Waarschuwingen en groot onderhoud aan je lichaam
Als je een auto hebt, weet je dat je deze moet onderhouden om er lang plezier van te blijven houden. Als de meter aangeeft dat de benzine (bijna) op is, ga je naar de pomp voor nieuwe benzine. Als het olielampje brandt, moet je de olie bijvullen. Je gaat regelmatig naar de garage voor een kleine of grote beurt en zorgt ervoor dat de auto door de jaarlijkse APK komt.
Onderhoud je lichaam
Zo werkt het ongeveer ook met je lichaam. Als je honger hebt, ga je wat eten en bij vochttekort vul je dit aan door te drinken. Maar wanneer onderhoud je de rest van je lichaam? Het lichaam is gemaakt om dagelijks in beweging te zijn en, eerlijk is eerlijk: de meesten van ons bewegen te weinig. Klachten aan het lichaam ontstaan door een passieve leefstijl en slechte keuzes in voeding (je doet ook geen diesel in een benzineauto).
Klachten
Voorbeelden van klachten die (vaak) te herleiden zijn naar een slecht voedings- en beweegpatroon:
- lage rugklachten
- schouderklachten
- hoge bloeddruk
- (te) hoog cholesterol
- overgewicht
- diabetes type 2
- knieklachten
Waarschuwingslampje
Pepijn van Afferen: ‘Als Personal Trainer kom ik deze klachten regelmatig tegen bij mijn klanten. Dan vertel ik het verhaal van de auto en het onderhoud en vergelijk ik mijzelf met de monteur. Ik help mensen naar hun lichaam te luisteren en te begrijpen wat het nodig heeft, als er een ‘waarschuwingslampje’ gaat branden.’
‘Neem de tijd voor onderhoud en luister naar je lichaam’
Luisteren
‘Ik zorg ervoor dat ze weer leren bewegen met hun lichaam zoals het bedoeld is te bewegen. Hierdoor kunnen klachten zoveel mogelijk worden voorkomen. Ik wil dat de klant niet afhankelijk wordt van mij, de monteur, maar dat ze zelf leren het onderhoud te doen. Neem de tijd voor onderhoud en luister naar je lichaam, dan kan het nog vele kilometers mee!’
Beginnen met sporten? 3 tips!
- Zorg voor goede begeleiding. Begin nooit in het wilde weg met sporten: de kans op blessureleed is groot als je begint.
- Kies een sport die bij je past. Heb je flink overgewicht, dan is hardlopen niet geschikt omdat dit te veel belasting geeft op je gewrichten (vooral knieën). Krachttraining is een goede basis.
- Loop niet te hard van stapel. Door steeds kleine verbeteringen te maken, behaal je uiteindelijk grote resultaten.
Het maken van te grote stappen vergroot de kans op blessureleed en hierdoor achteruitgang in plaats van vooruitgang.
-
Wanneer je te maken krijgt met letselschade, kan het vinden van het juiste juridisch advies bij letselschade cruciaal zijn voor je herstel en compensatie. Maar met zoveel opties beschikbaar, hoe weet je welk advies betrouwbaar is?
-
Personal training klinkt misschien vooral relevant voor mensen in revalidatie, of met overgewicht. Maar een personal trainer kan iedereen die een fitter leven wil leiden een voordeel opleveren!
-
Wil je graag een gezonde leefstijl omarmen, maar vind je het moeilijk om dit vol te houden, of weet je niet waar je moet beginnen? Logisch, iedereen wil zich fit voelen en lekker in hun vel zitten.
-
Vind je het leuk om te sporten, maar heb je geen zin of tijd om telkens naar de sportschool te gaan? Dan kan het een idee zijn om je sportsessies gewoon thuis uit te voeren. Om dit optimaal te doen, kan het verstandig zijn om gebruik te maken van de juiste fitnessapparatuur.
-
December is een maand die bekendstaat om gezelligheid en lekker eten. Dat begint al met de pepernoten, marsepein en banketletters en eindigt met oliebollen en champagne. Geen wonder dat veel vrouwen in januari massaal beginnen met lijnen en sporten.
-
Sportscholen worden drukker bezocht dan ooit. Waar vroeger de gym alleen voor de echte bodybuilders was, doet tegenwoordig bijna iedereen (zo nu en dan) wel eens aan krachttraining. Ook de thuisgym wordt steeds populairder.
-
Een fitnessruimte aan huis hebben is een droom voor veel mensen. Het biedt gemak, privacy en flexibiliteit om op elk gewenst moment te sporten. Maar niet iedereen heeft de luxe van een extra kamer in huis om als fitnessruimte in te richten.
-
Dat beweging goed is voor jezelf en je lichaam hebben velen onder ons al in hun oren geknoopt. Maar toch is het soms lastig om de juiste sportvariant te vinden. Al helemaal wanneer je na het opgeven van je geliefde sport weer opnieuw op zoek moet. Pauline (46) weet hier alles van.
-
Al een tijdje loop je rond met het idee om te beginnen met yoga. Maar op één of andere manier weerhouden je gedachtes jou ervan om echt te starten. Het voelt toch als iets zweverigs.
-
Met een blessure of aandoening ken je de vier muren van de huisarts waarschijnlijk als je eigen woonkamer. Je huisarts stelt een operatie voor, maar eigenlijk voel je je daar helemaal niet zo prettig bij.