Je digitale erfenis regelen
De computer is niet meer weg te denken uit ons hedendaagse leven. Een groot deel van onze communicatie gaat via e-mail, we maken gebruik van social media en bewaren onze foto’s online. Wanneer iemand overlijdt, blijven al zijn gegevens en bestanden op internet staan en dat is niet altijd wenselijk. Sta daarom eens stil bij jouw digitale erfenis.
Digitale erfenis
Voor nabestaanden valt het niet mee om al die online gegevens van de overledene te achterhalen. Bij diverse online profielen is er meestal ook sprake van diverse clouddiensten, ieder met hun eigen voorwaarden en regels die met elkaar botsen. Bij de wet is hier nog weinig over vastgelegd en dat maakt het tot een groot probleem. Wat wil jij dat er na je dood nog voortleeft op internet?
Wist je dat…
… sommige hostingpartijen al je bestanden na je overlijden verwijderen? Ook foto’s die voor je nabestaanden van grote waarde zijn. Wellicht heb je ook betaalde accounts of accounts met een tegoed!
… Facebook de mogelijkheid biedt om het profiel van de overledene om te zetten in een herdenkingspagina?
… Facebook en Google een applicatie hebben, waarmee je kunt aangeven wat jij wilt dat er na je dood met al je berichten gebeurt?
Voor nabestaanden valt het niet mee om al die gegevens te achterhalen
Digitale erfenis in kaart
Breng je digitale erfenis eerst eens in kaart. Maak een overzicht en noteer de gebruikersnamen, wachtwoorden en inlogcodes die erbij horen.
Je kunt hierbij denken aan:
• accounts van social media, e-mail, nieuwssites, fora, overheden, dienstverleners, banken, webshops, online spellen et cetera
• websiteprofielen
• online fotogalerijen
• foto’s en documenten op je laptop of telefoon
• berichtendiensten (WhatsApp, et cetera)
• streamingdiensten (Netflix, Videoland, et cetera)
Tip: gebruik deze handige checklist digitale erfenis!
Gegevens opschrijven
Maak voor alles apart een keuze wat bewaard mag blijven, wat verwijderd moet worden, wat niemand mag zien en wat aan familie of vrienden mag worden gegeven. Al deze gegevens kun je opschrijven in een notitieboekje en thuis bewaren op een plek die makkelijk vindbaar is voor je nabestaanden. Je kunt het ook opslaan in een online document, vastleggen in het testament bij de notaris of bewaren in een digitale kluis. Heb je hulp nodig bij het regelen van je digitale erfenis? Besems Uitvaartverzorging helpt je hierbij.
-
Als je jong bent, denk je meestal niet veel na over de dag waarop je je laatste adem uitblaast. Voor de meeste mensen is het opbouwen van hun leven een grotere prioriteit dan het afbouwen ervan. Dat is volkomen logisch, maar toch is het verstandig om eens te kijken of je je zaken goed geregeld hebt.
-
De dood is onlosmakelijk verbonden met het leven, maar we denken er liever niet te veel over na. We schuiven dat onderwerp meestal ver voor ons uit.
-
Wanneer het einde van het leven nadert, kunnen gedachten over de eigen uitvaart naar de oppervlakte komen. Hoewel dit onderwerp voor velen gevoelig is, is het van groot belang om uw wensen duidelijk vast te leggen en te bespreken met uw naasten.
-
We verzekeren ons voor van alles en nog wat en over de ene verzekering denken we liever net wat langer na dan de andere. Toch denken en praten we liever nog niet altijd over een uitvaartverzekering. Ook al praten we er niet veel over, zo’n 70 procent van de Nederlanders heeft een uitvaartverzekering afgesloten.
-
Heb jij weleens nagedacht over rouwvervoer? Meestal wordt een rouwauto gebruikt om de overledene naar de laatste rustplaats te vervoeren, maar er zijn nog zoveel meer mogelijkheden.
-
Een groene uitvaart: waarom zou je daar, wanneer je altijd milieubewust leeft en duurzame keuzes maakt, niet voor kiezen? Er zijn veel mogelijkheden om de impact van jouw afscheid op het milieu zo klein mogelijk te maken.
-
Ooit heb je er eentje afgesloten: een uitvaartverzekering. Maar weet je eigenlijk (nog) wel voor welke soort verzekering je hebt gekozen?
-
Ieder mens is uniek en waarom zou iedere uitvaart daarom ook niet uniek zijn? Waar vroeger ‘standaard’ nog de norm was, mag een uitvaart nu bijzonder zijn. Passend bij de persoon die is overleden.
-
Als afscheidsfotograaf kan ik jou heel goed vertellen waarom je als nabestaande een afscheid moet laten vastleggen, maar het is nog beter als je hoort wat andere nabestaanden hiervan vinden. De mensen die al eerder de keuze hebben moeten maken om het afscheid van hun dierbare te laten fotograferen. Want dat is het natuurlijk. Al krijg ik ook wel eens de vraag waarom je zoiets triests zou laten fotograferen.
-
Kinderen en rouw. Dat zijn twee begrippen die je het liefst niet naast elkaar ziet staan. Kinderen zouden een onbezorgde jeugd moeten hebben en daar hoort de dood, en dus ook rouw, niet in thuis.