Een trauma behandelen met BSR
Pijn is een belangrijk mechanisme van je lichaam. In beginsel is het een signaal dat er iets mis is, zodat je actie kunt ondernemen. In onze westerse maatschappij zijn we het echter verleerd om naar ons lichaam te luisteren. We denderen maar door. En vaak lijkt dat effect te hebben en gaat het ‘vanzelf’ weer over. Maar schijn bedriegt, want op den duur komen de klachten in volle hevigheid terug. De weg naar herstel kan dan lang en zwaar zijn.
Trauma
Zo kan stress of een trauma uit het verleden, jaren later ‘ineens’ klachten geven. ‘Stress zet zich vast in je spieren’, legt BSR-practitioner Hubert Beekman uit. ‘Wanneer je erg gestrest bent of iets heel heftigs meemaakt, spannen bijvoorbeeld de spieren in je schouders en nek zich aan. Dit zijn de oppervlakkige spieren, de zogenoemde langere bewegingsspieren. Er komen stresshormonen in je lichaam vrij waardoor die basisspanning alleen maar hoger wordt. Die bewegingsspieren krijgen daardoor niet genoeg rust, waardoor spiertjes dieper in je lichaam die beschermende spanning overnemen. Door die spanning worden andere weefsels samengedrukt. Als dit kort duurt, is er niets aan de hand, maar bij een continue spanning raken zenuwen geïrriteerd, wat een storing van de zenuwprikkel geeft. Hierdoor kan het zenuwstelsel bepaalde lichaamsfuncties niet meer goed aansturen en ontstaan er klachten.’
Zelfgenezend vermogen
Die stress of dat trauma uit dat verleden heeft zich heel diep in je lichaam vastgezet en zit daar al jaren. Op een gegeven moment wreekt zich dat. ‘Met BSR, wat ‘body stress release’ betekent, kun je ervoor zorgen dat je lichaam met name die diepe spanning los gaat laten. Dat bereik ik door kleine, lichte impulsen met mijn duimen of handen op de juiste plaats en in de juiste richting te geven. Je lichaam zal de spanning hierdoor laag voor laag loslaten. Op die manier krijgt je zenuwstelsel weer ruimte en herstelt de communicatie tussen je hersenen en je lichaam, waardoor het zelfgenezend vermogen weer zijn gang kan gaan. Als bodystress zich jarenlang heeft vastgezet, zijn er sowieso meerdere releases nodig, maar je zult merken dat er steeds meer ontspanning komt en dat je klachten verminderen en op den duur wellicht helemaal verdwijnen.’
‘Je zult merken dat er steeds meer ontspanning komt’
Vergoedingen
Body Stress Release wordt door diverse zorgverzekeraars vergoed. Informeer bij jouw zorgverzekeraar naar de mogelijkheden.
-
Wanneer je een trauma ervaart, lijkt het alsof je brein op tilt slaat. Spanning en stress hopen zich op tot het punt waarop je niet meer normaal lijkt te functioneren.
-
Het kan zijn dat een nare gebeurtenis uit het verleden je nu nog steeds dwarszit. Soms ben jij je er zelf niet eens bewust van dat er iets naars plaatsgevonden heeft, maar merk je op dat je bepaalde gewoontes of gedragingen hebt die je wel belemmeren in je dagelijks leven.
-
Trauma is eigenlijk niets anders dan een gebeurtenis die te snel, te veel of te overweldigend is geweest. Ook de huidige coronacrisis valt hieronder. De wereld verandert dan opeens heel snel en je wordt overvallen door een onverwachte gebeurtenis waar je op de een of andere manier mee moet leren omgaan.
-
Die paar minuten hadden haar hele leven veranderd. Van die vrolijke, open en zelfbewuste vrouw was weinig meer over nadat ze oog in oog had gestaan met de overvaller die haar onder bedreiging de gehele dagopbrengst had laten overhandigen.
-
Waarschijnlijk hebben de meeste mensen het idee dat het best goed met je gaat. Dat je de narigheid die je is overkomen een plek hebt kunnen geven.
-
Het verwerken van een traumatische gebeurtenis is niet altijd even makkelijk. Vaak wil je iets dergelijks het liefst zo snel mogelijk vergeten en probeer je de draad van je vertrouwde leventje weer op te pakken.
-
Pijnlijke, vervelende en ingrijpende gebeurtenissen in je leven. Soms blijven ze je maar achterna zitten en laten ze een steen op je maag achter. Ook al is het al jaren geleden. Je hebt al van alles geprobeerd om de nare gebeurtenis of gebeurtenissen een plekje te geven.
-
Elke keer weer is er die faalangst. Je wordt er steeds opnieuw mee geconfronteerd. Ergens diep in je onderbewuste zit de oorzaak, al heb je daar zelf geen idee van.
-
Je hoort dat ene nummer op de radio en ineens ben je weer even terug in de tijd. Je ervaart weer dat geluk, hebt zin om te dansen, ruikt de zee en voelt opnieuw die vlinders in je buik. Je beleeft als het ware weer heel even die gebeurtenis van toen.
-
Nare, traumatische ervaringen. Soms blijven ze je maar achtervolgen en laten ze een steen op je maag achter, ook al is het al tientallen jaren geleden. Hoe je de nare situatie ook probeert een plekje te geven, blijft die je leven maar beheersen.