Verwerk je trauma met behulp van hypnotherapie
Flashbacks, nachtmerries en het ervaren heftige geluiden, geuren en beelden… Een psychisch trauma is niet altijd zichtbaar. De herinneringen aan een trauma en de symptomen zijn daarmee niet minder pijnlijk of emotioneel. Gelukkig is er een manier om eraf te komen.
Wat is een trauma?
Elke gebeurtenis die als herinnering een blijvend negatief effect op iemands leven heeft, wordt aangeduid als ‘trauma’. Je kunt denken aan acute trauma’s, zoals het meemaken van een ongeval of overval of een orkaan of aardbeving. Je kan ook denken aan een chronisch trauma, zoals het (herhaaldelijk) meemaken van incest en geestelijke of lichamelijke mishandeling.
Gevolgen van trauma
Heftige emoties zijn typisch voor een traumatische herinnering. Het herbeleven van een trauma kan leiden tot depressie, fobie, angst, isolatie en vereenzaming. Je kunt ook last krijgen van lichaamsklachten als hoofdpijn, duizeligheid, maagproblemen, rillingen en pijn op de borst. Deze symptomen verschillen van persoon tot persoon en worden telkens geactiveerd in situaties die lijken op die traumatische gebeurtenis.
Hypnotherapie
Soms zitten je problemen zó diep geworteld, dat praten niet alleen helpt. Je kunt ervoor kiezen om op onbewust niveau aan je klachten te werken en te kiezen voor hypnotherapie. In deze therapie kan het gaan om het herbeleven, het verkennen en het verwerken van situaties in het verleden. In de therapie wordt gebruik gemaakt van hypnose en trance. Je aandacht wordt hierbij naar binnen gericht, zodat je in een andere bewustzijnstoestand wordt gebracht.
Inzicht in onderbewustzijn
Onder begeleiding krijg jij inzicht in je onbewuste reacties. De oorzaken en oplossingen voor jouw problemen vind je dus in je eigen onderbewustzijn. Zo worden genezende processen in je lichaam gestimuleerd. Zet de eerste belangrijke stap op weg naar heling en sta jezelf toe om hulp te zoeken bij wat jouw leven lastig maakt.
Inzicht in je onbewuste reacties
Behandeling
In de behandeling werkt hypnotherapeut Thea Dijkstra de Boer met trance en het onderbewustzijn. De methode klinkt heftig, maar Thea creëert een aangename, veilige plek. Samen met jou worden de klachten en de gebeurtenis doorgenomen die samenhangen met de gedachten, beelden en gevoelens.
Word toeschouwer
Met jouw instemming wordt toegang gezocht tot je onderbewustzijn. Vanuit deze plek kun je het trauma opnieuw ervaren en herbeleven. Op deze manier word je toeschouwer van de traumatische gebeurtenis en kun je deze beter overzien.
Hulpbronnen vinden
Zo kun jij ontdekken welke hulpbronnen je nodig hebt. Uit deze hulpbronnen ontvang je steun tijdens de heftige emotionele momenten. Door het herhaaldelijk terugkijken naar de gebeurtenis en het weer terugkeren naar de veilige plek, zullen de emotionele piekmomenten uiteindelijk afnemen en kun je het trauma verwerken. Wil jij weten of hypnotherapie iets voor jou is? Neem dan contact op met Movementz voor een intakegesprek.
-
Wanneer je een trauma ervaart, lijkt het alsof je brein op tilt slaat. Spanning en stress hopen zich op tot het punt waarop je niet meer normaal lijkt te functioneren.
-
Het kan zijn dat een nare gebeurtenis uit het verleden je nu nog steeds dwarszit. Soms ben jij je er zelf niet eens bewust van dat er iets naars plaatsgevonden heeft, maar merk je op dat je bepaalde gewoontes of gedragingen hebt die je wel belemmeren in je dagelijks leven.
-
Trauma is eigenlijk niets anders dan een gebeurtenis die te snel, te veel of te overweldigend is geweest. Ook de huidige coronacrisis valt hieronder. De wereld verandert dan opeens heel snel en je wordt overvallen door een onverwachte gebeurtenis waar je op de een of andere manier mee moet leren omgaan.
-
Pijn is een belangrijk mechanisme van je lichaam. In beginsel is het een signaal dat er iets mis is, zodat je actie kunt ondernemen. In onze westerse maatschappij zijn we het echter verleerd om naar ons lichaam te luisteren. We denderen maar door.
-
Die paar minuten hadden haar hele leven veranderd. Van die vrolijke, open en zelfbewuste vrouw was weinig meer over nadat ze oog in oog had gestaan met de overvaller die haar onder bedreiging de gehele dagopbrengst had laten overhandigen.
-
Waarschijnlijk hebben de meeste mensen het idee dat het best goed met je gaat. Dat je de narigheid die je is overkomen een plek hebt kunnen geven.
-
Het verwerken van een traumatische gebeurtenis is niet altijd even makkelijk. Vaak wil je iets dergelijks het liefst zo snel mogelijk vergeten en probeer je de draad van je vertrouwde leventje weer op te pakken.
-
Pijnlijke, vervelende en ingrijpende gebeurtenissen in je leven. Soms blijven ze je maar achterna zitten en laten ze een steen op je maag achter. Ook al is het al jaren geleden. Je hebt al van alles geprobeerd om de nare gebeurtenis of gebeurtenissen een plekje te geven.
-
Elke keer weer is er die faalangst. Je wordt er steeds opnieuw mee geconfronteerd. Ergens diep in je onderbewuste zit de oorzaak, al heb je daar zelf geen idee van.
-
Je hoort dat ene nummer op de radio en ineens ben je weer even terug in de tijd. Je ervaart weer dat geluk, hebt zin om te dansen, ruikt de zee en voelt opnieuw die vlinders in je buik. Je beleeft als het ware weer heel even die gebeurtenis van toen.