
Sportscholen zijn weer open: zo bouw je je conditie weer op!
Eindelijk is het zover: de sportscholen zijn weer open. Er is geen excuus meer om stil te zitten. Je kunt weer verder werken aan je goede voornemens: afvallen en een fit lichaam kweken. Na maandenlang thuiswerken, bankhangen en Netflixen is de kans groot dat je niet meer in topconditie bent. Je bent dan misschien bang dat al je harde werk vóór de lockdown voor niets is geweest. Volg daarom deze tips op om weer makkelijker in je ritme te komen.
Routine oppakken
Zijn de coronakilo’s eraan gevlogen en heb je er weinig aan gedaan om je conditie op peil te houden, dan kan het in het begin zwaar zijn om weer in beweging te komen. Sta je te popelen om je oude routine weer op te pakken, dan kun je hier beter even mee wachten. Na een lange periode van inactiviteit is het veel beter om je ritme geleidelijk op te bouwen om blessures (en frustraties) te voorkomen. Je wilt immers niet dat je weer wekenlang aan de bank gekluisterd bent door blessures.
Blessures voorkomen
Ga dus niet gelijk op volle kracht aan de apparaten hangen, om spierschade te voorkomen. Als je je spieren veel belast, moeten ze hiervan eerst herstellen voordat je spieren kunnen groeien. Wanneer je niet voldoende rust neemt tussen trainingen, kan dit leiden tot blijvende blessures. Begin daarom in een langzaam tempo, train niet te zwaar en houd de training kort. Neem daarnaast voldoende rust tussen de oefeningen. Let met name op de onderrug, want die is na drie maanden thuiszitten een stuk stijver geworden.
Spiergeheugen
Maar hoelang duurt het nou voordat je weer op je oude niveau komt? Dit ligt aan de mate van activiteit. Als je drie maanden stil hebt gezeten, zal het ongeveer even lang duren om weer op je oude niveau te komen. Heb je minimaal 1 keer per week getraind, dan is je conditie waarschijnlijk redelijk behouden gebleven. Wanneer je een lange periode hard getraind hebt, kun je hier wel 5 tot 10 jaar van profiteren. Dit komt doordat de spiervezels door training meer celkernen aanmaken, die vervolgens niet meer verdwijnen, ook niet als je een tijdlang stopt met trainen. Als je vroeger gesport hebt, kom je daarnaast sneller op kracht dankzij het motorisch geheugen.
Het kweken van een fit lichaam en een goede conditie
Ondersteunende voeding
Wanneer je weer een actieve levensstijl gaat volgen, heeft je lichaam ook andere behoeften. Zo heb je meer rust en voedingsstoffen nodig. Voor een beter spierherstel kun je het beste meer eiwitten eten, zoals extra kwark, yoghurt, melk, kipfilet, tofu of noten. Wil je spieren kweken, laat de alcohol dan staan. Om conditie op te bouwen, heb je meer energie nodig in de vorm van koolhydraten. Eet bijvoorbeeld wat meer volkoren granen en fruit. Houd hierbij je calorieverbruik wel in de gaten. Wanneer je meer gaat bewegen, maar hetzelfde blijft eten, zul je bij het afvallen weinig resultaat zien.
Over a Love 4 Health
Wil jij op een gezonde manier afvallen, of kun je wel wat voedingstips gebruiken bij het sporten? A Love 4 Health voorziet je graag van voedingsadvies op maat dat bij jouw leefstijl past. Je leert een goede balans te creëren in je actieve levensstijl, zodat je sneller calorieën verbrandt. Zo ga je automatisch gezonde keuzes maken en kun je met een gerust hart toewerken naar een fit lichaam.
-
De dag is nog niet halverwege en je hebt alweer moeite met concentreren. Je sluit je ogen en drukt je handen tegen je slapen, maar ook dat verlicht de pijn niet.
-
Stel je voor: je struint het internet af naar manieren om kilo’s kwijt te raken. Of je vriendin meent de heilige graal te hebben om af te vallen. Maar dan moet je oppassen dat je niet gaat jojo’en… Zoveel kleine lettertjes.
-
Artrose is een chronische gewrichtsaandoening die veel voorkomt: zo’n miljoen mensen in Nederland hebben er last van. Bij artrose wordt het kraakbeen een beetje dunner en er komen wat scheurtjes in, maar daar heb je nog niet zoveel last van. De last komt door de manier waarop het gewricht erop reageert. Soms door wat kleine ontstekingen en door oedeem.
-
Logopedische zorg kan geboden worden op elk moment in de levensloop, op elke leeftijd. Logopedie is de zorg voor problemen die er zijn op het gebied van taal, spraak, stem, gehoor en slikken. De doelgroep die de logopedist het meest ziet, is de groep kinderen in de leeftijd van 2,5 tot 7 jaar.
-
Als een molletje lig je daar dan. Ogen dicht en opgerold, met de deken om je heen gevouwen in een donkere, stille kamer. Door de dag heen voel je het erger worden. Het begint vooraan je hoofd en verspreidt zich met de uren naar je hele hoofd en nek.
-
‘We merken dat deze kinderen het vervelend vinden dat ze ‘anders’ zijn dan hun leeftijdgenoten’, zegt diëtiste Ingeborg Schoof van diëtistenpraktijk Alimentum. ‘Ze komen minder goed mee met gym en worden soms gepest. Ze zijn dan meestal wel gemotiveerd om iets aan hun gewicht te doen. In onze praktijk hebben we volop expertise om deze kinderen te helpen.
-
Diëten zijn voor jou helaas bekend terrein. Je hebt in de loop der jaren van alles geprobeerd, maar het resultaat bleef uit. Nog steeds vergezellen de overtollige kilo’s jou overal waar je gaat.
-
Vaak wordt er wat makkelijk over gedaan: ‘Afvallen is gewoon een kwestie van minder eten en meer bewegen.’ Vooral door de mensen die zelf niet te maken hebben gehad met overgewicht.
-
Druk, druk, druk. Het leven van een werkende moeder bestaat uit veel verschillende taken: de kinderen naar school brengen, snel doorcrossen naar het werk en bij thuiskomst meteen eten klaarmaken. Het is erg moeilijk om momenten van rust te vinden tussen de vele dagelijkse taken door.
-
Mineralen: de aarde zit er vol mee. Wij ook.