veerkracht

Hoe ga jij om met tegenslagen?

Voor velen is het momenteel geen leuke tijd. Velen hebben te maken met gezondheidsproblemen, een onzekere toekomst en inkomsten, waardoor veel relaties onder druk komen te staan. We krijgen allemaal te maken met tegenslagen in het leven, van kleine en grote teleurstellingen tot grote verliezen. Je kunt moeilijke situaties en ongewenste veranderingen niet vermijden. Overeind blijven in zulke situaties valt soms niet mee. Hoe goed je hiermee kunt omgaan, wordt bepaald door je mentale veerkracht.

Omgaan met tegenslagen

Iedereen gaat op zijn eigen manier om met tegenslagen. Sommige mensen hebben de neiging om het hoofd te laten hangen. Ze lopen het liefst zo min mogelijk risico en gaan ongewenste situaties uit de weg. Anderen proberen er in elke situatie het beste van te maken en gebruik te maken van hun kracht.

Automatische reactie

Wanneer je te maken krijgt met tegenslag, ontstaat er een automatische reactie in je brein. Merk maar eens op hoe een tegenslag zich in jouw denken, voelen en handelen manifesteert. Vaak is dit een negatief gevoel, zoals frustratie, dat onbewust plaatsvindt. Toch heb je de mogelijkheid om deze reactie te veranderen en om te zetten naar actie. Je hebt zelf de regie in handen om anders te reageren. In andere woorden: om veerkrachtig te zijn.

Wat is veerkracht?

Veerkracht: wat is het eigenlijk? Vaak denken mensen dat veerkracht betekent dat je je altijd sterk moet voordoen. Dat je gewoon doorgaat, zonder dat je kwetsbaar mag zijn, of verdriet voelt. Dit hoeft niet. Ook veerkrachtige mensen ervaren emoties als angst, verdriet en boosheid. Het verschil is dat ze zich meer bewust zijn van wat in er henzelf omgaat. Daardoor gaan ze anders om met tegenslagen en staan ze vaak optimistischer in het leven. Ze laten zich minder snel uit het veld slaan en veren dus sneller terug.

Acceptatie en erkenning

De een is van nature veerkrachtiger dan de ander. Toch kan iedereen zijn veerkracht versterken. Dat doe je allereerst door de situatie én de daarbij horende gevoelens te accepteren. Erken dat er iets is gebeurd waarover je geen controle hebt en waarover je je rot voelt, zonder dat je je emoties probeert weg te drukken.

Hoe goed je omgaat met tegenslagen, wordt bepaald door je mentale veerkracht

Verander hoe je ermee omgaat

Je kunt de situatie misschien niet veranderen, maar wél hoe je ermee omgaat. Soms voelt het alsof iets het einde van de wereld is, maar blijkt het in de werkelijkheid mee te vallen. Vraag jezelf daarom af of je aannames kloppen. Bedenk wat er nog wél mogelijk is en welke stappen je kunt zetten om de situatie te verbeteren. Welke nieuwe kansen ontstaan er bijvoorbeeld als je je baan kwijtraakt?

Positief en doelbewust

Door te weten wat jij belangrijk vindt en doelbewust naar de toekomst te kijken, kun je positief en gefocust blijven bij tegenslag. Meer veerkracht begint bij de wetenschap dat je op jezelf kunt vertrouwen, dat je in staat bent om op jouw manier met moeilijke situaties om te gaan. Dat kun je doen door je kwaliteiten op een rijtje te zetten, of een voorbeeld uit het verleden aan te halen waarbij je succesvol met een tegenslag bent omgegaan.

Blijf leergierig

Ga maar eens bij jezelf na: hoe ging je in het verleden om met tegenslag, wat heb je ervan geleerd en wat kun je nu anders doen? Door bereid te blijven om te leren en vragen te stellen, kun je jezelf ontwikkelen. Welke ervaring, kwaliteiten en kennis kun je door de situatie opdoen? Alleen door te doen, door de tegenslagen aan te gaan, zal je veerkracht groter worden. Counseling kan je helpen om je kracht te vinden en het positieve te ontdekken in tegenslag, ook tijdens deze coronacrisis.

Date: 20 mei 2021