trauma

Eindelijk lukte het haar om haar trauma te verwerken

Die paar minuten hadden haar hele leven veranderd. Van die vrolijke, open en zelfbewuste vrouw was weinig meer over nadat ze oog in oog had gestaan met de overvaller die haar onder bedreiging de gehele dagopbrengst had laten overhandigen. Anja zat sindsdien al maanden in de ziektewet, durfde amper het huis nog uit, had last van nachtmerries en was bang en onzeker..

Grote impact

Een trauma kan je hele leven op zijn kop zetten. En daarbij maakt het niet uit waar dat trauma precies mee te maken heeft of hoe lang het geleden is. Een trauma heeft een enorme impact op je lichaam én geest. Woede, schaamte, prikkelbaarheid, spanningsklachten en concentratieproblemen, zijn zo maar enkele voorbeelden die je vaak ziet.

Kern van het probleem

Anja had al diverse therapieën gevolgd, maar was nog nooit echt tot de kern van haar probleem gekomen. Totdat ze bij mij kwam, nadat ze had gehoord dat paarden veel kunnen betekenen voor mensen die een trauma hadden opgelopen. Ze had alleen één probleem: ze was bang voor paarden.

Bleke, stille vrouw

Nadat ik haar ervan had overtuigd dat dat laatste absoluut geen probleem hoefde te zijn, ik krijg hier vaker mensen die bang waren voor paarden en na één sessie helemaal over die angst heen zijn, hebben we een afspraak gepland. Bij onze eerste ontmoeting zag ik een bleke, stille vrouw, haar ogen op de grond gericht, haar rug licht gebogen en de schouders naar voren.

Paarden hebben de prachtige eigenschap dat ze je spanning kunnen overnemen

Getraumatiseerde kuddegenoot

Toen ze kennismaakte met Whita, mijn zwarte merrie, was Anja in eerste instantie erg gespannen, maar Whita nam die spanning al snel van haar weg. Paarden hebben namelijk de prachtige eigenschap dat ze je spanning kunnen overnemen en deze vervolgens loslaten. Paarden leven van oorsprong in een kudde en ze scannen hun kuddegenoten. In een sessie ziet een paard ons mensen ook als kuddegenoten en Whita hielp haar ‘getraumatiseerde kuddegenoot’ om te gaan ontspannen en herstellen, zodat ze in staat zou zijn om te kunnen vluchten wanneer er gevaar dreigt.

Lichaamstaal en energie

Paarden reageren op lichaamstaal en energie. Ze spiegelen wat ze bij jou zien. Heel eerlijk en zonder oordeel. Bij mensen kun je je nog anders voordoen dan je je voelt, maar een paard prikt daar moeiteloos doorheen. Ik kon voor Anja ‘vertalen’ wat ik bij Whita zag en dat maakte veel los. Het was soms confronterend, maar het zette wel een heel positieve verandering bij Anja in gang.

Stralen

Inmiddels heeft Anja een aantal sessies gevolgd. Als je haar bezig ziet in de bak kun je nauwelijks geloven dat zij ooit bang was voor paarden. Ze oogt zoveel meer ontspannen dan die eerste keer, heeft kleur op haar wangen en durft de wereld weer in te kijken. En wat nog het allermooiste is: ik zie haar af en toe helemaal stralen. Dat is zó mooi om te zien. Ik heb er dan ook alle vertrouwen in dat zij haar weg weer vindt.

Datum: 05 september 2019