lichaam

Waarschuwingen en groot onderhoud aan je lichaam

Als je een auto hebt, weet je dat je deze moet onderhouden om er lang plezier van te blijven houden. Als de meter aangeeft dat de benzine (bijna) op is, ga je naar de pomp voor nieuwe benzine. Als het olielampje brandt, moet je de olie bijvullen. Je gaat regelmatig naar de garage voor een kleine of grote beurt en zorgt ervoor dat de auto door de jaarlijkse APK komt.

Onderhoud je lichaam

Zo werkt het ongeveer ook met je lichaam. Als je honger hebt, ga je wat eten en bij vochttekort vul je dit aan door te drinken. Maar wanneer onderhoud je de rest van je lichaam? Het lichaam is gemaakt om dagelijks in beweging te zijn en, eerlijk is eerlijk: de meesten van ons bewegen te weinig. Klachten aan het lichaam ontstaan door een passieve leefstijl en slechte keuzes in voeding (je doet ook geen diesel in een benzineauto).

Klachten

Voorbeelden van klachten die (vaak) te herleiden zijn naar een slecht voedings- en beweegpatroon:

  • lage rugklachten
  • schouderklachten
  • hoge bloeddruk
  • (te) hoog cholesterol
  • overgewicht
  • diabetes type 2
  • knieklachten

Waarschuwingslampje

Pepijn van Afferen: ‘Als Personal Trainer kom ik deze klachten regelmatig tegen bij mijn klanten. Dan vertel ik het verhaal van de auto en het onderhoud en vergelijk ik mijzelf met de monteur. Ik help mensen naar hun lichaam te luisteren en te begrijpen wat het nodig heeft, als er een ‘waarschuwingslampje’ gaat branden.’

‘Neem de tijd voor onderhoud en luister naar je lichaam’

Luisteren

‘Ik zorg ervoor dat ze weer leren bewegen met hun lichaam zoals het bedoeld is te bewegen. Hierdoor kunnen klachten zoveel mogelijk worden voorkomen. Ik wil dat de klant niet afhankelijk wordt van mij, de monteur, maar dat ze zelf leren het onderhoud te doen. Neem de tijd voor onderhoud en luister naar je lichaam, dan kan het nog vele kilometers mee!’

Beginnen met sporten? 3 tips!

  1. Zorg voor goede begeleiding. Begin nooit in het wilde weg met sporten: de kans op blessureleed is groot als je begint.
  2. Kies een sport die bij je past. Heb je flink overgewicht, dan is hardlopen niet geschikt omdat dit te veel belasting geeft op je gewrichten (vooral knieën). Krachttraining is een goede basis.
  3. Loop niet te hard van stapel. Door steeds kleine verbeteringen te maken, behaal je uiteindelijk grote resultaten.

Het maken van te grote stappen vergroot de kans op blessureleed en hierdoor achteruitgang in plaats van vooruitgang.

Datum: 07 maart 2018