Crematie: steeds meer mensen kiezen ervoor
Wist je dat cremeren in Nederland pas sinds 1955 is toegestaan? Voor die tijd was het illegaal. Tegenwoordig worden er meer mensen gecremeerd dan begraven, en daar kunnen tal van redenen voor zijn. Het is goedkoper, de urn met as kan mee naar huis én, voor velen ook niet onbelangrijk, is het duurzamer dan begraven.
Crematorium
Die duurzaamheid staat ook bij het nog vrij nieuwe crematorium in Oosterhout hoog in het vaandel. ‘Bij de bouw in 2015 is alles in het werk gesteld om het milieu zo min mogelijk te belasten’, vertelt floormanager Gijs van der Eerden niet zonder trots. ‘Het gebouw is duurzaam en modulair gebouwd. Daarbij is gebruikgemaakt van duurzaam Accoya hout. We hebben zonnepanelen op het dak en voor het filter van het rookgaskanaal van de crematieoven is een extra filter geplaatst. De geactiveerde koolstof vangt alle schadelijke stoffen op in een gesloten systeem. Die komen dus niet in de buitenlucht terecht. Sommige mensen denken ten onrechte nog weleens dat er iemand gecremeerd wordt wanneer ze bij ons rook uit de schoorsteen zien komen. Die ‘rook’ is echter niets anders dan waterdamp.’
Intiem
‘Het crematorium is dan ook eigentijds en modern, maar tegelijkertijd ook heel intiem’, vervolgt Gijs. ‘Het is kleinschalig: we hebben één aula en één restaurant. Daarmee bieden we het alleenrecht van de gereserveerde faciliteiten op de dag van het afscheid.’
Purple rain
‘We werken regelmatig samen met Anne Besems. Hij is hier kind aan huis’, glimlacht Gijs. ‘Hij is bijvoorbeeld goed op de hoogte van de nieuwste audio- en visuele mogelijkheden waarmee onze aula is ingericht. Die combinatie van beeld en geluid versterkt elkaar en zorgt voor een stukje beleving. Anne weet hier elke keer goed gebruik van te maken. Zo heeft hij een keer een uitvaart verzorgd van iemand voor wie het nummer ‘Purple Rain’ veel betekende. Met de verlichting hebben we de aula helemaal paars kunnen kleuren. Die combinatie van dat geluid met die verlichting zorgde voor een intense beleving. Zoiets staat en valt bij de juiste inventarisatie van de wensen en hoe die worden geïnterpreteerd. Anne voelt dit altijd heel goed aan en brengt dat aan ons over, zodat wij er met onze faciliteiten op kunnen inspelen. Dan moet er vaak snel geschakeld worden. Zo’n afscheid moet gewoon helemaal goed zijn. Een passend afscheid. Een waardig afscheid. Je kunt het niet overdoen.’
‘Het crematorium is eigentijds en modern, maar tegelijkertijd ook heel intiem’
Crematie en rouwproces
Steeds vaker komt het voor dat de naaste familie de overledene tot aan de oven wil begeleiden. Dat kan bijdragen aan een goed rouwproces. Na de crematie wordt de as, volgens wettelijke voorschriften, voor minstens 30 dagen in een speciale ruimte in het crematorium opgeslagen. Daarna wordt de as tijdens een gesprek aan de nabestaanden meegegeven.
Informatie
Yardenhuis van Brabant | Florijnstraat 60 | 4903 RM Oosterhout | 088-9273640
-
De dood is onlosmakelijk verbonden met het leven, maar we denken er liever niet te veel over na. We schuiven dat onderwerp meestal ver voor ons uit.
-
Wanneer het einde van het leven nadert, kunnen gedachten over de eigen uitvaart naar de oppervlakte komen. Hoewel dit onderwerp voor velen gevoelig is, is het van groot belang om uw wensen duidelijk vast te leggen en te bespreken met uw naasten.
-
We verzekeren ons voor van alles en nog wat en over de ene verzekering denken we liever net wat langer na dan de andere. Toch denken en praten we liever nog niet altijd over een uitvaartverzekering. Ook al praten we er niet veel over, zo’n 70 procent van de Nederlanders heeft een uitvaartverzekering afgesloten.
-
Heb jij weleens nagedacht over rouwvervoer? Meestal wordt een rouwauto gebruikt om de overledene naar de laatste rustplaats te vervoeren, maar er zijn nog zoveel meer mogelijkheden.
-
Een groene uitvaart: waarom zou je daar, wanneer je altijd milieubewust leeft en duurzame keuzes maakt, niet voor kiezen? Er zijn veel mogelijkheden om de impact van jouw afscheid op het milieu zo klein mogelijk te maken.
-
Ooit heb je er eentje afgesloten: een uitvaartverzekering. Maar weet je eigenlijk (nog) wel voor welke soort verzekering je hebt gekozen?
-
Ieder mens is uniek en waarom zou iedere uitvaart daarom ook niet uniek zijn? Waar vroeger ‘standaard’ nog de norm was, mag een uitvaart nu bijzonder zijn. Passend bij de persoon die is overleden.
-
Als afscheidsfotograaf kan ik jou heel goed vertellen waarom je als nabestaande een afscheid moet laten vastleggen, maar het is nog beter als je hoort wat andere nabestaanden hiervan vinden. De mensen die al eerder de keuze hebben moeten maken om het afscheid van hun dierbare te laten fotograferen. Want dat is het natuurlijk. Al krijg ik ook wel eens de vraag waarom je zoiets triests zou laten fotograferen.
-
Kinderen en rouw. Dat zijn twee begrippen die je het liefst niet naast elkaar ziet staan. Kinderen zouden een onbezorgde jeugd moeten hebben en daar hoort de dood, en dus ook rouw, niet in thuis.
-
Hoe vaak beginnen we in ons leven niet aan iets nieuws? We willen allemaal weleens iets anders of zijn toe aan iets nieuws. Soms is die drang zó sterk dat er echt iets móét veranderen en er een frisse wind door je leven moet waaien, omdat het plezier of de passie uit je leven verdwenen is.