Werken aan een nieuw begin
Een nieuw begin… We hebben er allemaal mee te maken. Het leven is één grote opeenvolging van veranderingen, met veel ‘loslaten’ en veel ‘opnieuw beginnen’. Ellen Huiberts van Matau Training & Coaching: ‘Je kunt naar ‘nieuw begin’ in mijn beleving grofweg op twee manieren kijken: 1. Bewust nieuw begin en 2. Ongewenst nieuw begin.’
Bewust nieuw begin
Ellen: ‘De bewuste en vaak zelfgekozen nieuwe beginnen zijn vooral omkleed met rituelen en gebruiken. Denk aan een huwelijk, de geboorte van een kind, samenwonen, je eerste werkdag. We vieren dit op een wijze waarop we de nieuwe start markeren. Dit soort nieuwe beginnen ervaren we als positief, plezierig en fijn. Aan dit soort nieuwe beginnen zijn ook vaak toekomstperspectief en dromen verbonden. De verandering integreren we meestal moeiteloos in onze identiteit en zelfbeeld.’
Ongewenst nieuw begin
‘De onbewuste nieuwe beginnen zijn vaak niet zelfgekozen. Het leven overkomt je en je raakt even alle zekerheden kwijt. Je kunt denken aan heftige ziekte, ontslag, een scheiding of verlies van een dierbare. Je leven staat even stil, en alhoewel je weet dat je door moet, is dat vaak ook een uitdaging. Het accent ligt hierbij op leren leven met het ervaren van verlies en de opbouw van het nieuwe. Er is nauwelijks aandacht voor de impact op wie je bent.’
Emotioneel
‘Uit eigen ervaring merkte ik in het ziekenhuis dat dagelijks 4 keer mijn temperatuur, pijnervaring en bloeddruk werden gemeten, maar er is door verplegend personeel nooit gevraagd naar wat deze gebeurtenis met mij deed. Maar daar zat mijn werkelijke pijn, op een diep emotioneel vlak. Vanuit mijn NLP-opleiding weet ik dat dit soort ingrijpende gebeurtenissen een naam hebben. We noemen dat een ‘SEG’: Significant Emotionele Gebeurtenis. Het zet alles op zijn kop: je identiteit, zelfbeeld en waardensysteem. Het opbouwen van ‘nieuw’ is een proces, en het goede nieuws is: daar kun je hulp bij krijgen!’
‘Het leven overkomt je en je raakt even alle zekerheden kwijt’
Ondersteuning bij ongewenst nieuw begin
Ellen Huiberts van Matau Training & Coaching is ervarings- en inhoudsdeskundige in het begeleiden van mensen bij een ongewenst nieuw begin. Aan de ene kant is er ruimte voor het afronden van het oude: een rouw- en acceptatieproces. Aan de andere kant is er aandacht voor de opbouw van je nieuwe identiteit, het uitreiken naar buiten en je plek weer innemen. Het is een complex en ingrijpend persoonlijk proces, waarin je je vaak eenzaam en onbegrepen voelt.
Acceptatie
Ellen geeft je de steun en support en helpt je de weg te vinden naar een nieuw begin. Je dierbaren leven met je mee en komen met hun oplossingen en adviezen of vertellen je om het gewoon maar te accepteren. Niemand vertelt daarbij hoe je dat proces kunt starten. Echter… ‘accepteren’ is een werkwoord, tijd je hulpbron en door aan de juiste pijlers te werken, ontstaan acceptatie en een echt nieuw begin. De pijlers waar jullie onder andere aan werken, zijn zelfbeeld, zelfregie, toekomstperspectief en bestaansrecht. En wanneer de tijd rijp is, vier je een bewust nieuw begin met je zelfgekozen ritueel. Neem contact op voor een vrijblijvende kennismaking.
-
Schiet je bij het minste of geringste uit je slof? Heb je het gevoel dat je elk moment op ontploffen staat, alsof er een bom in je tikt die elk moment af kan gaan?
-
Veel liep dit jaar anders dan je had verwacht. Plannen zijn geannuleerd, aangepast of uitgesteld. Misschien ben je door alle onrust minder productief geweest en is er weinig terechtgekomen van je goede voornemens. Dat is allemaal oké.
-
Een kind wordt geboren als een onbeschreven blad. Deze heeft later nog veel lessen te leren, ervaringen door te maken en ook tijd nodig om zich te ontwikkelen.
-
Je niet gehoord of gezien voelen maakt diepe indruk. We maken dit overal mee, in relaties en/of op het werk.
-
Je draait de kalender om naar de volgende maand. Om de naam van je zus staat een grote, rode cirkel. Nu alweer?! Juist voor één van de belangrijkste personen in jouw leven, weet je nooit een goed cadeau uit te kiezen
-
We vetten onze huid in na het douchen. We vijlen, knippen en lakken onze nagels. We gaan naar de kapper om ons haar te onderhouden.
-
Weet je stiekem wel dat je beter voor jezelf zal moeten zorgen, maar weet je niet hoe je dat moet doen? We leven tegenwoordig zo op de automatische piloot, dat we nauwelijks nog kijken naar wat wij zelf nodig hebben.
-
Een vraag aan alle moeders: hoe vaak heb je écht alleen aandacht voor jezelf? Je kan bijna niet geloven hoe weinig dat is. De hele dag door loop je namelijk op je tenen, ben je aan het rennen, vliegen en dat alles zorgt voor zoveel stress.
-
Lieve hardwerkende vrouw, ik schrijf aan jou.
-
Toen mijn moeder de diagnose ‘terminale kanker’ kreeg, was het alsof de hele bodem onder ons bestaan werd weggeslagen. Na de schok kom je als vanzelf in een rouwproces en verkeer je in standje ‘overleven’.