paardencoaching

Niet lekker in je vel? Paardencoaching helpt!

Je bent op een punt beland, waarbij je niet goed weet welke kant je op moet. Is het verstandig om je studie af te maken of switch je toch naar een andere opleiding? Je bent onzeker of de baan die je hebt wel écht bij je past. Sinds het bedrijf waar jij voor werkt gefuseerd is met de voormalige concurrent, boks jij op tegen de spanningen die jij op je werk ervaart. Door al die keuzes en veranderingen zit jij niet lekker in je vel. Hoe moet je daarmee omgaan? Paardencoaching helpt!

Janneke Bergeijk

Acceptatie

Als je je onzeker voelt, maar dat niet wilt laten merken, kun je de mensen in je omgeving vaak nog wel om de tuin leiden, maar een paard prikt daar zo doorheen. Een paard merkt dat je niet ‘echt’ bent en laat dat in zijn gedrag zien door je als het ware een spiegel voor te houden. Het mooie is dat een paard daarbij niet oordeelt, maar hij reageert wel op je. En dan kun je nog zo je best doen om vol te houden dat het prima met je gaat, maar je hart blijft wat anders zeggen. Het paard laat precies zien hoe jij ervoor staat. Pas als je dát accepteert, kun je weer verder.

Nieuwe inzichten

Zo coachte ik laatst een onderwijzeres. Ze zat duidelijk niet lekker in haar vel en voelde zich onzeker over haar kunnen. Op school vonden er intern wijzigingen plaats en ze moest op een andere locatie gaan werken. Ze was er absoluut niet zeker van of ze daar wel klaar voor was. Tijdens de paardencoaching werd duidelijk, ook voor haarzelf, waar de knelpunten lagen. Ineens viel het kwartje en kwam ze tot nieuwe inzichten.

Studiehopper

Of die twintiger die twijfelde over zijn studie. Hij was al heel lang aan het ‘studiehoppen’, maar had het gevoel dat hij nog steeds niet goed op zijn plek zat. Nu ben ik geen studiebegeleider, maar samen met mijn paarden kon ik hem wel inzicht bieden waarom dit patroon zich steeds voordeed. Het had te maken met hoe hij reageerde wanneer hij tegen zaken aanliep die hij lastig vond. Dan gooide hij het bijltje erbij neer en was de motivatie om de studie af te maken ver te zoeken. De paardencoaching was voor hem best confronterend, maar maakte wel veel duidelijk. Het bood handvatten om nu eindelijk eens een studie af te maken.

De helende kracht van paardencoaching helpt je opnieuw op weg

Ondersteuning in traject

Ik behandel ook regelmatig cliënten die te maken hebben met PTSS: een posttraumatische stressstoornis. Dan is de sessie er vooral op gericht om te leren hoe ze moeten reageren wanneer een ander over hun grenzen heen gaat en rust te creëren om uitbarstingen van woede en agressie te voorkomen. Om deze mensen te ondersteunen in het traject is paardencoaching zo’n waardevolle manier om weer sterker te worden.

Paardencoaching

Elke keer weer ben ik geraakt wanneer ik getuige mag zijn van de helende kracht die van paardencoaching uitgaat. Mensen die zich kwetsbaar opstellen, zich openstellen en tot nieuwe inzichten komen waarmee ze verder kunnen. Mensen die je krachtig ziet worden en weer lekkerder in hun vel zitten. Dat alleen al maakt dit werk zó fijn om te doen!

Datum: 07 maart 2019