Niet lekker in je vel? Paardencoaching helpt!
Je bent op een punt beland, waarbij je niet goed weet welke kant je op moet. Is het verstandig om je studie af te maken of switch je toch naar een andere opleiding? Je bent onzeker of de baan die je hebt wel écht bij je past. Sinds het bedrijf waar jij voor werkt gefuseerd is met de voormalige concurrent, boks jij op tegen de spanningen die jij op je werk ervaart. Door al die keuzes en veranderingen zit jij niet lekker in je vel. Hoe moet je daarmee omgaan? Paardencoaching helpt!
Janneke Bergeijk
Acceptatie
Als je je onzeker voelt, maar dat niet wilt laten merken, kun je de mensen in je omgeving vaak nog wel om de tuin leiden, maar een paard prikt daar zo doorheen. Een paard merkt dat je niet ‘echt’ bent en laat dat in zijn gedrag zien door je als het ware een spiegel voor te houden. Het mooie is dat een paard daarbij niet oordeelt, maar hij reageert wel op je. En dan kun je nog zo je best doen om vol te houden dat het prima met je gaat, maar je hart blijft wat anders zeggen. Het paard laat precies zien hoe jij ervoor staat. Pas als je dát accepteert, kun je weer verder.
Nieuwe inzichten
Zo coachte ik laatst een onderwijzeres. Ze zat duidelijk niet lekker in haar vel en voelde zich onzeker over haar kunnen. Op school vonden er intern wijzigingen plaats en ze moest op een andere locatie gaan werken. Ze was er absoluut niet zeker van of ze daar wel klaar voor was. Tijdens de paardencoaching werd duidelijk, ook voor haarzelf, waar de knelpunten lagen. Ineens viel het kwartje en kwam ze tot nieuwe inzichten.
Studiehopper
Of die twintiger die twijfelde over zijn studie. Hij was al heel lang aan het ‘studiehoppen’, maar had het gevoel dat hij nog steeds niet goed op zijn plek zat. Nu ben ik geen studiebegeleider, maar samen met mijn paarden kon ik hem wel inzicht bieden waarom dit patroon zich steeds voordeed. Het had te maken met hoe hij reageerde wanneer hij tegen zaken aanliep die hij lastig vond. Dan gooide hij het bijltje erbij neer en was de motivatie om de studie af te maken ver te zoeken. De paardencoaching was voor hem best confronterend, maar maakte wel veel duidelijk. Het bood handvatten om nu eindelijk eens een studie af te maken.
De helende kracht van paardencoaching helpt je opnieuw op weg
Ondersteuning in traject
Ik behandel ook regelmatig cliënten die te maken hebben met PTSS: een posttraumatische stressstoornis. Dan is de sessie er vooral op gericht om te leren hoe ze moeten reageren wanneer een ander over hun grenzen heen gaat en rust te creëren om uitbarstingen van woede en agressie te voorkomen. Om deze mensen te ondersteunen in het traject is paardencoaching zo’n waardevolle manier om weer sterker te worden.
Paardencoaching
Elke keer weer ben ik geraakt wanneer ik getuige mag zijn van de helende kracht die van paardencoaching uitgaat. Mensen die zich kwetsbaar opstellen, zich openstellen en tot nieuwe inzichten komen waarmee ze verder kunnen. Mensen die je krachtig ziet worden en weer lekkerder in hun vel zitten. Dat alleen al maakt dit werk zó fijn om te doen!
-
Schiet je bij het minste of geringste uit je slof? Heb je het gevoel dat je elk moment op ontploffen staat, alsof er een bom in je tikt die elk moment af kan gaan?
-
Veel liep dit jaar anders dan je had verwacht. Plannen zijn geannuleerd, aangepast of uitgesteld. Misschien ben je door alle onrust minder productief geweest en is er weinig terechtgekomen van je goede voornemens. Dat is allemaal oké.
-
Een kind wordt geboren als een onbeschreven blad. Deze heeft later nog veel lessen te leren, ervaringen door te maken en ook tijd nodig om zich te ontwikkelen.
-
Je niet gehoord of gezien voelen maakt diepe indruk. We maken dit overal mee, in relaties en/of op het werk.
-
Je draait de kalender om naar de volgende maand. Om de naam van je zus staat een grote, rode cirkel. Nu alweer?! Juist voor één van de belangrijkste personen in jouw leven, weet je nooit een goed cadeau uit te kiezen
-
We vetten onze huid in na het douchen. We vijlen, knippen en lakken onze nagels. We gaan naar de kapper om ons haar te onderhouden.
-
Weet je stiekem wel dat je beter voor jezelf zal moeten zorgen, maar weet je niet hoe je dat moet doen? We leven tegenwoordig zo op de automatische piloot, dat we nauwelijks nog kijken naar wat wij zelf nodig hebben.
-
Een vraag aan alle moeders: hoe vaak heb je écht alleen aandacht voor jezelf? Je kan bijna niet geloven hoe weinig dat is. De hele dag door loop je namelijk op je tenen, ben je aan het rennen, vliegen en dat alles zorgt voor zoveel stress.
-
Lieve hardwerkende vrouw, ik schrijf aan jou.
-
Toen mijn moeder de diagnose ‘terminale kanker’ kreeg, was het alsof de hele bodem onder ons bestaan werd weggeslagen. Na de schok kom je als vanzelf in een rouwproces en verkeer je in standje ‘overleven’.