
‘Ik doe Pink Boxing al sinds het prille begin’
Kirsten (38) vertelt: ‘Na twee zwangerschappen merkte ik dat mijn lijf en met name mijn bekken aan het verslappen waren. Hoewel ik van nature geen sportief iemand ben, wist ik dat ik in actie moest komen en moest gaan sporten. Iets met boksen sprak me wel aan. Maar dan niet meteen het heftige kickboksen. Ik denk dat je zoiets moet doen als je jong bent, en daar het lijf en de ambitie voor hebt. Pink Boxing leek me wel wat. Dit leek me wat laagdrempeliger, mede omdat het speciaal iets voor vrouwen was.’
‘Is dit het?’
‘Ik ben iemand die de lat graag hoog legt, en aangepakt wil worden. Na de eerste les had ik wel zoiets van: ‘Is dit het?’ Maar dat bleek slechts toeval te zijn. Want de lessen die ik daarna volgde, waren een stuk minder mild! Hoe een gemiddelde les eruit ziet? Je begint met twee rondjes hardlopen. Ondertussen legt de trainer al wat spullen klaar. Als iedereen is ingelopen, begint de training. Hierin wordt er afgewisseld met boxing en krachttraining. De oefeningen worden goed opgebouwd: ze beginnen licht, en worden daarna steeds dynamischer. Dan begin je bijvoorbeeld met een directe stoot, die wordt uitgebreid met bijvoorbeeld een opstoot waarna de tegenstander met haar handschoen over mijn hoofd moet zwaaien. Daardoor maak je meteen een squad. In alle gevallen sla je niet elkaar, maar op elkaars handschoen.’
Bij de les houden
‘Soms ga je met zijn tweeën aan de slag, soms ook in een groepje van drie of vier personen. Met de krachttraining kun je je hele lijf trainen: buik, benen, billen, armen. Ook wordt er weleens gebruik gemaakt van gymtoestellen zoals touwtje springen, rope slam en medicijnballen. Tijdens het uitvoeren van de oefeningen loopt de trainer rond. Hij of zij zorgt ervoor dat je de oefeningen goed uitvoert, onder andere door op je houding te letten en je te corrigeren als dat nodig is. Naast het feit dat ze je dus goede tips en aanwijzingen geven, hebben de trainers bij Pink Boxing nog iets gemeen. Ze zijn er in getraind om mensen goed aan te pakken. En soms is dat nou eenmaal nodig, met al die kibbelende en kletsende vrouwen. Ze drillen je niet hoor. Maar met hun enthousiasme en hun aanmoedigingen als ‘Kom op dames, nu even knallen!’ weten ze je bij de les te houden.’
Genoeg afwisseling
‘Ik train nu één keer per week: prima te combineren met mijn leven als moeder. Ik heb mijn zoon trouwens ook weleens meegenomen naar een training; toen mocht hij de muziek bedienen. Vond hij prachtig. En tijdens de schoolvakanties vinden de trainingen buiten plaats, in het Stadspark. We doen boxoefeningen op de jeu-de-boulesbaan. En we doen krachttraining aan de reling van de vijver, en andere bootcamp-achtige oefeningen. Genoeg afwisseling dus! Na elke les merk ik dat ik echt iets gedaan heb. Daarna is het tijd voor mij om op de bank te ploffen met een kopje thee of koffie, en lekker te genieten van een intensieve training.’
Geen nummertje
‘Inmiddels train ik bijna net zolang als dat Pink Boxing bestaat: vier jaar. En dat doe ik nog steeds met plezier. Het sporten vind ik leuk, maar het is meer dan dat. Ook het sociale aspect speelt mee. Zo heb ik een boksmaatje ontmoet, en kan ik het ook met de rest van de dames goed vinden. Het zijn allemaal leuke types. Door de tijd heen heb ik dus echt iets opgebouwd. Ook het enthousiasme van de trainers maakt dat ik er met plezier heen blijf gaan. In tegenstelling tot een massale en onpersoonlijke sportschool, is dit wat kleinschaliger. Hier voel je je geen nummertje, en krijg je goede persoonlijke begeleiding. Ja, ik denk dat ik nog wel even blijf doorgaan!’
-
Cadeaus geven aan een ander is leuker dan er zelf één krijgen, althans dat zeggen veel mensen. Dat is op het gebied van materiële zaken vaak ook zeker het geval, maar waar het gaat om echte duurzame investeringen is het vooral belangrijk om deze jezelf cadeau te doen. Hier gaan namelijk jijzelf maar ook je omgeving profijt van hebben.
-
Iedereen is weleens moe. Maar wat als je energieniveau continu op het laagste pitje staat en de vermoeidheid je dagelijks leven gaat beïnvloeden?
-
Het lijkt wel alsof stress tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld is. En een beetje stress is ook gezond. Dat klinkt misschien gek, maar tot op zekere hoogte is stress echt niet erg.
-
Toe aan rust en balans? Op zijn tijd kan iedereen wel hun ontspanning gebruiken. Even resetten en weer fris en fruitig voor de dag komen.
-
Je hebt stress, zit niet lekker in je vel of het leven passeert je sneller dan jij kunt bijhouden. Je hebt vast weleens gehoord van mindfulness, maar wat is dat nou eigenlijk?
-
Bij een spiritueel coach of een medium denk je misschien aan zweverige types en geitenwollen sokken. En ja, die zijn er zeker. Maar het kan ook anders! Christine (52) had het gevoel dat ze vastliep in haar leven.
-
Heel geleidelijk of plotseling hangt er een donkere wolk boven je hoofd die maar niet weg wil. Opstaan, het huis schoonmaken, werk en uiterlijke verzorging kunnen je niets meer schelen.
-
Op een dag verwerken we talloze prikkels tijdens werk. Collega’s die telefoneren, het geluid van het koffiezetapparaat, personen die luidruchtig overleggen, je neemt het allemaal in je op. Wanneer je het allemaal optelt, kunnen al deze prikkels soms te veel worden.
-
Veel mensen vinden het lastig om van zichzelf te houden. Dat komt vaak doordat ze zich laten leiden door de verwachtingen van hun omgeving of de eisen van de maatschappij. Dat gold in ieder geval voor Susan (39). Ze had het gevoel de perfecte werknemer, partner en ouder te moeten zijn.
-
Het is wel weer even wennen. Was je net een beetje gewend aan het leven met beperkingen, kregen we na twee jaar weer ons oude en vertrouwde leven van daarvóór weer terug.