afscheid

5 tips voor een mooi afscheid

Steeds vaker hoor je hoe families een persoonlijke draai weten te geven aan het afscheid van hun geliefde. Achteraf kunnen zij dan terugkijken op een goed en passend afscheid. Denk je na over je eigen uitvaartwensen of die van een dierbare? Laat je dan inspireren door deze 5 tips om het nog passender te (laten) maken. Een mooie bijkomstigheid: met deze tips kun je ook nog eens budgetvriendelijke keuzes maken.

Tip 1: locatie

Waar ben je graag? De sportclub? De buurtkroeg? De tuin? Nou, waarom doe je daar het afscheid dan niet? Veel mensen denken dat ze voor de afscheidsceremonie vastzitten aan de aula van de begraafplaats of het uitvaartcentrum. Niets is minder waar. Waar een huwelijk maar op een beperkt aantal door de gemeente aangewezen plekken mag plaatsvinden, is de locatie voor een afscheid vrij. Zolang de eigenaar van de locatie zelf geen bezwaar heeft, mag je overal waar het voor jou passend voelt een afscheid organiseren.

Tip 2: een zoete tafel

De cake is al zo achterhaald dat deze bijna symbool staat voor stilstand en de jaren 50. Alhoewel, dankzij de enorme bak-hype van tegenwoordig worden er de heerlijkste cakes gebakken. Om de condoleance een eigen touch te geven, kun je een groep vrienden vragen allemaal een taart te bakken en deze mee te nemen. Zo staat er dan een tafel vol met eigen baksels vol liefde en smaak. Vrienden vinden het vaak ook fijn om iets te kunnen doen. Je zult merken dat het mensen voldoening geeft als ze letterlijk iets voor je kunnen maken in deze zware tijd.

Denk je na over de vormgeving van je eigen afscheid of die van een dierbare?

Tip 3: in het licht zetten

Er zijn meer en meer mensen die het geloof niet meer betrekken bij het afscheid van hun dierbare. Om tijdens het afscheid toch iets ceremonieels toe te voegen, kun je de gasten vragen een lichtje aan te steken. Zo worden de gasten betrokken in het ritueel van afscheid nemen en zet iedereen gezamenlijk de dierbare nog één keer letterlijk in het licht.

Tip 4: oh wat mooi!

Het is geen geheim dat ik een grote fan ben van livemuziek tijdens en rond het afscheid. Keer op keer zie ik wat het met mensen doet als er iemand is die de muziek ‘cadeau geeft’. Digitale muziek is prachtig en als het van een bekende artiest of band is ook fijn herkenbaar, maar er gaat niets boven livemuziek. Je kunt professionals laten huren om de gekozen muziekstukken te laten spelen. Een andere optie, bij een minder complexe muziekkeuze, is zelf te (laten) zingen of muziek te spelen. Denk aan de kleinzoon van 18 die piano speelt bij het binnendragen van oma. Misschien zing je zelf in een koor en willen ze voor het afscheid van jouw vader wel de ceremonie omlijsten.

Tip 5: speciale laatste rit

Iedereen kent de zwarte of grijze rouwauto. Ze zijn prachtig en plechtig, maar niet de enige mogelijkheid. Er zijn nog veel meer vormen van staatsievervoer (het vervoer van de overledene op de dag van de uitvaart). Er is een uitvaartbus; een speciaal aangepaste bus, waarin je met de dierbare meerijdt. Er is een Land Rover Defender of Volkswagen T2 busje. En wat is er mooier dan zelf het rouwvervoer rijden? Hiervoor kun je denken aan de witte rouw-Mini, een fiets met speciale aanhanger of je eigen auto!

Keuzevrijheid

Kortom, laat je niet beperken door wat je misschien vaker ziet. Denk na over wat bij jou en jouw dierbaren past en geef aan de uitvaartverzorger aan wat je wilt. Lang leve de keuzevrijheid! Funeralplanner Eva de la Mar denkt graag met je mee. ‘Als funeral planner mag ik families begeleiden in de dagen tussen overlijden en uitvaart. Samen met hen organiseer ik uitvaarten die recht doen aan wie de persoon is geweest. Ik begeleid hierbij ook de (klein)kinderen en creëer voor hen belangrijke momenten van afscheid.’

Eva de la Mar

Datum: 29 januari 2019