Laat je leiden door paardencoaching!
Het valt niet altijd mee om als jonge vrouw alle rollen, die mensen van je verwachten, te vervullen. Je bent moeder, dochter, zus, werknemer en vriendin. Alles moeten bijhouden voelt niet goed, maar hoe moet het anders? Een coach kan je helpen om te leren leven vanuit je gevoel en niet vanuit je hoofd. Er ís een coach die precies spiegelt wat er in jou omgaat. Een coach van wie je veel kunt leren, namelijk… een paard!
‘Moeten’
Vandaag moet jij werken, koken, voor de kinderen zorgen en nog veel meer. Je hebt het gevoel dat alles op jouw bordje ligt. Ben jij nog wel jezelf? Durf je grenzen aan te geven? Al dat ‘moeten’ zorgt ervoor dat vrouwen zichzelf (onbewust) uit het oog verliezen. Het startsein voor een protesterend lichaam is dan gelost, een burn-out ligt al snel op de loer.
Gevoelens
‘Hoe voel je je daarbij?’ Een veelgestelde vraag, die niet altijd makkelijk te beantwoorden is. Mensen zijn gewend om na te denken over hun gevoelens, en vervolgens een gepast antwoord te geven. Probeer bij jezelf eens na te gaan hoe je je écht voelt, zonder na te denken. Leer luisteren naar je lichaam en sta stil bij wat je lijf je te vertellen heeft. Pas dan kan je komen tot de ‘kern’ en zul je ontdekken dat de energiestromen in je lichaam allemaal aan elkaar verbonden zijn.
Paardencoaching
Eigenlijk heb je een onafhankelijk iemand nodig, die jou kan coachen om jezelf zelfverzekerder te laten voelen en je helpt daar de juiste keuzes in te maken. Het klinkt misschien gek, maar met een paard als coach kun je grote stappen maken. Paarden worden niet voor niets de spiegel van de ziel genoemd. Ze voelen je feilloos aan, reageren op je en geven je helende energie. En dat alles zonder oordeel: open en eerlijk.
Het paard reageert in het hier en nu op wat het dier bij jou ervaart
Naar de kern
Michelle Kuiper is paardencoach. Ze heeft verschillende paarden die ze kan inzetten bij het coachingstraject en kan voor jou als het ware ‘vertalen’ wat het paard haar vertelt. ‘Paarden zijn meesters in non-verbale communicatie’, legt Michelle uit. ‘De eigenschappen die paarden vanuit de natuur hebben meegekregen, worden gedurende de coaching ingezet om inzichten op te doen over jezelf op het gebied van jouw gedrag, gedachten en gevoel. Het paard reageert in het hier en nu op wat het dier bij jou ervaart. Dat noem je ‘spiegelen’. Het paard helpt je hierdoor om dichter bij de kern van jouw vraag op probleem te komen en laat zien wat er bij jou speelt.’
Ervaring met paarden is niet vereist
Als coach interpreteert Michelle het gedrag van het paard en legt uit wat dit betekent. ‘Door middel van het stellen van vragen begeleid ik je in het nadenken over de betekenis van het gedrag voor jou en mogelijke inzichten of oplossingen. Het maakt niet uit of je ervaring met paarden hebt en we kunnen dit traject zelfs ingaan wanneer je bang bent voor deze dieren. Dat bespreken we allemaal vooraf tijdens een intakegesprek. Gemiddeld zijn er drie tot vijf sessies nodig om jou op weg te helpen.’
-
Schiet je bij het minste of geringste uit je slof? Heb je het gevoel dat je elk moment op ontploffen staat, alsof er een bom in je tikt die elk moment af kan gaan?
-
Veel liep dit jaar anders dan je had verwacht. Plannen zijn geannuleerd, aangepast of uitgesteld. Misschien ben je door alle onrust minder productief geweest en is er weinig terechtgekomen van je goede voornemens. Dat is allemaal oké.
-
Een kind wordt geboren als een onbeschreven blad. Deze heeft later nog veel lessen te leren, ervaringen door te maken en ook tijd nodig om zich te ontwikkelen.
-
Je niet gehoord of gezien voelen maakt diepe indruk. We maken dit overal mee, in relaties en/of op het werk.
-
Je draait de kalender om naar de volgende maand. Om de naam van je zus staat een grote, rode cirkel. Nu alweer?! Juist voor één van de belangrijkste personen in jouw leven, weet je nooit een goed cadeau uit te kiezen
-
We vetten onze huid in na het douchen. We vijlen, knippen en lakken onze nagels. We gaan naar de kapper om ons haar te onderhouden.
-
Weet je stiekem wel dat je beter voor jezelf zal moeten zorgen, maar weet je niet hoe je dat moet doen? We leven tegenwoordig zo op de automatische piloot, dat we nauwelijks nog kijken naar wat wij zelf nodig hebben.
-
Een vraag aan alle moeders: hoe vaak heb je écht alleen aandacht voor jezelf? Je kan bijna niet geloven hoe weinig dat is. De hele dag door loop je namelijk op je tenen, ben je aan het rennen, vliegen en dat alles zorgt voor zoveel stress.
-
Lieve hardwerkende vrouw, ik schrijf aan jou.
-
Toen mijn moeder de diagnose ‘terminale kanker’ kreeg, was het alsof de hele bodem onder ons bestaan werd weggeslagen. Na de schok kom je als vanzelf in een rouwproces en verkeer je in standje ‘overleven’.