Hoe goed ken je jezelf?
Als we een nieuw apparaat kopen, lezen we eerst de gebruiksaanwijzing door om te ontdekken hoe het werkt. Maar over onszelf is er geen gebruiksaanwijzing. Waarschijnlijk denk je dat je jezelf wel ongeveer kent. Je brengt tenslotte elk moment met jezelf door. Je weet wat je wilt, nog sterker wat je niet wilt en je hebt meestal wel een idee van je sterke en zwakke punten. Maar als het erop aankomt, hoe goed ken je jezelf nou eigenlijk?
Ken uzelf
‘Ken uzelf’ is een oude uitspraak van de Griekse filosofen. Waar het op neer komt is de vraag: weet jij hoe je als mens functioneert? Door ervaring krijg je steeds meer inzicht in je gevoelens en handelingen in verschillende situaties. Maar zolang je jezelf nog niet in elke situatie hebt meegemaakt, is het lastig om vooraf te weten hoe je zult reageren. Vaak ben je je niet zo bewust van je bewegingsredenen en handel je zonder hierover na te denken. Ons drukke leven gaat alsmaar door en we nemen niet de tijd om te onderzoeken wat ten grondslag ligt aan onze keuzes.
De werkelijke ik
Want: hoe werkt ons bewustzijn eigenlijk? De wetenschappers blijven ons het antwoord schuldig. De manier waarop elk individu de wereld waarneemt is zo ongrijpbaar en uniek dat het nauwelijks te omschrijven valt. Als je je gaat verdiepen in je innerlijke beleving en ten rade gaat wat je karakter eigenlijk is, zul je merken dat het een onmogelijke opgave is. Voor de meeste mensen blijft de werkelijke ‘ik’ een raadsel.
Vergelijking met anderen
We leven immers in een sociale maatschappij en dus zijn we geconditioneerd om onszelf te vergelijken met anderen. Hierdoor komen we dikwijls in de problemen en verliezen we onszelf uit het oog. Want als je hetzelfde leven nastreeft als een ander, je prestaties vergelijkt met die van een ander, maar niet dezelfde ervaringen of gelijke kansen hebt gehad, dan kun je jezelf al gauw een minderwaardigheidsgevoel aanpraten. Daarnaast laten we ons makkelijk manipuleren door de media en verkiezen we steeds vaker iets wat ons wordt aangeboden boven hetgeen wat we eigenlijk willen of nodig hebben. Dit zijn allemaal afleidingen die ons in de weg zitten bij het vervullen van ons potentieel.
Deze ontdekkingstocht zal leiden tot een groter vermogen om te groeien
Inzicht en zelfkennis
Inzicht in je leven krijg je dus pas als je kennis hebt van jezelf. Dit kun je realiseren door diep vanbinnen na te gaan wat jouw drijfveren zijn en waar je behoefte aan hebt. Deze ontdekkingstocht binnen jezelf zal leiden tot een groter vermogen om te groeien en jezelf te ontwikkelen. Zo kom je weer in contact met je innerlijke stem. Je krijgt meer grip op je gedachten, emoties en gedragspatronen, waardoor je je leven weer kunt inrichten op een authentieke manier.
Nieuwsgierig?
Zit je vast in je leven of voel je je mentaal en fysiek niet in balans? Simona Linskens kan je als bevoegd coach helpen bij het ontwikkelen van je emotionele intelligentie om je zelfinzicht te vergroten. Je kunt bij haar terecht voor een masterclass of coachingstraject met hart-breincoherentie als uitgangspunt. Zo ga je weer leven vanuit je hart.
-
Schiet je bij het minste of geringste uit je slof? Heb je het gevoel dat je elk moment op ontploffen staat, alsof er een bom in je tikt die elk moment af kan gaan?
-
Veel liep dit jaar anders dan je had verwacht. Plannen zijn geannuleerd, aangepast of uitgesteld. Misschien ben je door alle onrust minder productief geweest en is er weinig terechtgekomen van je goede voornemens. Dat is allemaal oké.
-
Een kind wordt geboren als een onbeschreven blad. Deze heeft later nog veel lessen te leren, ervaringen door te maken en ook tijd nodig om zich te ontwikkelen.
-
Je niet gehoord of gezien voelen maakt diepe indruk. We maken dit overal mee, in relaties en/of op het werk.
-
Je draait de kalender om naar de volgende maand. Om de naam van je zus staat een grote, rode cirkel. Nu alweer?! Juist voor één van de belangrijkste personen in jouw leven, weet je nooit een goed cadeau uit te kiezen
-
We vetten onze huid in na het douchen. We vijlen, knippen en lakken onze nagels. We gaan naar de kapper om ons haar te onderhouden.
-
Weet je stiekem wel dat je beter voor jezelf zal moeten zorgen, maar weet je niet hoe je dat moet doen? We leven tegenwoordig zo op de automatische piloot, dat we nauwelijks nog kijken naar wat wij zelf nodig hebben.
-
Een vraag aan alle moeders: hoe vaak heb je écht alleen aandacht voor jezelf? Je kan bijna niet geloven hoe weinig dat is. De hele dag door loop je namelijk op je tenen, ben je aan het rennen, vliegen en dat alles zorgt voor zoveel stress.
-
Lieve hardwerkende vrouw, ik schrijf aan jou.
-
Toen mijn moeder de diagnose ‘terminale kanker’ kreeg, was het alsof de hele bodem onder ons bestaan werd weggeslagen. Na de schok kom je als vanzelf in een rouwproces en verkeer je in standje ‘overleven’.