Duurzaam werken in de uitvaartbranche
Je kunt de krant niet openslaan of de tv aanzetten, of je leest, ziet of hoort wat over ‘duurzaamheid’. Het lijkt bijna een modewoord waar veel over te doen is, maar toch is het belangrijk om daar af en toe serieus bij stil te staan. Want wat kun je daar zelf aan bijdragen en in hoeverre wil je daar als onderneming mee aan de slag?
Duurzaamheid
Met de geplande nieuwbouw van Besems Uitvaartverzorging is al veel rekening gehouden met duurzaam bouwen en energiezuinige oplossingen. Maar ook in hun dagelijks werk zijn Anne en Dinny Besems hiermee bezig. ‘Wij bekijken steeds kritisch wat we kunnen doen op het gebied van duurzaamheid. Dinny en ik hebben twee kleinkinderen en we willen dat de wereld voor hen straks ook nog wat moois te bieden heeft. Daarom zijn we in ons bedrijf gaan rondkijken wat er verbeterd kon worden. We wilden wel wat op het gebied van duurzaamheid betekenen, mits de uitvaart er niet duurder op zou worden. Want dan streef je je doel voorbij. We willen niet dat dergelijke maatregelen ten koste gaan van onze klanten.’
Duurzame kisten
‘Eén van de dingen die we veranderd hebben, zijn bijvoorbeeld het aanbod van onze kisten. Zo zijn we helemaal gestopt met het aanbieden van kisten van mdf. Dit materiaal is erg milieuonvriendelijk en voor dezelfde prijs kun je ook een kist van vuren- of populierenhout leveren.’
‘We zijn helemaal gestopt met het aanbieden van kisten van mdf’
Duurzame keuzes
‘De loopkoets die we regelmatig inzetten bij begrafenissen, is ook een duurzame keus. De 500 meter naar de begraafplaats is prima te voet af te leggen. En daarmee bespaar je een autorit waarbij uitlaatgassen worden uitgestoten.’ Dinny vult haar echtgenoot aan: ‘Ook al het papier en het disposable materiaal dat we voor het sanitair en in de horeca gebruiken is van gerecycled materiaal.’ Anne knikt instemmend: ‘Elke keer als we iets tegenkomen dat voor dezelfde prijs duurzamer kan, voeren we dat in. Het gaat daardoor soms met kleine stapjes, maar we zijn er wel mee bezig. En straks, als we in ons nieuwe pand zitten, zal dat alleen nog maar toenemen.’
-
De dood is onlosmakelijk verbonden met het leven, maar we denken er liever niet te veel over na. We schuiven dat onderwerp meestal ver voor ons uit.
-
Wanneer het einde van het leven nadert, kunnen gedachten over de eigen uitvaart naar de oppervlakte komen. Hoewel dit onderwerp voor velen gevoelig is, is het van groot belang om uw wensen duidelijk vast te leggen en te bespreken met uw naasten.
-
We verzekeren ons voor van alles en nog wat en over de ene verzekering denken we liever net wat langer na dan de andere. Toch denken en praten we liever nog niet altijd over een uitvaartverzekering. Ook al praten we er niet veel over, zo’n 70 procent van de Nederlanders heeft een uitvaartverzekering afgesloten.
-
Heb jij weleens nagedacht over rouwvervoer? Meestal wordt een rouwauto gebruikt om de overledene naar de laatste rustplaats te vervoeren, maar er zijn nog zoveel meer mogelijkheden.
-
Een groene uitvaart: waarom zou je daar, wanneer je altijd milieubewust leeft en duurzame keuzes maakt, niet voor kiezen? Er zijn veel mogelijkheden om de impact van jouw afscheid op het milieu zo klein mogelijk te maken.
-
Ooit heb je er eentje afgesloten: een uitvaartverzekering. Maar weet je eigenlijk (nog) wel voor welke soort verzekering je hebt gekozen?
-
Ieder mens is uniek en waarom zou iedere uitvaart daarom ook niet uniek zijn? Waar vroeger ‘standaard’ nog de norm was, mag een uitvaart nu bijzonder zijn. Passend bij de persoon die is overleden.
-
Als afscheidsfotograaf kan ik jou heel goed vertellen waarom je als nabestaande een afscheid moet laten vastleggen, maar het is nog beter als je hoort wat andere nabestaanden hiervan vinden. De mensen die al eerder de keuze hebben moeten maken om het afscheid van hun dierbare te laten fotograferen. Want dat is het natuurlijk. Al krijg ik ook wel eens de vraag waarom je zoiets triests zou laten fotograferen.
-
Kinderen en rouw. Dat zijn twee begrippen die je het liefst niet naast elkaar ziet staan. Kinderen zouden een onbezorgde jeugd moeten hebben en daar hoort de dood, en dus ook rouw, niet in thuis.
-
Hoe vaak beginnen we in ons leven niet aan iets nieuws? We willen allemaal weleens iets anders of zijn toe aan iets nieuws. Soms is die drang zó sterk dat er echt iets móét veranderen en er een frisse wind door je leven moet waaien, omdat het plezier of de passie uit je leven verdwenen is.