De waarde van de fluit en klankschalen bij een uitvaart
Als je middenin het leven staat, denk je misschien niet vaak aan het afscheid. Maar natuurlijk krijgt iedereen te maken met de dood, of het nu gaat om een familielid, vriend, of jezelf. Bij het afscheid nemen van het leven is een uitvaart een belangrijk onderdeel van de reis naar het hiernamaals. Een belangrijk middel om dat te begeleiden, is door klanken en muziek.
Geluid is meer dan geluid
Dat geluid belangrijk is bij het afscheid, kun je ook opmerken uit traditionele uitvaarten. Bijna altijd wordt er muziek gespeeld. Vaak zijn dit herkenbare soorten melodieën of liedjes. Maar geluid kan meer zijn dan geluid alleen. Dat weet Hay Tissen, eigenaar van Klankmeditatiecentrum Native Sounds, maar al te goed. Hij begeleidt uitvaarten door middel van de native flute en klankschalen. Hij vertelt: ‘De klanken van deze instrumenten kunnen een bijzondere lading meegeven aan een uitvaart.’
Kracht in trilling
Hay Tissen is sjamaan en werkt al lang met klanken. Ook op uitvaarten heeft hij gebruik gemaakt van zijn native flutes en klankschalen. Hay legt uit dat de kracht van deze instrumenten schuilt in de trilling die ze voortbrengen. Hay: ‘Je moet begrijpen dat alles wat energie heeft, dus ook jouw lichaam, een trilling bezit. Wanneer je emotioneel uit balans bent, is die trilling dat ook. De klanken zijn daarom heel passend om een emotioneel moment als een uitvaart te begeleiden.’
De klanken van klankschalen en fluiten geven een bijzondere lading aan een uitvaart
Ontspannen zonder moeite
Door middel van de klanken kan er op celniveau met het lichaam gecommuniceerd worden. De cellen van het menselijke lichaam ‘begrijpen’ namelijk de trillingen die voortkomen uit de klanken. Wat er gebeurt? Hay vertelt: ‘Bij het horen en voelen van de klank, ontspant het lichaam zonder dat je daar zelf moeite voor hoeft te doen. Waar we normaal gesproken veel ‘in het hoofd’ zitten, is dit een manier om weer terug in je lichaam te komen. Niet alleen luisteren met de oren, maar met het hele lichaam. Om te doorvoelen wat er in het lichaam leeft. En dat is juist zo belangrijk op zo’n beladen moment als het heengaan.’
Rust en harmonie
‘Je mag even echt jezelf zijn, waardoor er middels de klanken contact gemaakt kan worden op een ander niveau. De reacties van mensen verschilt daarom ook van persoon tot persoon’, vervolgt Hay.‘Ook wanneer het lichaam niet meer verder kan, is trilling nog een middel voor communicatie. Daarom begeleid ik naast uitvaarten ook het sterven. Het maakt mijn werk beladen, maar ook bijzonder en heel waardevol.’Omdat de trilling doorwerkt in het lichaam, ontstaat er uiteindelijk rust en harmonie. Zelfs op momenten waarop je daar eigenlijk geen woorden voor hebt.
Benieuwd geworden?
Hay Tissen is eigenaar van Klankmeditatiecentrum Native Sounds en houdt zich al van kinds afaan met natuurkrachten bezig. Healing bleek zijn roeping te zijn, hiervoor werkt hij met trillingsfrequenties in de vorm van onder andere klankschalen, klankbed, gongs en indianendrums. Afhankelijk van de klacht wordt er een specifiek instrument uitgekozen. Hay Tissen vertelt: ‘Ik geniet elke keer weer wanneer ik zie hoe mensen zich met hun lichaam in gezondheid kunnen verbinden door innerlijke rust.’Neem gerust contact op, Hay denkt graag met je mee.
-
De dood is onlosmakelijk verbonden met het leven, maar we denken er liever niet te veel over na. We schuiven dat onderwerp meestal ver voor ons uit.
-
Wanneer het einde van het leven nadert, kunnen gedachten over de eigen uitvaart naar de oppervlakte komen. Hoewel dit onderwerp voor velen gevoelig is, is het van groot belang om uw wensen duidelijk vast te leggen en te bespreken met uw naasten.
-
We verzekeren ons voor van alles en nog wat en over de ene verzekering denken we liever net wat langer na dan de andere. Toch denken en praten we liever nog niet altijd over een uitvaartverzekering. Ook al praten we er niet veel over, zo’n 70 procent van de Nederlanders heeft een uitvaartverzekering afgesloten.
-
Heb jij weleens nagedacht over rouwvervoer? Meestal wordt een rouwauto gebruikt om de overledene naar de laatste rustplaats te vervoeren, maar er zijn nog zoveel meer mogelijkheden.
-
Een groene uitvaart: waarom zou je daar, wanneer je altijd milieubewust leeft en duurzame keuzes maakt, niet voor kiezen? Er zijn veel mogelijkheden om de impact van jouw afscheid op het milieu zo klein mogelijk te maken.
-
Ooit heb je er eentje afgesloten: een uitvaartverzekering. Maar weet je eigenlijk (nog) wel voor welke soort verzekering je hebt gekozen?
-
Ieder mens is uniek en waarom zou iedere uitvaart daarom ook niet uniek zijn? Waar vroeger ‘standaard’ nog de norm was, mag een uitvaart nu bijzonder zijn. Passend bij de persoon die is overleden.
-
Als afscheidsfotograaf kan ik jou heel goed vertellen waarom je als nabestaande een afscheid moet laten vastleggen, maar het is nog beter als je hoort wat andere nabestaanden hiervan vinden. De mensen die al eerder de keuze hebben moeten maken om het afscheid van hun dierbare te laten fotograferen. Want dat is het natuurlijk. Al krijg ik ook wel eens de vraag waarom je zoiets triests zou laten fotograferen.
-
Kinderen en rouw. Dat zijn twee begrippen die je het liefst niet naast elkaar ziet staan. Kinderen zouden een onbezorgde jeugd moeten hebben en daar hoort de dood, en dus ook rouw, niet in thuis.
-
Hoe vaak beginnen we in ons leven niet aan iets nieuws? We willen allemaal weleens iets anders of zijn toe aan iets nieuws. Soms is die drang zó sterk dat er echt iets móét veranderen en er een frisse wind door je leven moet waaien, omdat het plezier of de passie uit je leven verdwenen is.