Met een personal trainer back in shape
Je neemt je voor om jezelf ’s avonds, als je kinderen op bed liggen, naar de sportschool te slepen. Maar als puntje bij paaltje komt, blijkt dat 1) je sportbroek nog in de was zit 2) de finale van ‘Take Two’ begint of 3) het regent buiten (écht niet dat je daar doorheen gaat). Voor je het weet zit je wéér op de bank in het gezelschap van een zak chips of popcorn (in plaats van kettlebells). Herkenbaar? Had je maar een stok achter de deur; dan zag dit scenario er héél anders uit… Hup, in de benen!
Prille moederschap
Wanneer je lijf een paar weken terug een grote prestatie heeft moeten leveren (ja, we hebben het over de bevalling) en wanneer je moet wennen aan het prille moederschap, is het begrijpelijk dat je niet altijd de energie hebt om je in de sportkleren te hijsen. Er komt van alles op je af (zoals slapeloze nachten), waardoor je ‘s avonds uitgeteld op de bank neerploft.
Bekkenbodemspieren
Personal Trainer Pepijn van Afferen: ‘In de eerste periode na de bevalling heeft je lichaam rust nodig. Begin je te snel met (intensief) sporten, dan kan de bekkenbodem overbelast raken (kans op een verzakking). Afhankelijk van het verloop van je bevalling kun je na 6 tot 8 weken weer beginnen met trainen. Na de bevalling is het van belang om te beginnen met oefeningen voor de bekkenbodemspieren. Hoe beter deze herstellen, hoe kleiner de kans is op blijvende incontinentieproblemen en bekkenklachten. Begin rustig met het opbouwen van je uithoudingsvermogen door bijvoorbeeld te wandelen of zwemmen. Dertig minuten is in het begin vaak al genoeg.’
Personal trainer
Als het bekken volledig belastbaar is, kun je beginnen met versterkende symmetrische oefeningen. Een Personal Trainer helpt je bij het vinden van geschikte oefeningen en intensiteit. Een Personal Trainer is trainer en motivator ineen. Zit je in een dipje? Dan helpt hij je daar weer uit te komen en laadt hij je op met positieve energie. Hij zorgt ervoor dat je eerst je workout hebt gedaan en daarná voldaan op de bank kan ploffen (lang leve Uitzending Gemist).
‘Hoe fitter je bent, hoe meer je kunt genieten van je kind!’
Afwisselend en leuk!
Pepijn: ‘Ik ben streng op de juiste momenten, maar zorg er ook voor dat de trainingen afwisselend en leuk zijn. Zo wordt volhouden een stuk gemakkelijker! Een afspraak vindt plaats op de momenten dat het jou goed uitkomt. Goed te combineren met het moederschap dus. Hoe fitter je bent, hoe meer je kunt genieten van je kind!’
Na de bevalling
Veel gestelde vragen over sporten na de bevalling
1. Wanneer kan ik weer beginnen met trainen?
Na de bevalling moet je lijf herstellen. In het geval van een zwangerschap zonder complicaties kun je één week na de bevalling rustig beginnen met het uitvoeren van bekkenbodemoefeningen. Na 6 tot 8 weken kun je langzaam de intensiteit opvoeren. Wanneer je een keizersnee of ruptuur hebt gehad, dan is het verstandig om pas na 6 tot 8 weken (rustig) te beginnen met belasten.
2. Welke oefeningen kan ik vanuit het kraambed doen en waarom?
Begin met oefenen gericht op het versterken van de bekkenbodemspieren door het uitvoeren van bekkenbodemoefeningen. Dit is onder andere belangrijk om (blijvende) incontinentie tegen te gaan.
3. Waar kan de Personal Trainer mij nog meer begeleiden?
Ook tijdens je zwangerschap is het mogelijk om met een Personal Trainer aan je fitheid en gezondheid werken. Je probeert zo gezond mogelijk te eten, maar je hebt soms cravings (denk aan een hamburger om negen uur ’s ochtends). Stap voor stap word je begeleid bij het aanwennen van een gezond voedingspatroon.
-
Wil je elke dag casual en sportief voor de dag komen? Zorg er dan voor dat je voldoende items in je kledingkast hebt hangen om die ambitie waar te maken. Combineren is daarbij het toverwoord.
-
Wanneer je te maken krijgt met letselschade, kan het vinden van het juiste juridisch advies bij letselschade cruciaal zijn voor je herstel en compensatie. Maar met zoveel opties beschikbaar, hoe weet je welk advies betrouwbaar is?
-
Personal training klinkt misschien vooral relevant voor mensen in revalidatie, of met overgewicht. Maar een personal trainer kan iedereen die een fitter leven wil leiden een voordeel opleveren!
-
Wil je graag een gezonde leefstijl omarmen, maar vind je het moeilijk om dit vol te houden, of weet je niet waar je moet beginnen? Logisch, iedereen wil zich fit voelen en lekker in hun vel zitten.
-
Vind je het leuk om te sporten, maar heb je geen zin of tijd om telkens naar de sportschool te gaan? Dan kan het een idee zijn om je sportsessies gewoon thuis uit te voeren. Om dit optimaal te doen, kan het verstandig zijn om gebruik te maken van de juiste fitnessapparatuur.
-
December is een maand die bekendstaat om gezelligheid en lekker eten. Dat begint al met de pepernoten, marsepein en banketletters en eindigt met oliebollen en champagne. Geen wonder dat veel vrouwen in januari massaal beginnen met lijnen en sporten.
-
Sportscholen worden drukker bezocht dan ooit. Waar vroeger de gym alleen voor de echte bodybuilders was, doet tegenwoordig bijna iedereen (zo nu en dan) wel eens aan krachttraining. Ook de thuisgym wordt steeds populairder.
-
Een fitnessruimte aan huis hebben is een droom voor veel mensen. Het biedt gemak, privacy en flexibiliteit om op elk gewenst moment te sporten. Maar niet iedereen heeft de luxe van een extra kamer in huis om als fitnessruimte in te richten.
-
Dat beweging goed is voor jezelf en je lichaam hebben velen onder ons al in hun oren geknoopt. Maar toch is het soms lastig om de juiste sportvariant te vinden. Al helemaal wanneer je na het opgeven van je geliefde sport weer opnieuw op zoek moet. Pauline (46) weet hier alles van.
-
Al een tijdje loop je rond met het idee om te beginnen met yoga. Maar op één of andere manier weerhouden je gedachtes jou ervan om echt te starten. Het voelt toch als iets zweverigs.