is er weinig terechtgekomen van je goede voornemens. Dat is allemaal oké.
-
Als je denkt aan stoere gadgets, dan schieten motoren, gereedschap en high-tech snufjes door je hoofd. Maar laten we eerlijk zijn, zelfs de meest ruige kerels hebben een plek nodig om even op adem te komen. En nee, ik heb het niet over de sportschool. Ik heb het over de wc. Denk aan een toiletverhoging.
-
Schiet je bij het minste of geringste uit je slof? Heb je het gevoel dat je elk moment op ontploffen staat, alsof er een bom in je tikt die elk moment af kan gaan?
-
Een kind wordt geboren als een onbeschreven blad. Deze heeft later nog veel lessen te leren, ervaringen door te maken en ook tijd nodig om zich te ontwikkelen.
-
Je niet gehoord of gezien voelen maakt diepe indruk. We maken dit overal mee, in relaties en/of op het werk.
-
Je draait de kalender om naar de volgende maand. Om de naam van je zus staat een grote, rode cirkel. Nu alweer?! Juist voor één van de belangrijkste personen in jouw leven, weet je nooit een goed cadeau uit te kiezen
-
We vetten onze huid in na het douchen. We vijlen, knippen en lakken onze nagels. We gaan naar de kapper om ons haar te onderhouden.
-
Weet je stiekem wel dat je beter voor jezelf zal moeten zorgen, maar weet je niet hoe je dat moet doen? We leven tegenwoordig zo op de automatische piloot, dat we nauwelijks nog kijken naar wat wij zelf nodig hebben.
-
Een vraag aan alle moeders: hoe vaak heb je écht alleen aandacht voor jezelf? Je kan bijna niet geloven hoe weinig dat is. De hele dag door loop je namelijk op je tenen, ben je aan het rennen, vliegen en dat alles zorgt voor zoveel stress.
-
Lieve hardwerkende vrouw, ik schrijf aan jou.