
Training en voeding gaan hand in hand
Als recreatief sporter of sporter op professioneel niveau, ben jij wekelijks (of zelfs dagelijks) bezig met beweging. Misschien ga jij naar de sportschool om daar met gewichten te trainen, doe je fitnesslessen, of train je voor een marathon. Toch voel jij je gedurende of na je work-out geregeld vermoeid, slap en energieloos. Heb je er weleens bij stilgestaan dat wat jij eet en drinkt hier een rol bij speelt? De combinatie training en voeding is enorm belangrijk!
Nathalie Barkmeijer
Training en voeding
Stel je voor: je traint twee keer per week. Is jouw voedingspatroon in de basis goed, dan zijn er in principe geen aanpassingen nodig. Als je traint met een specifiek doeleinde, dan is het wél verstandig om je voeding aan te passen. Bijvoorbeeld als je wilt afvallen, een goede tijd wilt lopen tijdens een marathon of als je veel krachttraining doet. Dat begeleiding hierbij geen overbodige luxe is, merk ik in de praktijk. Zo geef ik workshops over voeding voor marathonlopers. Wat ik daar zie, verbaast mij soms. Het voedingspatroon van de marathonlopers is vaak al in de basis slecht en ongezond. In aanloop van de marathon maken ze vervolgens ook niet de juiste aanpassingen, die écht nodig zijn. Zij zijn over het algemeen bezig met trainen, trainen en nog eens trainen. Voeding is slechts bijzaak. Dit leidt tot grote tekorten in het lichaam, en dat heeft invloed op de sportprestaties. Zelf heb ik mijn man begeleid op het gebied van voeding. Hij was aan het trainen voor de marathon in Tokio, en moest eigenlijk nog wat kilo’s kwijt. Dat hij wél zijn gewicht, maar niet zijn energie kwijtraakte, heeft met de juiste voedingsaanpassingen te maken.
Brandstof voor je lichaam
Als voedingscoach probeer ik natuurlijk zelf ook dingen. Zo merkte ik dat mijn darmen sterk reageerden op vlees en zuivel, waardoor ik deze producten niet meer eet. Dat betekent uiteraard niet dat ik iedereen ga aanraden of opdragen dat ook te doen. Maar als cliënten ook last hebben van hun darmen, dan ga ik wel met ze op zoek of dit soort voedingsmiddelen daar een rol bij spelen. Natuurlijk krijg ik de hype rondom het eten van zo min mogelijk koolhydraten ook mee. Toen ik laatst een week vrij was, heb ik het zelf ook een kans gegeven. Gewoon, om te testen wat dit nu met mij zou doen. Wat ik wist werd bevestigt: ik verloor vocht, want koolhydraten trekken vocht aan en ik had te weinig energie voor mijn krachttrainingen. Je hebt nou eenmaal koolhydraten nodig. Zéker als je gaat trainen. Het is de brandstof voor je lichaam! Wat goed werkt voor iemand, verschilt per persoon. De een heeft genoeg aan een banaan, de ander traint goed op een bakje havermout of twee boterhammen.
Voedingsadvies
Ook als je wilt afvallen, is het belangrijk dat je het juiste binnenkrijgt, en goed blijft eten. De motor moet blijven branden! Het kost soms wat tijd, geduld en vertrouwen, maar uiteindelijk haal je de beste resultaten met een uitgebalanceerd voedingspatroon. Door middel van een persoonlijk voedingsadvies kan ik je hierbij helpen. Ik zal je vragen om een voedingsdagboek bij te houden. Vervolgens analyseer ik jouw voedingspatroon aan de hand van de richtlijnen van de Gezondheidsraad. Hoe is de verhouding tussen koolhydraten, eiwitten en vetten, en krijg je genoeg vitaminen en mineralen binnen?
Ook als je wilt afvallen, is het belangrijk dat je het juiste binnenkrijgt
Resultaat behalen
Het uitgebalanceerde voedingsadvies helpt je om meer resultaten uit je training te halen. Maar ook om andere redenen kan het goed zijn om je voeding eens onder de loep te nemen. Bijvoorbeeld als:
- je je graag weer fitter wilt voelen
- je je voedingsgedrag wilt aanpassen, maar niet weet hoe
- je gewicht en centimeters kwijt wilt
- je graag een eigen voedingspatroon wilt ontwikkelen
Meer weten? Volg een workshop!
In mijn programma bied ik verschillende workshops aan. Eén daarvan is ‘Effectief trainen en eten‘. Deze workshop is speciaal bedoeld voor als je al wat langer aan het trainen bent, en meer uit je training wilt halen. Handig voor als je al wat langer traint, maar je resultaten niet naar je verwachtingen zijn. Onderwerpen die aan bod komen, zijn onder andere het zoeken naar de juiste trainingsprikkel, de juiste voorbereiding op een training en een goede balans tussen in- en ontspanning. Ook vindt er een training plaats, waarbij deze onderwerpen aan bod komen. Ben je een fanatiek sporter en sport je meer dan drie keer in de week? Ook dan is het verstandig om je voeding aan te passen. In de workshop ‘Sportvoeding’ kom je te weten wat jouw energiebehoefte is, en krijg je veel persoonlijke tips en informatie over wat je kunt eten tijdens het trainingsproces.
-
Na een intensieve training of een zware wedstrijd heeft je lichaam tijd nodig om te herstellen. Spierpijn, vermoeidheid en kleine blessures kunnen je prestaties belemmeren en je trainingstraject verstoren.
-
Ondergoed is niet meer alleen functioneel, het is uitgegroeid tot een fashion statement. Waar we vroeger simpelweg keken naar praktische oplossingen, zien we nu een duidelijke trend: comfort én stijl gaan hand in hand. De nieuwste collecties combineren zachte, ademende stoffen met trendy designs.
-
Heb je last van pijnklachten in je rug, nek of schouders, of ben je vaak vermoeid en/of misselijk? De oorzaak zou een gewrichtsblokkade kunnen zijn in je wervelkolom. Dit is met verschillende technieken goed te behandelen.
-
Hoofdpijn is een klacht die veel verschillende oorzaken kan hebben. Meestal trekt de pijn snel weer weg, maar in sommige gevallen blijft de pijn dagen, soms weken aanhouden. Dat is vaak erg belemmerend.
-
Voetreflextherapeut Krista: ‘Ik kreeg een telefoontje van Anna en zij vertelde me dat ze al tijden last van haar buik had. Een opgeblazen gevoel en daarbij pijn tot in haar onderrug. Naar het toilet gaan was lastig. Ze zat niet lekker in haar vel en wilde hiervan af.
-
Een bad nemen is een ontspannend moment voor je lichaam en geest. Daarnaast verbetert het ook je doorbloeding omdat je vaten door de warmte uitzetten.
-
Het nieuwe jaar staat voor deur en de goede voornemens worden weer uit de kast gehaald. In een wereld waarin fastfood en bewerkte producten de norm lijken te zijn, zijn bewuste keuzes in voeding belangrijker dan ooit. Wij helpen je daarom een eindje op weg met die goede voornemens over gezonder leven.
-
Heb je voetklachten, zoals pijn aan de bal van je voet of aan je hiel? Of heb je misschien te maken met een voetafwijking, zoals platvoeten, hielspoor, hallux valgus of holvoeten? Ook in het geval van diabetes of reuma kun je pijnlijke voeten krijgen.
-
We hebben er allemaal van tijd tot tijd last van: stress. Het woord heeft een negatieve klank, want je kunt er immers allerlei klachten door krijgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, rug- en nekklachten, concentratieverlies en slapeloosheid.
-
Honing is al eeuwenlang een geliefd natuurproduct dat niet alleen heerlijk smaakt, maar ook talloze gezondheidsvoordelen biedt. Dit gouden elixer, geproduceerd door bijen, is meer dan alleen een zoetmiddel. Van culinaire toepassingen tot medicinale gebruiken, honing heeft een unieke plaats in ons dagelijks leven.