Mindfulness: bewust in het hier en nu leven
Tijd is vluchtig. Een veel gehoorde uitspraak is: ‘Hoe ouder ik word, hoe sneller de tijd lijkt te gaan’. Misschien komt dat wel omdat we het steeds drukker krijgen. Bijna iedere minuut van de dag zijn we wel ergens mee bezig of komt er informatie op ons af via het beeldscherm van de telefoon, tablet, computer of televisie. Dat zorgt ervoor dat ons hoofd overuren draait, en vaak al weer een paar stappen verder is dan waar we mee bezig zijn.
Multitasken
Het liefst zijn we ook nog met meerdere dingen tegelijk bezig: terwijl je eten kookt en je ene hand gebruikt om in de pan te roeren, scrol je met je andere hand over het beeldscherm van je telefoon om je social media te checken én luister je naar je dochter die vertelt wat ze die dag op school heeft beleeft. Multitasken. We zijn er een ster in geworden. Maar of dat ons leven nu zoveel meerwaarde geeft …
Stress
Al die informatie die op ons afkomt, zorgt voor stress. Er is immers geen moment van ontspanning meer. We staan bijna altijd ‘aan’ en nemen nauwelijks nog de rust om met volle aandacht te ervaren waar we mee bezig zijn. Genieten van de geuren die uit een pan met voedzaam eten komen of alle tijd en aandacht geven aan het verhaal van een ander. Nee, we rennen maar door en merken zelfs de vele signalen die ons lichaam afgeeft niet meer op.
Terug naar de basis
Veel mensen worden zich hiervan pas bewust wanneer het helemaal misgaat. Wanneer ze opgebrand zijn of zich steeds depressiever voelen door de malende gedachten die ze niet meer kunnen stoppen. En toch is het zo eenvoudig. Het is slechts een kwestie van terug naar de basis. Ontspannen en onze volle aandacht op één ding tegelijk richten.
Mindfulness
En dat omschrijft precies wat mindfulness is. Voor wie lang op de automatische piloot heeft geleefd en zich altijd volop stortte in de ratrace van het leven zal het in het begin wennen zijn om zich deze techniek eigen te maken. Maar het biedt zoveel winst. Er komt weer rust als je je richt op het moment. Op het ‘nu’. Door het gewoon te ervaren, zonder oordeel. Opkomende gedachten te observeren en weer los te laten.
Er komt weer rust als je je richt op het moment
Balans
Mindfulness zorgt voor een beter balans tussen lichaam en geest. Het vermindert stress. Het is een oase in een hectische wereld waarin we ons even kunnen terugtrekken. Niet wereldvreemd of zweverig, maar juist heel down-to-earth om je lichaam te ontspannen van alle dagelijkse prikkels en stress, al die malende gedachten uit te zetten en weer focus te krijgen op wat er écht toe doet. In mijn praktijk Visiemotion geef ik hierin trainingen voor zowel beginners als gevorderden.
Toepassingen
Mindfulness helpt bij:
- concentratieproblemen
- slapeloosheid
- depressies
- angst
- relatieproblemen
- pijn
- omgang met verschillende emoties
Vergoeding
Als gecertificeerd categorie 1 trainer geef ik cursussen in mindfulness. Ik ben aangesloten bij de VMBN (Vereniging Mindfulness Based Trainers Nederland en Vlaanderen). Mindfulness kan in de meeste gevallen gedeeltelijk vergoed worden vanuit het aanvullende pakket. Informeer bij je zorgverzekering of jij voor een vergoeding in aanmerking komt.
-
Schiet je bij het minste of geringste uit je slof? Heb je het gevoel dat je elk moment op ontploffen staat, alsof er een bom in je tikt die elk moment af kan gaan?
-
Veel liep dit jaar anders dan je had verwacht. Plannen zijn geannuleerd, aangepast of uitgesteld. Misschien ben je door alle onrust minder productief geweest en is er weinig terechtgekomen van je goede voornemens. Dat is allemaal oké.
-
Een kind wordt geboren als een onbeschreven blad. Deze heeft later nog veel lessen te leren, ervaringen door te maken en ook tijd nodig om zich te ontwikkelen.
-
Je niet gehoord of gezien voelen maakt diepe indruk. We maken dit overal mee, in relaties en/of op het werk.
-
Je draait de kalender om naar de volgende maand. Om de naam van je zus staat een grote, rode cirkel. Nu alweer?! Juist voor één van de belangrijkste personen in jouw leven, weet je nooit een goed cadeau uit te kiezen
-
We vetten onze huid in na het douchen. We vijlen, knippen en lakken onze nagels. We gaan naar de kapper om ons haar te onderhouden.
-
Weet je stiekem wel dat je beter voor jezelf zal moeten zorgen, maar weet je niet hoe je dat moet doen? We leven tegenwoordig zo op de automatische piloot, dat we nauwelijks nog kijken naar wat wij zelf nodig hebben.
-
Een vraag aan alle moeders: hoe vaak heb je écht alleen aandacht voor jezelf? Je kan bijna niet geloven hoe weinig dat is. De hele dag door loop je namelijk op je tenen, ben je aan het rennen, vliegen en dat alles zorgt voor zoveel stress.
-
Lieve hardwerkende vrouw, ik schrijf aan jou.
-
Toen mijn moeder de diagnose ‘terminale kanker’ kreeg, was het alsof de hele bodem onder ons bestaan werd weggeslagen. Na de schok kom je als vanzelf in een rouwproces en verkeer je in standje ‘overleven’.